Dekančan že deseta žrtev cest

Štirje motoristi, dva kolesarja, pešakinja, dva voznika avtomobila in en sopotnik je tragični seštevek letošnjih smrtnih žrtev na cestah koprske policijske uprave. Zadnja žrtev je bil 37-letni motorist iz Dekanov, ki mu je po njegovem voznem pasu v ponedeljek zvečer pod Šmarjami pripeljal starejši Ljubljančan. Včeraj zjutraj so iz izolske bolnišnice sporočili, da so bile poškodbe prehude.

 Mitja Palčič: “Prisotnost policije zagotovo upočasni promet. Žal ne moremo biti vedno povsod. Zato prosimo vse, še posebno motoriste, naj zmanjšajo hitrost. Na motorju je lahko vsaka napaka zadnja. Utrujeni pa naj gredo raje spat in se na pot odpravijo Foto: Sijan Pretnar
Mitja Palčič: “Prisotnost policije zagotovo upočasni promet. Žal ne moremo biti vedno povsod. Zato prosimo vse, še posebno motoriste, naj zmanjšajo hitrost. Na motorju je lahko vsaka napaka zadnja. Utrujeni pa naj gredo raje spat in se na pot odpravijo Foto: Sijan Pretnar

PRIMORSKA > Včeraj zjutraj so na koprskem operativno komunikacijskem centru sprejeli klic, ki se ga operaterji bojijo tako kot klicev o nesrečah. Iz izolske bolnišnice so jim namreč sporočili, da je zaradi hudih poškodb umrl 37-letni Dekančan, ki je dan prej na cesti pod Šmarjami trčil v nasproti vozeči avto.

Za volanom avta je sedel 77-Ljubljančan, ki je pri bencinskem servisu pod Šmarjami med vožnjo proti Kopru zavil na levi vozni pas, misleč, da se tam začenjata dva pasova v smeri proti Kopru. V resnici pa se tam končujeta dva vozna pasova v smeri proti Dragonji. Dekančan je pravilno pripeljal navzgor, ko se je pred njim v hipu pojavil avto, v katerega je žal trčil in padel.

Nesrečni Dekančan je dopolnil deseterico smrtnih žrtev na cestah koprske policijske uprave v letošnjem letu. Med vožnjo z motorjem so umrli štirje, po padcu s kolesa sta umrla dva, v Izoli je voznik manjšega smetarskega vozila do smrti povozil pešakinjo, pri Ribnici na Bistriškem sta v kombiju umrla oče in sin, po nesreči pri Kalu pa je mesec dni kasneje v bolnišnici poškodbam podlegel 24-letni Pivčan. Lani so na cestah PU Koper do prvih dni avgusta umrli le trije, do konca leta pa 13 ljudi.

“Kljub črnim številkam je prometna varnost na območju koprske uprave še vedno na visoki ravni,” pojasnjuje komandir koprske prometne policije Mitja Palčič. “Res je, da je umrlo deset ljudi, od tega šest voznikov ali sopotnikov na enoslednih vozilih, ampak trudimo se, da bi jih umrlo in se jih poškodovalo čim manj.”

Policisti so tako letos pripravili veliko poostrenih nadzorov nad vozniki koles, mopedov in motorjev, letos so zaradi prehitre vožnje na nevarnih odsekih zasegli tudi več vozniških dovoljenj kot v prejšnjih letih.

“Naše delo prilagajamo razmeram na cesti in prometni varnosti. Je pa res, da se v turistični sezoni število motoristov drastično poveča, po številu registriranih motornih koles pa je takih vozil na naših cestah iz leta v leto več. Trudimo se tudi z raznimi preventivnimi akcijami, vendar ugotavljamo, da nanje prihajajo tisti, ki na cestah že sami čutijo odgovornost do sebe in drugih. Tisti, ki vozijo prehitro, na takšne akcije žal ne prihajajo,” je prepričan Palčič.

Kljub vsej opremi (ločeni smeri vožnje, odbojne ograje, naletni mehovi …) je še vedno najbolj kritična avtocesta od Unca do Razdrtega, kjer je tudi največ prometa. Letos so se za kritične izkazali tudi odseki stare ceste, ki vodijo vzporedno ob avtocesti od Planine do Kopra. “Lani je bila, denimo, kritična cesta od Kozine do Staroda. Zato smo na njej povečali našo prisotnost, več je tudi lokalnih policistov … In letos na tej cesti še ni bilo smrtne nesreče. Se nam je pa zgodila na cesti od Postojne do Jelšan, kjer sta pri Ribnici v kombiju umrla dva,” pravi Palčič. DANIJEL CEK


Najbolj brano