Do poldneva 79 prometnih nesreč

Današnje zimsko vreme je povzročilo ogromno nevšečnosti v prometu, zgodile so se tudi številne prometne nesreče. Samo med 5. in 12. uro se je zgodilo 79 prometnih nesreč, zabeležili so tudi 43 primerov zdrsov vozil, so povedali na Generalni policijski upravi.

LJUBLJANA > Glavnina padavin in s tem tudi prometnih težav je sicer glede na objave Agencije za okolje in Prometno-informacijskega centra za državne ceste že mimo.

Med omenjenimi dopoldanskimi nesrečami je bila ena, v kateri se je najmanj ena oseba hudo poškodovala. Poleg tega so zabeležili nekaj lažjih prometnih nesreč ter blažjih trkov z minimalno škodo. Med slednjimi se je zgodilo vsaj osem zdrsov osebnih vozil, pojasnjujejo na policiji.

Policija je v tem času zabeležila tudi osem prometnih nesreč, v katere so bila udeležena tovorna vozila, ter 35 zdrsov ali zaustavitev zaradi neustrezne opremljenosti le teh. Po navedbah nekaterih udeležencev prometnih nesreč so bili povzročitelji pogosto brez zimskih gum, ki so v zimskem času obvezna oprema vozil.

Zimsko opremo za vozila s skupno maso do 3,5 tone sestavljajo štiri zimske pnevmatike z minimalno globino profila tri milimetre ali štiri letne pnevmatike z minimalno globino tri milimetre in snežne verige. Vozniku, ki nima ustrezne opreme, grozi denarna kazen v višini 40 evrov, če ovira promet, pa kazen znaša 500 evrov in pet kazenskih točk.

Svoja vozila morajo na zimski čas ustrezno pripraviti tudi vozniki tovornih vozil s skupno maso nad 3,5 tone. Pri teh obvezno opremo sestavljajo dve zimski pnevmatiki na pogonskih kolesih z najmanj trimilimetrskim profilom in lopata. Tovorno vozilo je lahko opremljeno tudi s štirimi letnimi pnevmatikami z minimalno globino profila tri milimetre, snežnimi verigami in lopato.

STA


Najbolj brano