Denar pobere, avtov pa ni

Murskosoboški policisti preiskujejo domnevne goljufije, ki naj bi se dogajale pri prodaji rabljenih vozil po vsej Sloveniji. Osumljen je 53-letni moški iz murskosoboškega območja. Policisti pozivajo ljudi, naj njegovim obljubam ne nasedajo.

Goljuf ponuja skoraj nove VW golfe in passate po smešno nizki ceni, pobere denar, nato pa izgine.
Goljuf ponuja skoraj nove VW golfe in passate po smešno nizki ceni, pobere denar, nato pa izgine. 

MURSKA SOBOTA >Osumljeni moški, ki je bil zaradi goljufij v preteklosti že večkrat obsojen, se po podatkih policije loteva nečednih poslov na dva načina. V nekaterih primerih se oškodovancem predstavi kot lastnik podjetja s sedežem v Mariboru. Podjetje naj bi se ukvarjalo s proizvodnjo različnih rezervnih delov, moški pa naj bi jih nato dobavljal svojemu stricu v Nemčijo, ki naj bi se ukvarjal s prodajo rabljenih vozil, zlasti znamke VW.

Moški oškodovancem tudi natvezi, da lahko njegov stric kot nekdanji delavec koncerna VW kupi vozila po simbolični ceni, skoraj nova vozila VW golf ali passat pa ponuja po zelo ugodni ceni, od 700 do 2000 evrov. Vozila naj bi stric dobil neposredno iz tovarne, kjer jih uporabljajo kot testna.

Oškodovancem obljublja, da bo vozila dobavil, vendar morajo za to plačati predujem. Tako jih prepriča, da mu izročijo gotovino, naknadno pa od njih terja še več denarja. Razlogi, ki jih navaja, so različni: od urejanja papirjev, nakupa novih gum, višje cene vozil zaradi velikega povpraševanja ... Vozil pa nato ni od nikoder. V nekaterih primerih se izgovarja, da so avte že naložili na vlak in da čakajo na Dunaju, da je odsoten in podobno.

Stric iz Nemčije nastopa tudi v drugi zgodbi, v kateri se osumljeni 53-letnik predstavlja kot lastnik firme na Dunaju. Ta naj bi se ukvarjala s prodajo gum v vzhodno Evropo in države nekdanje Jugoslavije, sodeloval pa naj bi z dobavitelji iz Kitajske, ki naj bi gume dobavljali tako njemu kot njegovemu stricu. Nato pa - tako kot v prej opisanem primeru - ponuja v prodajo vozila.

Osumljenec se ljudem predstavlja z različnimi imeni, da bi podkrepil resnost posla, pa oškodovancem praviloma izroči tudi pisno potrdilo o prejemu gotovine. Na potrdilo se še podpiše in napiše rok dobave. Potencialne kupce poišče na spletu, kjer uporablja različna socialna omrežja in forume. Registriran je z različnimi vzdevki.

Policija opozarja ljudi, naj njegovim obljubam o ugodni dobavi skoraj novih vozil znamke VW ne nasedajo, če pa so mu že, naj se oglasijo na najbližji policijski postaji oziroma pokličejo na interventno številko 113 oziroma na anonimno telefonsko številko 080/12-00.

SK


Najbolj brano