Dež bo najboljši gasilec

Sodeč po vremenski napovedi bo letos glavni varuh pred požari ob kresovanju dež. Vseeno pa uprava za zaščito in reševanje opozarja vse organizatorje kresovanj, naj bodo previdni. Tisti, ki ob kresovanju pripravljajo tudi javne prireditve, morajo za to dobiti dovoljenje.

 Če organizatorji  javne prireditve s kresom ne prijavijo, lahko 
policisti takšno prireditev prekinejo in organizatorja kaznujejo. Foto: Andraž Gombač
Če organizatorji javne prireditve s kresom ne prijavijo, lahko policisti takšno prireditev prekinejo in organizatorja kaznujejo. Foto: Andraž Gombač

PRIMORSKA > Z uprave za zaščito in reševanje opozarjajo organizatorje kresovanj, da morajo pred prižigom kresa prostor okoli kurišča očistiti in z njega odstraniti vse gorljive snovi. Ob kresu je najbolje postaviti požarno stražo, če to ni mogoče, je treba kurišče obdati s peskom, kamni ali drugimi negorljivimi snovmi.

Kres seveda lahko prižigajo in imajo pod nadzorom samo odrasli. Če piha, kresa ni varno prižigati, ob močnejših sunkih vetra je treba kresovanje prekiniti. V kupu gorljivih snovi, ki jih zakurimo kot kres, seveda ne sme biti avtomobilskih gum, umetne pene in drugih hitro vnetljivih ter eksplozivnih snovi, prav tako kresa ni dovoljeno prižigati z bencinom ali nafto. Ob koncu kresa je treba kurišče pospraviti in žerjavico popolnoma pogasiti, najbolje zasuti s peskom ali zemljo.

Kdor ob kresu pripravlja tudi javno prireditev, mora za to dobili ustrezno dovoljenje, za varnost na takih prireditvah pa morajo obvezno skrbeti gasilci. Če je javna prireditev s kresom neprijavljena, lahko policisti tako prireditev prekinejo in organizatorja kaznujejo. Sicer pa je glede na vreme v zadnjih dneh in napovedi za konec tedna strah pred požari, ki bi se lahko razširili s kresov, skorajda odveč. Letos bo tako ob kresovanjih najboljši gasilec dež. DC


Najbolj brano