Draško Veselinovič ne priznava krivde v primeru posojila Simoni Dimic

Nekdanji prvi mož NLB Draško Veselinovič danes ni prišel na predobravnavni narok na ljubljansko okrožno sodišče. Veselinovič se je pred tem že pritožil na obtožnico, zato sodišče šteje, da krivde ne priznava. Glavna obravnava v primeru domnevno neupravičene odobritve kredita Simoni Dimic za nakup hiše v Murglah se bo začela čez tri tedne.

Nekdanji prvi mož NLB Draško Veselinovič ne priznava krivde 
v primeru posojila Simoni Dimic.  Foto: STA
Nekdanji prvi mož NLB Draško Veselinovič ne priznava krivde v primeru posojila Simoni Dimic.  Foto: STA

LJUBLJANA > Nekdanja člana uprave NLB Matej Narat in Miran Vičič na prejšnjem naroku krivde v tej zadevi prav tako nista priznala, glavna obravnava pa se bo začela 25. marca. Tožilstvo trem nekdanjim vodilnim v NLB očita, da so Simoni Dimic pridobili premoženjsko korist z odobritvijo ugodnega posojila. NLB ugotavlja, da se kredit redno plačuje, zato bi težko govorili o oškodovanju banke.

Državni tožilec Luka Moljk je je danes ponovil, da ni sporna sama višina obrestne mere oziroma pribitka k njej, temveč ostali kreditni pogoji, ki jih v NLB takrat niso spoštovali. Zato želi pri nekaterih drugih bankah v Sloveniji, ki niso v državni lasti, poizvedeti, koliko podobnih posojil so odobrili leta 2009.

V ospredju sojenja bo, kot je dejal, namreč vprašanje dobre oziroma še sprejemljive bančne prakse v Sloveniji. Ne le vprašanje obrestne mere, pomembno je tudi vprašanje ostalih pogojev, pod katerimi je bilo dano posojilo.

Odvetnik Gorazd Fišer, ki zagovarja Draška Veselinoviča, je danes opozoril, da bo to, ali je v tem primeru res šlo za slabo bančno prakso in če je to v Sloveniji kaznivo dejanje, ugotavljalo sodišče. Za dokazovanje kaznivega dejanja zlorabe položaja je namreč treba dokazati tudi obarvan naklep, torej namen zlorabe položaja. Veselinovič po njegovih navedbah trenutno živi in dela v tujini, se pa bo udeležil naslednje obravnave.

Z domnevno spornim kreditom so se najprej ukvarjali na Komisiji za preprečevanje korupcije, sledila je ovadba Nacionalnega preiskovalnega urada, na koncu pa je specializirano tožilstvo podalo obtožnico.

Zaradi obnove hiše nekdanje šefice kabineta nekdanjega predsednika vlade Boruta Pahorja Dimičeve je obtožnica doletela tudi nekdanjo direktorico Vegrada Hildo Tovšak, njenega sodelavca Mateja Košiča ter partnerja Dimičeve Romana Horvata. Sojenje zanje se je začelo konec lanskega leta, vsi trije pa so zanikali očitke.

STA


Najbolj brano