Družbeno koristno delo je zamenjal s preprodajo heroina

Pred pol leta so na novogoriškem okrožnem sodišču 41-letnika z Vogrskega, ki je bil hkrati v vlogi žrtve izsiljevanja in v vlogi obtoženega preprodaje droge, obsodili na dve leti zapora. Kazen bi lahko odslužil z družbeno koristnim delom, a je namesto tega zašel na stara pota, saj so ga pred dnevi novogoriški kriminalisti znova zalotili pri preprodaji heroina. Preiskovalni sodnik ga je po zaslišanju poslal v pripor.

Osumljeni se je znašel v priporu, po tem ko ga je lani spomladi 
sodišče obsodilo na dve leti zapora, ki bi jih lahko odslužil z 
delom v splošno korist.  Foto: Pu Postojna
Osumljeni se je znašel v priporu, po tem ko ga je lani spomladi sodišče obsodilo na dve leti zapora, ki bi jih lahko odslužil z delom v splošno korist.  Foto: Pu Postojna

NOVA GORICA > Kriminalisti so v ponedeljek v okolici Nove Gorice prijeli 41-letnega domačina. Zalotili so ga pri preprodaji heroina trem kupcem iz Italije. Novogoriški kriminalisti so heroin zasegli, nato pa pridobili odredbo za hišno preiskavo na njegovem domačem naslovu, kjer so našli še nekaj heroina, manjšo količino konoplje in pripomočke za prodajo prepovedane droge (natančno tehtnico). Zaseženo drogo so poslali v forenzični laboratorij na analizo.

V torek so ga s kazensko ovadbo zaradi suma neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami odpeljali na zaslišanje k preiskovalnemu sodniku, ki je zanj odredil pripor. Na novogoriški policijski upravi so povedali, da gre za starega znanca policistov.

Kot smo izvedeli, je bil že obravnavan ravno zaradi preprodaje prepovedanih substanc. Nazadnje se je na sodišču znašel spomladi, tožilstvo ga je obtožilo preprodaje droge. A je v tej zgodbi nastopal v dveh vlogah - kot obtoženec in kot žrtev izsiljevanja. Pred nekaj leti je v solkanskem zaporu spoznal 39-letnega Vlada T., doma z Vrhnike, ki ga je ustrahoval. Ko je Vogrin prišel iz zapora, naj bi zapornik od njega terjal, da mu priskrbi heroin, kar naj bi dvakrat tudi storil. Ko pa je tudi Vrhničan prišel iz zapora, naj bi ga začel napeljevati, naj zanj začne prodajati heroin.

Vogrin je na sodišču zatrdil, da tega ni hotel početi, saj ni več želel imeti opravka s takšnimi posli. A se mu ni mogel postaviti po robu, je povedal na sodišču. Zanj naj bi tako v slabega pol leta prodal približno dva kilograma heroina. Potem pa je Vrhničan od njega zahteval, naj mu vsak teden prinese po 1000 evrov. Najprej je še šlo, potem pa mu ni več uspel prinašati toliko, kot je terjal. Goran T. naj bi mu nato začel groziti, k čemur naj bi pritegnil še svojega prijatelja. Grožnje so se stopnjevale, tako da je sredi letošnjega januarja Vogrin to prijavil policiji. Tožilstvo je Vrhničanu očitalo pečanje s prepovedanimi drogami in izsiljevanje, njegovemu prijatelju izsiljevanje, Vogrinu pa neupravičeno proizvodnjo in promet s prepovedanimi drogami.

Na predobravnavnem naroku je krivdo priznal, sodišče pa ga je obsodilo na dve leti zapora, ki pa naj bi jo odslužil z delom v splošno korist. A je, kot kaže, spet zašel na stara pota.

Vrhničana je sodišče spomladi obsodilo na pet let in pol zapora, vrniti pa bo moral tudi več kot 45.000 evrov, kolikor naj bi jih izsilil od Vogrina in njegove mame. Vogrinu naj bi za nadaljnjo preprodajo izročil dva kilograma heroina. Njegovemu pomočniku pri izsiljevanju je sodišče prisodilo pol leta zapora.

SP


Najbolj brano