Dars za četrtek in petek pripravljen na velike količine snega

V četrtek in petek bo precejšen del Slovenije zajelo močno sneženje. Ponekod bo predvidoma padlo tudi do 80 centimetrov snega, opozarjajo na Darsu, kjer so na obilno pošiljko snega pripravljeni. Na ceste se bodo njihove ekipe odpravile že pred 5. uro zjutraj, največjo konico pričakujejo okoli poldneva in v noči na petek.

V četrtek in petek bo precejšen del Slovenije zajelo močno sneženje. Foto: Sijan Pretnar
V četrtek in petek bo precejšen del Slovenije zajelo močno sneženje. Foto: Sijan Pretnar

LJUBLJANA > Vodja tehnične službe na Družbi za avtoceste v (Dars) Andrej Sever je na današnji novinarski konferenci pojasnil, da so v stiku s sosednjimi državami in bodo že ob 5. uri zjutraj začeli izločati tovorna vozila na mejnih prehodih, zatem na počivališčih, do 8. ure pa bodo skušali izločiti tudi druga tovorna vozila, ki bi še bila na avtocestah.

Prvo sneženje pričakujejo okoli 5.30 in takrat naj bi prve ekipe že posipale ceste, ko bo na cestišču dovolj snega, pa bodo tudi spustile pluge. Najbolj naj bi snežilo na mariborskem in novomeškem območju ter v Prekmurju. Po ocenah, ki jih Agencija za okolje (Arso) pripravlja za Dars, naj bi skupno na mariborskem, na širšem novomeškem območju in v Prekmurju padlo med 70 in 80 centimetrov snega. Veliko manj padavin pričakujejo na Gorenjskem in Notranjskem.

Najbolj bo snežilo okoli polnoči s četrtka na petek

Najbolj bo snežilo predvidoma okoli polnoči s četrtka na petek in nato proti jutru. “V petek zjutraj bo hudo, a ceste bi morale biti čiste, saj bomo delali vso noč,” napoveduje Sever. Zagotavlja, da če bodo razmere na posameznih območjih zelo kritične, bodo tja preusmerili tudi ekipe iz drugih Darsovih baz in postaj.

V Ljubljani naj bi po ocenah Arsa padlo med 30 in 40 centimetrov snega. Ljubljansko obvoznico, pravi Sever, se bodo potrudili sčistiti še pred jutranjo konico. “Če v času konice zapade toliko snega, se lahko naša vozila premikajo le tako hitro kot ostala vozila v koloni, ne moremo hitreje,” je opomnil voznike.

Dars ima pripravljenih 175 vozil. Darsovo vozilo potrebuje slabi dve uri, da naredi svoj krog, na klancih pa eno uro. V tem krogu očisti približno 40 kilometrov cest, je pojasnil Sever.

V četrtek in petek na pot le, če je res potrebno

Ukrepi, ki jih je pripravil Dars za tokratno sneženje, so usklajeni tudi mednarodno, pravi vodja službe za upravljanje s prometom in prometno varnostjo Ulrich Zorin. Tovorni promet bodo omejevale vse sosednje države - Madžarska, Italija in Hrvaška, saj bo snežna fronta dosegla tudi naše sosede.

Voznike je opomnil, naj se v četrtek in petek na pot odpravljajo le, če je to res potrebno, še raje pa naj ta dva dneva koristijo javne prevoze, na primer vlake, ki bodo v napovedanih razmerah zagotovo bolj učinkoviti.

Na Slovenskih železnicah napovedujejo, da v prihodnjih dneh vozili podaljšani potniški vlaki. V četrtek in petek bosta med Sežano in Ljubljano vozila tudi dva dodatna potniška vlaka. Avtobusi, s katerimi nadomeščajo druge vlake, bodo med krajema vozili nespremenjeno, po voznem redu, kot doslej, dodajajo na železnicah.

Zorin pa voznikom svetuje, naj - če se bodo znašli na avtocesti in bodo morali zapustiti svoje vozilo - za večjo vidljivost uporabljajo odsevne telovnike. “Vsi naj pazijo na prometno varnost. Že pred odhodom na pot naj na spletnih straneh prometno-informacijskega centra ali na številki 1970 preverijo razmere na cestah,” je dodal Zorin.

STA


Najbolj brano