Domnevni vodja v priporu

Po treh dneh zasliševanj je preiskovalna sodnica minuli petek priprla domnevnega vodjo združbe, ki naj bi se ukvarjala z izsiljevanjem in oderuškimi posojili. Odvetnik 59-letnega Koprčana se je na pripor pritožil, do odločitve pa Koprčan ostaja za zapahi. Senat je odredil pripor še za enega osumljenca, drugi so na prostosti. Tožilstvo naj bi že zahtevalo preiskavo za vseh deset osumljenih.

Kriminalisti so prejšnji teden na zaslišanja vozili osumljence in 
prinašali cele škatle dokumentacije. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Kriminalisti so prejšnji teden na zaslišanja vozili osumljence in prinašali cele škatle dokumentacije. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

KOPER > Osumljeni 59-letni Koprčan R. V. je tako od minulega petka v priporu v koprskem zaporu. Kriminalisti so ga skupaj s še devetimi osumljenci za kazniva dejanja goljufije, oderuštva, ponarejanja listin in overitve lažnih vsebin pridržali v torek zjutraj, ko so v Kopru in Kortah opravili vrsto hišnih preiskav.

Da gre za obsežen primer, je bilo moč sklepati po trajanju zasliševanj pred preiskovalno sodnico. Od srede popoldne do četrtkovih jutranjih ur so namreč zaslišali le tri osumljence, od četrtka popoldne do petka zjutraj štiri, preostalo trojico pa naj bi zaslišali šele v petek. Med njimi je bil tudi R. V., ki mu je na zaslišanju pomagal odvetnik Roman Sevšek. Ta nam je včeraj potrdil, da so njegovega varovanca priprli, dodal je, da sta se na sklep o priporu pritožila in zdaj čakata odločitev senata. Senat je medtem odločil tudi o dveh osumljencih, za katera je že prvi dan zaslišanja tožilstvo zahtevalo pripor, pa se preiskovalna sodnica s tem ni strinjala. Člani senata so enega pustili na prostosti, drugega pa poslali v pripor, tako da sta v celotni zgodbi zdaj priprta dva. Ostali osumljenci so na prostosti.

Je pa po naših informacijah tožilstvo minuli vikend že zahtevalo preiskave za vseh deset osumljencev, torej tudi za tistega, ki so ga prvi dan zaslišanja skoraj oprostili vseh očitkov. Po naših informacijah naj bi do konca zaslišanja dobili toliko informacij, ki naj bi dokazovale, da njegova vloga le ni bila tako naključna in nedolžna, kot naj bi s svojim odvetnikom trdil na zaslišanju.

Policija o celotni zgodbi medtem še vedno molči. Po naših informacijah naj bi kriminalisti intenzivno zbirali dodatne informacije in iskali nove oškodovance osumljene druščine. Priprtemu domnevnemu vodji naj bi pri nečednih poslih pomagala sin in hčerka. Združba naj bi najmanj dvema oškodovancema posodila večjo vsoto denarja in ju nato odirala z obrestmi ter ju na razne načine privijala ter od njiju izžemala denar.

Eden od oškodovancev naj bi si izposodil dobrih 300.000 evrov, posojilodajalcem pa bi moral vrniti več kot 600.000 evrov. Prav v zvezi z domnevno številnimi overjenimi oderuškimi posojilnimi pogodbami naj bi bil med osumljenimi tudi eden od primorskih notarjev.

DC


Najbolj brano