Devet mesecev zapora za 292 tablet

Devet mesecev zapora si je pred dnevi prislužil 37-letni Zeki B., ki so ga kriminalisti v začetku letošnjega leta zasačili v Kopru s skoraj 300 tabletami prepovedane droge. To je že njegova sedemnajsta obsodba.

Zaradi preprodaje tablet si je prislužil še devet mesecev 
zapora. Foto: Pu Koper
Zaradi preprodaje tablet si je prislužil še devet mesecev zapora. Foto: Pu Koper

KOPER > “Priznam krivdo,” je pred dnevi koprski okrožni sodnici Meri Mikac mirno izrekel 37-letni Zeki B., ki je nazadnje živel v Kopru, pred tem pa v Ljubljani. V Trstu rojeni slovenski državljan se je očitno odločil, da si bo kruh služil s prepovedanimi dejanji.

Konec letošnjega januarja so ga koprski kriminalisti opazovali pred Mercatorjevo trgovino na Pahorjevi ulici v koprskem Olmu. Na stopnicah pred bližnjim blokom je namreč obtoženi stal z neznanim dekletom in kriminalistom kasneje znanim kupcem droge. Videli so, kako mu je kupec dal denar, Zeki B. pa njemu zavitek.

Kriminalisti so očitno vedeli, koga iščejo, saj naj bi nekaj dni pred dogodkom dobili anonimno prijavo, da se osumljeni ukvarja s preprodajo droge in da živi na Cesti na Markovec. Prvi primer so kriminalisti zabeležili, ker pa je šlo le za deset prodanih tablet flormidala, proti prodajalcu niso ukrepali bolj odločno.

Za to pa ni bilo treba čakati dolgo. Teden dni kasneje so policisti na koprski avtobusni in železniški postaji iskali pogrešanega mladeniča in v sanitarnih prostorih postaje opazili Zekija B. Ko jih je zagledal, je takoj odkorakal stran in v omarico na postaji potisnil najlonsko vrečko. Seveda so policisti vse to videli, stopili do njega in naleteli na pravo skladišče prepovedanih tablet.

V vrečki je bilo 156 tablet sanijala, 69 tablet ksalola, 62 tablet flormidala in tri tablete luquena. Vse to so snovi, ki jih brez recepta ne bi smel imeti, torej je bilo več kot jasno, da jih ima za prodajo odvisnikom. Takrat so na rokah osumljenca škrtnile lisice, po zaslišanju pa ga je koprska preiskovalna sodnica poslala v pripor.

“V zadnjih desetih letih je bil obtoženi 16-krat pravnomočno obsojen in ga niti zaporne kazni niso odvrnile od nadaljnjega izvrševanja kaznivih dejanj. Zato predlagam podaljšanje pripora in devet mesecev zaporne kazni,” je dejala tožilka Polona Veberič, obtoženi pa se je s priznanjem s kaznijo strinjal. Njegov odvetnik Dragan Sikirica je sicer pojasnil, da se je v priporu znebil odvisnosti od tablet.

“Upam, da se ne vidimo nikoli več. Na sodišču,” je po izreku sodbe sodnici dejal obsojeni in s pazniki odkorakal nazaj v koprski zapor, kjer bo ostal najmanj do začetka septembra, ko bo lahko zaprosil za predčasno izpustitev.

DANIJEL CEK


Najbolj brano