Denarnico dobil nazaj z evri in dokumenti

Samo pol ure je pred dvema tednoma trajala negotovost in žalost 86-letnega Tržačana Luciana Luisa. Na koprski tržnici je izgubil denarnico z dokumenti in 240 evri, na policijski postaji pa mu jo je pol ure kasneje policist z nasmehom vrnil. “Od sreče sem zajokal. Vsi smo dobri, vendar je malo takih kavalirjev, kot je bil najditelj,” je povedal Tržačan.

Polno denarnico Tržačana je pošteni občan odnesel na 
policijsko postajo. Fotografija je simbolična.
Polno denarnico Tržačana je pošteni občan odnesel na policijsko postajo. Fotografija je simbolična. 

KOPER > V uredništvo smo včeraj prejeli pismo 86-letnega Luciana Luisa, znanega tudi kot kapitan Luciano, v Kopru rojenega in Trstu živečega upokojenega mornariškega kapitana. Kljub svojim letom še vedno redno prihaja v rodni Koper in okolico. Tako je storil tudi neke junijske sobote, na tržnici najprej kupil zabojček breskev, jih odnesel v avto, nato pa se je vrnil še po ribe. Ko se je nato usedel v avto, v zadnjem desnem hlačnem žepu ni imel več denarnice.

Spraševal je po tržnici, hodil po trgovinah, kjer je bil pred tem, vendar denarnice ni našel. V njej je imel 240 evrov in vse svoje dokumente, vključno z vozniškim dovoljenjem. Ko pri iskanju ni bil uspešen, je po nasvetu trgovk in branjevk odšel na policijsko postajo. “Hotel sem prijaviti izgubo, ne nazadnje tudi zato, ker sem ostal brez vseh dokumentov,” je pojasnil.

Na policijski postaji je svojo zgodbo hitel razlagati dvema policistoma. “Eden me je potem poslušal, drugi pa je kar sredi pogovora izginil. Čez nekaj trenutkov se je vrnil z denarnico v roki. Od veselja in sreče sem zajokal,” je povedal gospod Luciano, ki se od takrat ne more dovolj zahvaliti koprski policiji, predvsem pa najditelju, ki je denarnico prinesel na policijo.

Pomočnik komandirja koprske policijske postaje Zoran Vižintin nam je včeraj dogodek potrdil in povedal, da so gospodu, ki je hotel prijaviti izgubo denarnice, to pač vrnili. “K nam jo je prinesel občan, ki jo je našel na tržnici. Gospod je bil šokiran, ko smo mu jo vrnili. Ampak tudi če se ne bi oglasil na postaji, bi mu denarnico, glede na to, da so bili v njej osebni dokumenti, vrnili prek konzulata,” pojasnjuje Vižintin in dodaja, da je dejanje najditelja vse hvale vredno.

“Zdaj bi ga rad srečal, da bi se mu osebno zahvalil. Ampak njegovega imena ne poznam,” pravi Luciano Luis, ki je koprskemu komandirju napisal dolgo zahvalno pismo in mu podaril celo šop ročno izdelanih umetnih rož. “Če ne delaš slabega, se nimaš česa bati. Dobro se ti lahko povrne, če ne, pa imaš čisto vest,” pravi Luciano in dodaja, da je sam veliko pomagal, ko je na Balkanu divjala vojna, nekoč pa je v Trstu pred svojim stanovanjem našel denarnico z dvema milijonoma lir. Vrnil jo je hčerkini prijateljici, ki je živela nad njim. “In zdaj se mi je to povrnilo,” zadovoljno ugotavlja.

DANIJEL CEK


Najbolj brano