Deset tisoč evrov jima ni vrnil

S povsem različnimi zgodbami se je na koprskem okrožnem sodišču začelo sojenje podjetniku Miru Majcnu, nekdanjemu svetovalcu nekdanjega direktorja Adrie Ankaran. Tožilstvo mu očita poslovno goljufijo, leta 2012 naj bi si za svoje podjetje VN svetovanje izposodil 10.000 evrov, ki pa jih nato ni vrnil.

 Foto: Adriana Buzleta
Foto: Adriana Buzleta

KOPER > Koprsko tožilstvo Miru Majcnu, 48-letnemu direktorju podjetja VN svetovanje, očita kaznivo dejanje poslovne goljufije. Majcen je v Istri bolj znan kot nekdanji svetovalec Igorja Lebarja, ki je bil pred leti direktor Adrie Ankaran. Maja leta 2012 si je Majcen po obtožbi za svoje podjetje od Andreja R., doma z Gorenjske, in njegove mame Bojane M. izposodil 10.000 evrov. V posojilno pogodbo so zapisali, da bo denar vrnil po enem letu ter izplačal dvoodstotne obresti. Majcen pa naj bi zamolčal, da je družba VN svetovanje v težavah, da je zadolžena in da nima denarja za vračilo posojila. Ker denarja ni vrnil, sta ga opeharjena mama in sin ovadila, tožilstvo pa je nato spisalo obtožbo.

Prevara ali tvegano plemenitenje denarja

“Ni šlo za posojilno pogodbo. Pogovarjali smo se o vlaganju na italijanski trg,” je začel svoj zagovor Majcen. Pojasnjeval je, da je takrat njegovo podjetje dobro poslovalo in veliko vlagalo v tujini, predvsem v Srbiji in Italiji. V igri naj bi bila naložba, vredna pet milijonov evrov, milijon je imel že zagotovljen, je pripovedoval v svoj zagovor. “Nikoli nisem prosil za 10.000 evrov. Prosili so me, če lahko oplemenitijo svoj denar, saj so vedeli, da sem sredi naložb,” je še dodal. Po njegovih besedah je bila družba VN svetovanje takrat daleč od zadolženosti, v vzponu in brez obveznosti. Že naslednje leto pa se je znašla v stečaju, stečajna upraviteljica pa je v zaključno poročilo zapisala, da je Majcna ovadila zaradi suma oškodovanja upnikov.

Družba naj bi se po Majcnovih besedah ukvarjala tudi z reševalnimi prevozi, imela naj bi reševalni vozili, vredni 200.000 evrov, deleže v podjetjih v Italiji, dveh mesnicah, klavnicah ... Veliko denarja naj bi vlagali v gojenje živine, v krmo, klavnice ... Pogovarjali naj bi se o vzreji 5000 bikov. “Jasno je, da se lahko pri vlaganjih v takšne trge kaj zgodi. Stvari so se zamaknile,” je pripovedoval. Na očitke, da se ni več oglašal in da se je skrival, pa je odvrnil: “Res je, ves čas sem bil na terenu, a sem bil dosegljiv.”

Vedel je, da mu je Andrej R. posodil mamin denar, a je ves čas vztrajal, da se z njo ni nikoli pogovarjal o nakazilu denarja. Priznal pa je, da posojenega denarja ni vrnil. “Priznam 10.000 evrov dolga in jih bom tudi vrnil,” je zatrdil.

Proti Majcnu je tožilstvo pred časom vložilo še eno obtožbo, in sicer zaradi sumljivih poslov pri poskusu lastninjenju Adrie Ankaran. Tožilstvo je poleg Majcna obtožilo nekdanjega direktorja Adrie Ankaran Igorja Lebarja in še štiri soobtožene. Tožilstvo jim očita zlorabo položaja in pomoč pri tem kaznivem dejanju.

Posojilo za sladkor

“Miro je rekel, da bi bila to dobra naložba. Da bo kupil sladkor in nam nakazal denar od marže. Peljal me je tudi v svojo trgovino, takoj čez italijansko mejo, in jo razkazal,” je povedal Andrej R. Majcen mu je rekel, da ne zaupa Sloveniji in zato dela v Italiji. Andrej R. je še povedal, da se je o posojilu z Majcnom pogovarjala tudi mama. Nikoli pa se niso pogovarjali o možnosti, da denarja ne bi bilo, obljubil jim je celo, da jim ga bo vrnil po treh mesecih.

Podobno zgodbo je povedala tudi njegova mama Bojana M. Dobili so vtis, da gre za izjemno uspešnega podjetnika in menedžerja. “Obtoženi me je prosil za posojilo,” je zanikala Majcnove trditve, da ni nikogar nič prosil. Tudi njej je povedal, da bo kupil tovornjak sladkorja in da bo večji zaslužek, če bo kupil večjo količino. Zanikala je, da naj bi šlo za vlaganje v nek posel. Če ne bi vedela, da ima več podjetij v Sloveniji in Italiji, mu denarja ne bi posodila. “Deloval je pošteno, nisem pa preverjala. Nisem vedela, da je patološki lažnivec,” je še dodala opeharjena Gorenjka.

Majcen je včeraj v sodni spis vložil več listin, s katerimi bo dokazoval svojo nedolžnost. Sojenje se bo nadaljevalo marca.

SIJAN PRETNAR


Najbolj brano