Denar je porabil za hrano

Kranjčan Borut K. si je lani kot mobilni prodajalec kruha v vasi Soča zadržal denarnico ene od strank, vzel denar ter dvakrat uporabil bančno kartico. Na novogoriškem okrožnem sodišču so mu po priznanju krivde izrekli pogojno kazen.

Kranjčan je poleg gotovine iz denarnice oškodovanke vzel 
tudi bančni kartici in ju uporabil na bankomatu. Foto: Adriana Buzleta
Kranjčan je poleg gotovine iz denarnice oškodovanke vzel tudi bančni kartici in ju uporabil na bankomatu. Foto: Adriana Buzleta

NOVA GORICA > Na zatožno klop novogoriškega okrožnega sodišča je v teh dneh sedel 44-letni Borut K. iz Kranja, ki ni bil še nikoli kaznovan. Tožilstvo mu je v obtožnici očitalo povzročitev kaznivega dejanja zatajitve in poskusa kaznivega dejanja velike tatvine.

Lani februarja naj bi obtoženi po naključju zadržal denarnico ene strank, ki so v vasi Soča pri njem v mobilni pekarni kupile kruh. Skoraj dve uri za tem naj bi Kranjčan na bankomatu v Kobaridu že uporabil eno od bančnih kartic s priloženo pin kodo za dvig 100 evrov, saj s svojo kartico na bankomatu ni mogel dvigniti večje vsote gotovine. Čez eno uro je na drugem bližnjem bankomatu z drugo kartico dvignil še 100 evrov.

Naslednjega dne je želel na Gorenjskem ponovno dvigniti denar, a je bila kartica že blokirana, zato je dejanje ostalo le pri poskusu. Stranko iz Soške doline je oškodoval za 320 evrov, saj naj bi bilo v denarnici še 120 evrov.

Borut K. ni veliko premišljeval in je svojo krivdo po obtožbi takoj priznal. “Ne vem, zakaj sem to storil. Tega dejanja ne bi nikoli več ponovil. Pripravljen sem poravnati škodo in vrniti več denarja, kot sem ga vzel,” je dejal. Kranjčan sicer svojega dejanja ni tajil niti na policiji, ko so ga odkrili. Policistom je dejal, da naj bi denar porabil za hrano, na vprašanje tožilke, ali se je v tistem času morda spopadal z denarno stisko, pa ni imel konkretnega odgovora.

Glede na številne olajševalne okoliščine - priznanje krivde, skrbi za tri otroke, razmeroma nizko premoženjsko korist ter obžalovanje dejanja - je tožilstvo zanj predlagalo pogojno obsodbo, sodišče pa se je s predlogom strinjalo in mu izreklo enotno kazen šestih mesecev zapora z enoletno preizkusno dobo. Izreklo mu je tudi poseben pogoj, da mora oškodovanki v roku treh mesecev vrniti 320 evrov, kolikor je znašala škoda, ki jo je povzročil. AC


Najbolj brano