Do združbe so jih pripeljale informacije iz Trsta

“Vse ukrepe smo izvajali zakonito,” je na koprskem sodišču pojasnjeval koordinator kriminalistične preiskave, po kateri se je lani za zapahi znašlo več osumljenih, med drugim tudi vodja združbe in njegova desna roka, ki sta organizirala prevoz večjih količin droge s Kosova proti Sloveniji, Avstriji, Nemčiji in Švici. Eden od odvetnikov je koordinatorju odvrnil, da bo o zakonitosti dela na koncu presodilo sodišče. Predsednica senata pa je odvetnika opozorila, da lahko predlaga izločitev posameznih dokazov, če misli, da so bili pridobljeni nezakonito.

Združba naj bi s Kosova v evropske države pretihotapila  
dobrih deset kilogramov heroina.  Foto: Pu Koper
Združba naj bi s Kosova v evropske države pretihotapila dobrih deset kilogramov heroina.  Foto: Pu Koper

KOPER > Na nadaljevanju sojenja domnevnim članom kriminalne združbe, ki se je ukvarjala s prevozi trave in heroina, je petčlanski kazenski senat včeraj že drugič zasliševal koordinatorja razvejane kriminalistične preiskave. Čeprav je že dvakrat prišel na obravnavo, odvetniki še niso izčrpali vseh vprašanj, ki jih imajo zanj. Vprašanja so zelo podrobna in se nanašajo na posamezna kazniva dejanja iz obsežne obtožbe specializiranega državnega tožilstva. Precej vprašanj pa je uperjenih v zakonitost posameznih prikritih ukrepov, s katerimi so kriminalisti prišli do dokazov proti članom združbe.

Po obtožbi specializiranega državnega tožilstva je bil Arsim Ahmetaj, 39-letni državljan Kosova, na vrhu združbe, ki je s Kosova v Slovenijo in druge evropske države tihotapila indijsko konopljo in heroin. Združbi so zasegli dobrih deset kilogramov heroina, približno 70 kilogramov konoplje in nekaj več kot 330 gramov kokaina. Specializirano državno tožilstvo je vložilo obtožbo proti desetim obtoženim, ki so imeli v združbi različne vloge.

Na zatožni klopi sedijo Izet Zmajli, ki naj bi bil desna roka Arsima Ahmetaja (ta je krivdo priznal in si prislužil sedem let in pol zapora), Goran Čeru, zakonca Valter in Ana Šmid ter Zoran Musić. Postopek proti Jožefu Mermolji so zaradi njegovih zdravstvenih težav začasno izločili, ločeno pa sodijo Iztoku Kompari in Dritonu Bajraktariju.

Kazenski senat je doslej poslušal veliko posnetih prisluhov telefonskim pogovorom, prebirali so sodne odredbe, ki so bile podlaga za posamezne prikrite ukrepe in zaslišali več prič.

Prišli do dobavitelja iz Slovenije

Koordinator kriminalistične preiskave je najprej pojasnil, da se je vse skupaj začelo z obvestilom italijanskih varnostnih organov. Tržaški policisti so preiskovali njihove osumljence in prišli do slovenskega dobavitelja droge. Identificirali so ga in koprske kolege prosili, naj tudi sami začnejo izvajati prikrite ukrepe proti njemu. Šlo je za Iztoka Komparo, doma iz Šempetra pri Gorici, ki so ga že večkrat obravnavali. Koordinator je pojasnil, da so s tem seznanili tožilstvo, nato pa pridobili odredbe za tajno opazovanje in prisluhe. Najprej za Komparo, nato pa so prišli še do drugih osumljenih.

“Zanimali so nas njegovi dobavitelji ... Kompara nas je pripeljal do ostalih osumljenih. Arsim Ahmetaj je eden od njih,” je povedal koordinator preiskave. Izkazalo se je, da je bil prav Ahmetaj, državljan Kosova, ki je živel na Vrhniki, vodja združbe, prišli pa so tudi do organizatorjev, kurirjev, pomočnikov. Kmalu so identificirali tudi Izeta Zmajlija, prav tako državljana Kosova, z bivališčem na Vrhniki, ki se je družil z Ahmetajem. Skupaj sta potovala na Kosovo, pa tudi v Avstrijo. Pojavljal se je vsakodnevno, zato so posumili, da sodeluje z njim.

Po telefonu se nista pogovarjala o drogi

Nista pa se veliko pogovarjala po telefonu, zato so pridobili tudi odredbo za prisluškovanje v vozilu. In tako so prišli do dokazov, da je Ahmetajeva desna roka, je pojasnil koordinator. “Po telefonu ne govorijo o drogi ... Samo s prisluhi telefonskim pogovorom ne bi uspeli zbrati toliko dokazov,” je še dodal.

Kompara je že takrat živel v Banjaluki (tam so ga januarja prijeli na podlagi tiralice koprskega sodišča). V Slovenijo je prihajal enkrat ali dvakrat na teden. Skoraj vsakič je imel drugo telefonsko številko. Te so pogosto menjavali tudi drugi osumljeni. Podatke o njihovih številkah so pridobivali tudi od kolegov iz tujine.

Koprski kriminalisti so sodelovali z italijanskimi, nemškimi, hrvaškimi, kosovskimi in bosanskimi varnostnimi organi. Odvetnike so zato zanimale tudi podrobnosti o mednarodnem policijskem sodelovanju. Koordinatorja so, denimo, spraševali, katere jezike govori in kako je komuniciral s kolegi v tujini. Pojasnil je, da se je, denimo, s kolegom iz Nemčije, pogovarjal v angleščini. Pri prevodih dokumentov iz tujine pa so jim pomagali prevajalci. Imeli so tudi prevajalca iz albanskega jezika, ki je sproti prevajal telefonske pogovore osumljenih.

Odvetnika Petra Žnidaršiča je posebej zanimalo, ali so imeli s kolegi s Kosova sklenjen kakšen sporazum o sodelovanju. Koordinator mu je pojasnil, da so s kosovskimi kolegi sodelovali prek ministrstva za notranje zadeve in evropske misije Eulex na Kosovu. Odvetnik ga je vprašal tudi, zakaj osumljenih niso prijeli takoj, ko so imeli dovolj dokazov za njihove aktivnosti, temveč so dovolili, da so še naprej izvajali kazniva dejanja. “Odlog odvzema prostosti je bil dogovorjen s tožilstvom,” je odgovoril koordinator in dodal, a je šlo za dogovor z več državami.

Nista se pogovarjala o tej zadevi

Veliko vprašanj so imeli odvetniki tudi za novogoriškega kriminalista, ki ga je v svojem zagovoru omenil Goran Čeru. Ta je povedal, da je kriminalistu posredoval informacijo o transportu prepovedane droge, nato pa se je sam znašel med obtoženimi. Kriminalist, vodja oddelka za organizirano kriminaliteto v novogoriškem sektorju kriminalistične policije, je potrdil, da je imel s Čerujem določene pogovore in kontakte, a ne o tej zadevi.

“Ti pogovori so varovani z določeno stopnjo tajnosti,” je pojasnil. Če bi ga ministrica za notranje zadeve razrešila varovanja tajnosti, bi lahko povedal kaj o teh pogovorih. “Niti z besedico ni bilo govora o ljudeh, ki tukaj sedijo,” je še dodal. Nič ni mogel povedati niti o statusu, ki ga je imel obtoženi Čeru v teh njihovih pogovorih. Prav tako ni mogel odgovoriti sodnici, ki jo je zanimalo, ali je imel Čeru status tajnega delavca.

Vedel pa je, da koprski kriminalisti izvajajo več ukrepov proti določenim osebam, tudi zoper omenjenega, pomagali so jim tudi pri nekaterih nalogah, povezanih z osumljencema z njihovega območja, s Komparo in Mermoljo. Sojenje se bo nadaljevalo čez dva tedna.

SIJAN PRETNAR


Najbolj brano