Dolenjce prestrašil prelet vojaških lovcev

Nekaj po 9. uri je na širšem območju Dolenjske glasno bobnenje močno prestrašilo prebivalce. Z ministrstva za obrambo so sporočili, da sta v okviru Natovega nadzora zračnega prostora italijanska lovca spremljala izraelsko potniško letalo, ki je dobilo grožnjo z bombo.

Fotografija je simbolična.
Fotografija je simbolična. 

LJUBLJANA > Na Morsu so pojasnili, da je pristojno poveljstvo Nata v sodelovanju s Slovensko vojsko danes okrog 9. ure za zavarovanje slovenskega zračnega prostora aktiviralo zavezniška lovca italijanske vojske EFA2000. Lovca sta zaradi potrebe po hitrem odzivu prebila zvočni zid.

Izraelsko potniško letalo boeing 747, za katerega je obstajal sum, da bi lahko v Sloveniji povzročil varnostni incident, se je ob vstopu v slovenski zračni prostor javilo civilni kontroli in letelo skladno z načrtom leta, so sporočili.

Dodali so, da je bil zaradi zavarovanja Slovenije skladno s predpisi potreben takojšen odziv, zato je bilo zavezniškima lovcema dovoljeno letenje z nadzvočno hitrostjo, pri čemer sta prebila zvočni zid.

Spremljano letalo je bilo po navedbah obrambnega ministrstva v slovenskem zračnem prostoru deset minut in je slovenski zračni prostor zapustilo na območju Dobove. Po končani nalogi spremljanja sumljivega letala sta se lovca s podzvočno hitrostjo vrnila v matično bazo v Italiji, so dodali.

Hrvaško obrambno ministrstvo je potrdilo, da sta hrvaški vojaški letali mig 21 na zahtevo pristojnega poveljstva zveze Nato spremljala izraelsko letalo čez hrvaški zračni prostor.

Miga sta v skladu s pravili in postopki zveze Nato okoli 9. ure zjutraj pričakala izraelsko potniško letalo na vstopni točki nad Hrvaško pri Dobovi ter ga spremljala do izhoda iz hrvaškega zračnega prostora pri Slavonskem Brodu. Ves postopek je trajal 13 minut, so sporočili s hrvaškega ministrstva za obrambo.

Kot poročajo tuje tiskovne agencije, so na izraelskem potniškem letalu na poti iz New Yorka v Tel Aviv danes, ko je bilo letalo v švicarskem zračnem prostoru, dobili grožnjo z bombo. Šlo je za anonimno grožnjo, letalo pa je nadaljevalo pot proti Tel Avivu, kjer je po poročanju izraelskega časnika Haaretz že pristalo.

Na Morsu so glede nadzora slovenskega zračnega prostora še pojasnili, da je bil z Natom julija 2013 podpisan nov tehnični sporazum, ki v aktivnosti varovanja zračnega prostora uvaja pomembno novost. Posredovanje zavezništva v slovenskem zračnem prostoru je z novim sporazumom mogoče tako z italijanske kot z madžarske strani, pri čemer se pristojni poveljnik lahko odloči za eno od dveh možnosti ali za obe.

Dogajanje v slovenskem zračnem prostoru nad Dolenjsko je ob 9.08 zabeležila tudi potresna opazovalnica Agencije za okolje Višnje.

STA


Najbolj brano