Dekana in direktorico obsodili

“Tudi če fakulteta ne opravlja gospodarske dejavnosti, ne sme delati vse narobe, ko ponuja na trgu plačljive storitve,” je opoldne poudarila sodnica Barbara Franca. Nekdanjega dekana Egona Žižmonda in direktorico koprske fakultete za management Nado Trunk Širca je zaradi zlorabe položaja obsodila na pogojni kazni.

Nekdanji dekan fakultete za management Egon Žižmond in 
nekdanja direktorica fakultete Nada Trunk Širca sta  dopoldne 
sicer prišla na sodišče, razglasitve sodbe pa nato nista 
poslušala.  Foto: Tomaž Primožic/Fpa
Nekdanji dekan fakultete za management Egon Žižmond in nekdanja direktorica fakultete Nada Trunk Širca sta dopoldne sicer prišla na sodišče, razglasitve sodbe pa nato nista poslušala.  Foto: Tomaž Primožic/Fpa

KOPER >Nekdanjo direktorico koprske fakultete za management Nado Trunk Širca je koprska okrožna sodnica Barbara Franca obsodila na 22 mesecev pogojne zaporne kazni, ki se ne bo izvršila, če v prihodnjem letu in pol ne bo storila novega kaznivega dejanja. Nekdanjemu dekanu fakultete Egonu Žižmondu pa je izrekla dve leti pogojne zaporne kazni z dveletno preskusno dobo.

Žižmonda je sodnica spoznala za krivega zlorabe položaja in overitve listine z lažno vsebino, Trunk Širco pa samo za kaznivo dejanje zlorabe položaja. Žižmondu je ob kazni naložila še plačilo sedem tisoč evrov denarne kazni, Trunk Širci pa pet tisoč kazni. Oba morata plačati po 295 evrov sodne takse in vse stroške sojenja. Fakulteta pa mora plačati dobrega pol milijona evrov, najmanj toliko je namreč po izračunu tožilstva in sodišča zaslužila z nezakonitim vpisovanjem študentov.

Sodnica je odločila, da sta oba v nasprotju s pravili v absolventski staž vpisovala študente, ki niso zaključili četrtega letnika in pisali diplome, v tretji letnik pa študente, ki do takrat sploh niso hodili in bili vpisani na fakulteto.

Nezakonito vpisali 670 študentov

V šolskem letu 2005-2006 sta na takšen način vpisala 433 izrednih študentov, ki so za šolnine in vpisnine plačali 113.000 evrov, za izpite pa najmanj 107.000 evrov, v šolskem letu 2006-2007 se je na fakulteto vpisalo 171 študentov, ki so najprej plačali 62.000 evrov, za izpite pa še najmanj 42.000 evrov, v naslednjem šolskem letu pa še 66 študentov, ki so za vpisnino in šolnino odšteli 20.000 evrov, za stroške študija pa še najmanj 16.000 evrov.

Sodnica Barbara Franca: “Ta denar izhaja iz kaznivega dejanja in ga fakulteta ne more zadržati.”

Na takšen način je fakulteta v šolskem letu 2005-2006 presegla dovoljen vpis za 94 študentov in dobila od države 78.000 evrov, leto kasneje pa je presegla dovoljen vpis za 78 študentov in “pokasirala” še 68.000 evrov.

Poleg tega je Žižmond kot dekan podpisal izjavo, da fakulteta diplome podeljuje zakonito, čeprav izredni študentje niso bili vpisani po veljavnih pogojih, zato je bila taka izjava lažna. Z lažno izjavo je najprej spravil v zmoto rektorico primorske univerze Lucijo Čok, nato pa še njenega naslednika Rada Bohinca, da sta podpisala diplome vsem nezakonito vpisanim študentom.

Fakulteta mora plačati pol milijona

“Dejstvo je, da take programe nudijo vse fakultete, vendar so očitane vpise opravili v nasprotju z veljavnimi pogoji za vpis izrednih študentov. Tudi če fakulteta ne opravlja gospodarske dejavnosti, pa ne sme delati vse narobe, ko ponuja na trgu plačljive storitve,” je sodbo pred skoraj prazno dvorano obrazložila sodnica. Na razglasitev sodbe namreč ni bilo obtoženih in odvetnika Velimirja Cugmasa, prišla sta le odvetnik Franc Rojko in tožilka Barbara Milič Rožman.

“Ta denar izhaja iz kaznivega dejanja in ga fakulteta ne more zadržati,” je še sklenila sodnica in razsodila, da mora fakulteta za management plačati dobrega pol milijona evrov, kolikor je zaslužila z nezakonito vpisanimi študenti.

Čeprav sta oba obtožena priznala krivdo, je ob koncu sojenja dve uri pred razglasitvijo Žižmondov odvetnik Cugmas sodnico poučeval, da ne bi smela potrditi priznanja krivde, ampak bi morala izdati “drugo ustrezno listino”. Po njegovem je bila napačna pravna opredelitev dejanj, ker bi moralo tožilstvo in sodišče uporabiti milejši kazenski zakonik.

Priznala s figo v žepu

“Vložil bom prošnjo za upokojitev, če je to pomembno za ta primer,” je ob koncu dejal Žižmond. Trunk Širca pa je poudarila, da so študentje študirali po akreditiranem študijskem programu, da so vse tako pridobljene diplome veljavne, da se z denarjem od vpisnin in šolnin ni nihče okoristil.

“Podpis sporazuma o priznanju krivde je moja premišljena odločitev in temelji na nezaupanju v sodni sistem, saj imam izkušnje, da je resnica poteptana in da tisti, ki ima oblast, lahko deluje mimo zakona,” je po koncu sojenja poudarila Trunk Širca. Dodala je, da ni delala nezakonito.

DANIJEL CEK


Najbolj brano