Dijaka zaradi trave v bolnišnici

Ravnatelj ene izmed srednjih šol v Istri je potrdil, da so njihovo dijakinjo pred dnevi po kajenju marihuane zaradi psihičnih težav odpeljali v idrijsko bolnišnico. Podoben primer naj bi se zgodil še na drugi istrski srednji šoli. “Znano je, da THC povzroča psihozo. Ampak to govorimo samo tisti, ki smo proti marihuani. Tisti, ki so za, pa se bodo tem trditvam smejali,” pravi Milan Krek.

Umetno gojena in še hibridna konoplja naj bi bila nevarna za zdravje uživalcev Foto: Pu Koper
Umetno gojena in še hibridna konoplja naj bi bila nevarna za zdravje uživalcev Foto: Pu Koper

ISTRA > “Ja, res se je zgodilo. Dijakinjo so odpeljali na zdravljenje v bolnišnico in tam so v njenem telesu odkrili snovi, ki jih vsebuje kanabis,” je včeraj povedal ravnatelj ene od istrskih srednjih šol. Med dijaki je namreč pred dnevi zaokrožila vest, da sta po kajenju trave dva dijaka srednje šole končala v idrijski psihiatrični bolnišnici.

Poklicali smo na šolo, kjer naj bi se to zgodilo, in dobili potrditev le za en primer. Drugi primer naj bi se menda zgodil na drugi šoli, šlo pa naj bi za dijaka. V obeh primerih naj bi pokadila joint marihuane, kmalu zatem pa naj bi imela zdravstvene težave, in sicer psihične narave.

Na eni od šol, kjer se je zgodil omenjeni primer, so profesorji pred dnevi za primer povedali tudi dijakom in jih začeli osveščati, da kajenje marihuane vseeno ni tako nedolžno, kot se mladostnikom zdi.

Odgovorni namreč sumijo, da sta mladostnika pokadila hibridno travo, ki ima tudi do 16-krat več aktivne snovi THC od običajne konoplje. Sumijo, da so bili posušeni delci marihuane prepojeni še z drugo drogo, kar naj bi močno vplivalo na psiho dijakov.

“Velika težava je, da je takšne trave v okolju veliko, da je poceni in očitno zelo škodljiva. Druga težava pa je, da ima zaradi kampanje za legalizacijo konoplje veliko mladostnikov do kajenja marihuane pozitivno mnenje,” nam je še povedal ravnatelj ene od srednjih šol.

Trava z dodatki

Z obema primeroma naj bi neuradno seznanili tudi policijo. Kajenje marihuane ni kaznivo dejanje, posest manjše količine, le za lastno uporabo, pa je samo prekršek. S primeroma so seznanili tudi predstojnika koprske enote inštituta za javno zdravje Milana Kreka, ki nam je povedal, da še ni jasno, kaj sta dijaka zaužila. Lahko da je bila res hibridna trava, “domačica” (naravno vzgojena konoplja) ali pa je bila marihuana prepojena s sintetično drogo. “Trava danes ni več samo trava, ampak marsikaj drugega,” je dejal.

Po Krekovem mnenju so zaradi močnega gibanja za legalizacijo marihuane slovenski mladostniki med evropskimi vrstniki v samem vrhu med tistimi, ki menijo, da ta droga ni škodljiva. “Ta dva primera sta dokaz, da je škodljiva. Kako je zdaj z njima, ali sta še v psihozi, pa ne vem,” je povedal. Po Krekovem poznavanju je takih primerov pri nas iz leta v leto več, ne samo med mladostniki, ampak tudi starejšimi uživalci.

Nevarna konoplja

Krek trenutno skupaj s šolo išče partnerja, s katerim bi v šolo vpeljali mehanizme za osveščanje in preventivno dejavnost med mladimi. Poudarja, da ne gre samo za pojav na tej šoli, ampak za splošen pojav na vseh šolah.

Krek opozarja, da aktivna sestavina marihuane, THC, povzroča psihozo. “Ampak to govorimo samo tisti, ki smo proti marihuani. Tisti, ki so za, pa bodo trdili, da tega še nikoli niso slišali. In če jih boste vprašali o tem, se vam bodo smejali. Vemo tudi, da imajo določeni ljudje z določeno gensko predpostavko zelo veliko možnost, da postanejo odvisni od marihuane. Pri občasnih uživalcih pa se pojavijo še druge težave, ko gredo omamljeni za volan in potem povzročijo druge težave. Skratka, pri travi ni vse tako lepo, kot izgleda,” je sklenil Krek.

DANIJEL CEK


Najbolj brano