Delovodja ni odgovoren za smrt treh sodelavcev

Delovodja kamniškega podjetja KIK Marko Matoh ni odgovoren za hudo pirotehnično nesrečo, ki se je pred osmimi leti zgodila na poligonu pri Neverkah. Tako je včeraj odločilo ljubljansko okrožno sodišče. Matoha so po inšpekcijski in kriminalistični preiskavi nesreče ovadili tožilstvu, ki mu je očitalo soodgovornost za hude posledice nesreče.

Fotografija treh nesrečnih pirotehnikov nekaj minut pred 
tragedijo. Foto: Arhiv Svojcev Pokojnih
Fotografija treh nesrečnih pirotehnikov nekaj minut pred tragedijo. Foto: Arhiv Svojcev Pokojnih

LJUBLJANA > Skoraj natanko osem let po najhujši nesreči pirotehnikov v samostojni Sloveniji, v kateri so junija 2007 na poligonu Polhova jama pri Neverkah umrli trije ljudje, je ljubljansko okrožno sodišče včeraj oprostilo edinega obtoženega za nesrečo, delovodjo Marka Matoha. Po ugotovitvah nekdanjega glavnega delovnega inšpektorja Boruta Brezovarja in končani preiskavi je tožilstvo za nesrečo obtožilo vodjo del, ki je bil v tragediji tudi ranjen.

Brezovar je inšpekcijski nadzor tragedije sicer končal dobre štiri mesece po nesreči, kriminalistična preiskava pa je po dodatni zahtevi tožilstva trajala leto dni. Sicer pa je Brezovar za nesrečo okrivil vseh pet delavcev na poligonu, in sicer zaradi hitrosti, rutinskega dela in nepazljivosti pri delu.

Na poligonu uprave za zaščito in reševanje v Polhovi jami pri Neverkah je silovito počilo 18. junija 2007 zgodaj popoldne. Pol ure po prihodu na kraj so pirotehniki pripravili jamo in vanjo začeli v plasteh zlagati neuporabljene vžigalnike za ročne bombe M75. 15 let po izdelavi in neuspešnem poskusu prodaje so se namreč v Kamniku odločili, da jih uničijo.

Trije mrtvi v jami

Kaj se je natančno zgodilo in zakaj so vžigalniki počili, najverjetneje ne bo nikoli povsem znano. Nekaj minut pred 15. uro je čudovit sončen dan presekala silovita eksplozija, ki je stresla ožje območje poligona. Ko se je polegel prah, so na tleh mrtvi obležali 53-letni France Žerovnik iz Luč v Savinjski dolini, 46-letni Franc Berlec iz Sela pri Kamniku in 28-letni Tomaž Kregar iz Stolnika pri Kamniku. Preživela sta 57-letni vodja del Matoh in 35-letni šofer tovornjaka Uroš Kac, ki nista bila neposredno ob jami.

Poznavalci so domnevali, da bi lahko vžigalniki eksplodirali, ker naj bi se ob zlaganju na tla z enega neopazno snela varovalka ali pa zaradi samovžiga zaradi vročega vremena. Vžigalnike so namreč pravilno zložili v kopo, med eno in drugo plastjo nasuli nekaj eksploziva, ko bi tako zložili vse, pa bi jih z varne razdalje razstrelili. Žal jih je eksplozija prehitela.

Kako bi jih morali uničevati?

Ugotovitve delovnega inšpektorja in kriminalistov so zadostovale za obtožnico zoper Matoha, ki so mu na ljubljanskem sodišču začeli soditi pred časom. Pred prvomajskimi prazniki je tožilka Alenka Jesenko sodniku Srečku Škerbcu predlagala, naj Matoha obsodi na dveletno zaporno kazen, ki bi jo lahko odslužil z delom v splošno korist. V sklepni besedi ni podvomila, da je Matoh soodgovoren za hudo tragedijo in smrt treh kolegov kamniškega KIK-a. Po njenem mnenju je bil zadolžen za samo delo in za varnost kolegov.

Na drugi strani je Matohov odvetnik Janez Ahlin zanikal, da bi bil Matoh usodnega dne na poligonu zadolžen za organizacijo ali nadzor razstreljevanja. Zatrdil je, da ni bil vodja skupine minerjev, ampak je bil to pokojni Kregar. Odvetnik je še poudaril, da vžigalniki ročnih bomb spadajo med vojaško orožje, zato bi morali po njegovem prepričanju pri njihovem uničevanju upoštevati vojaške in ne civilnih predpisov.

Manjše napake niso bile bistvene

Obtoženi Matoh je na koncu poudaril, da ni bil nikoli pisno imenovan za vodjo uničevanja, da so imeli vsi trije pokojni kolegi pirotehniki certifikate za delo z eksplozivi, da so delali po strokovnem postopku in nosili varovalno opremo. Tudi on je prepričan, da bi morali vžigalnike uničevati po vojaških navodilih, saj so bili vžigalniki leta 1992 izdelani za hrvaško vojsko, Hrvati pa so jih reklamirali in jih KIK-u vrnili.

Sodnik je Matoha tako včeraj oprostil vseh obtožb in pojasnil, da ni bilo mogoče določiti vzroka nesreče. Kljub temu da je ugotovil nekaj manjših pomanjkljivosti pri procesu uničevanja vžigalnikov, je ocenil, da te niso vplivale na nesrečo.

DANIJEL CEK


Najbolj brano