Direktorja gradbenih podjetij so ovadili

Koprski kriminalisti so oktobra zaključili preiskavo kaznivega dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti, storjenega v škodo dveh gradbenih gospodarskih družb. Ena od teh družb ima sedež na območju Primorske, druga na Štajerskem, sedaj sta obe v stečaju in ne poslujeta več.

 Foto: Gpu
Foto: Gpu

KOPER > V kriminalistični preiskavi je bilo ugotovljeno, da sta direktorja teh gradbenih družb z namenom, da tretji družbi z območja Maribora pridobita protipravno premoženjsko korist, od te mariborske družbe kupila zemljišča na Primorskem v vrednosti več kot 41 milijonov evrov, čeprav sta vedela, da je ta vrednost previsoka in je mariborska družba le nekaj mesecev pred tem kupila iste nepremičnine za skoraj polovico manjši znesek. Preprodajo zemljišč sta direktorja gradbenih družb izvršila v letu 2007, pri tem pa zavestno kršila določila Zakona o gospodarskih družbah, saj nakupa nista sklenila kot vestna in poštena gospodarstvenika.

Osumljena direktorja sta s tem družbi iz Maribora pridobila protipravno premoženjsko korist v znesku najmanj 9,7 milijonov evrov, gradbenima družbama, ki sta ju zastopala, pa sta povzročila veliko premoženjsko škodo, v skupni višini najmanj deset milijonov evrov oziroma vsaki družbi najmanj 5 milijonov. Kriminalisti so ugotovili tudi, da je direktor mariborske družbe, ki je pridobila premoženjsko korist iz kaznivega dejanja, del tega dvignil v gotovini iz bančnih računov družbe v tujini.

Ugotovitve preiskave so koprski kriminalisti s kazensko ovadbo zoper oba direktorja gradbenih gospodarskih družb odstopili na Okrožno državno tožilstvo v Kopru, ki je preiskavo tudi usmerjalo.

Za kaznivo dejanja Zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti je predpisana maksimalna kazen zapor od enega do osem let.

Spletno uredništvo


Najbolj brano