Darilo prijateljev se je sprevrglo v tragedijo

Darilo, ki so ga ženinu, njegovemu svaku in priči plačali prijatelji, se je v nedeljo sprevrglo v tragedijo. Panoramska vožnja z letalom se je končala, še preden se je začela. Preiskovalci so včeraj še vedno prečesavali teren in iskali dele letala, našli so celo kamero, ki je bila pritrjena na letalsko krilo.

 Od letala so  ostali le ožgan motor, kolo in deli sedežev ter  lesena palica. Vse ostalo je zgorelo še pred prihodom gasilcev.  Foto: Zgrs Sežana
Od letala so ostali le ožgan motor, kolo in deli sedežev ter lesena palica. Vse ostalo je zgorelo še pred prihodom gasilcev.  Foto: Zgrs Sežana

DOLNJE LEŽEČE > “Ne, še vedno ne smete do prizorišča nesreče,” sta bila včeraj odločna policista, ki sta varovala široko označeno območje okrog poraščene kraške doline na divaškem letališču oziroma Ležeškem Gabrku, kot mu rečejo domačini. Približno 30 policistov, kriminalistov, kriminalističnih tehnikov in preiskovalcev letalskih nesreč je včeraj prečesavalo območje ob dolini.

Neuradno smo izvedeli, da so sicer iskali morebitne preostale dele letala, še posebej pa kamero, ki naj bi jo pred vzletom pritrdili na krilo nesrečnega letala. Tik preden je množica policistov končala svoje delo, so kamero res našli, in sicer pod motorjem letala. Ali je kljub ognju v njej ostal nepoškodovan posnetek in kaj je sploh posnela, bodo morali preiskovalci še ugotoviti.

V sektorju za preiskovanje letalskih nesreč so nam včeraj povedali le, da preiskava še poteka, da jo vodi glavni preiskovalec Toni Stojčevski, ki je še vedno na kraju nesreče in da trenutno ne morejo ničesar povedati. Več bo znanega po koncu ali vsaj začetku preiskave, ki jo bodo opravili v prostorih sektorja. V večini primerov namreč ostanke letala odpeljejo v poseben hangar, jih tam podrobno pregledajo, celo preizkusijo motor, in šele nato ugotovijo, kaj se je dogajalo z letalom.

Prehiter zavoj?

Zakaj je francosko letalo robin DR 400, ki ga je pilotiral izkušeni 41-letni pilot Aleks Delfin iz Hrvatinov, v njem pa so bili še Primož C., Tadej H. in Bojan B., strmoglavilo takoj po vzletu, torej še nekaj časa ne bo znano. Dejstvo je, da je Delfin z letalom vzletal proti zahodu, torej proti Divači, in ko se je dvignil nekaj deset metrov v zrak, je začel ostro zavijati v levo. Pri tem je letalo očitno izgubilo hitrost, zato je začelo padati, s krilom je podrsalo po tleh, nato pa padlo v dolino, približno 200 metrov za velikim letališkim hangarjem.

Trenutke groze so v živo videli tako člani Kraškega letalskega centra kot prijatelji pokojnih Tadeja H. in Bojana B. ter preživelega Primoža C. Takoj po strmoglavljenju so poklicali na pomoč in stekli proti kraju nesreče. Približno 20 metrov od razbitih letala so na tleh našli hudo ranjenega Primoža C., niso pa vedeli, kaj je z ostalimi tremi.

Tri zoglenela trupla

Do ranjenega, ki je tudi sam pilot v domžalskem klubu, so od reševalnih služb najprej prihiteli sežanski reševalci, ki so ga ravno oskrbovali, ko so pritekli še gasilci sežanskega zavoda. Stekli so proti razbitinam in zagledali grozljiv prizor. Razbitine so še vedno gorele, iz njih se je kadilo, in dokler niso pogasili, niso niti vedeli, kaj jih čaka. Nato pa so opazili tri zoglenela trupla.

Od letala so ostali le ožgan motor, kolo in deli sedežev ter lesena palica. Vse ostalo je zgorelo še pred prihodom gasilcev. Očitno se je ob padcu razbil rezervoar goriva, 100-oktanski bencin je stekel iz njega in prišel v stik z iskro. Razbitine se skorajda niso razletele naokoli, ampak so po ocenah gasilcev obležale na dobrih 20 kvadratnih metrih površine. “Če ne bi zagorelo, bi lahko morda še upali, da je preživel še kdo, tako pa je bilo vse zaman. Mi smo le pogasili, drugega pa nismo mogli,” je povedal vodja gasilske intervencije Peter Jerina iz sežanskega gasilnega zavoda.

Tragedija namesto užitka

Šokirani prijatelji treh potnikov v letalu so gasilcem najprej pomagali vleči cevi, ko se je dim polegel in so ugotovili, da dveh njunih prijateljev ni več, pa naj bi se zlomili. Povedali so namreč, da je bila panoramska vožnja, v kateri bi morali uživati njihovi prijatelji, darilo mladoporočencu, ki so mu ga izročili na fantovščini. Eden od dvojice umrlih je bil bodoči ženin, drugi njegov svak, preživeli Primož C. pa bi bil njegova priča.

Včeraj smo dobili potrditev informacije, da je bil slednji pri zavesti, ko so ga našli 20 metrov od razbitin, da pa je bil hudo poškodovan, porezan in v šoku. Odprtih zlomov naj ne bi imel, prav tako naj ne bi bil opečen. Po temu bi lahko sklepali, da se je iz razbitin letala uspel rešiti, še preden so te zagorele, nato pa se je odvlekel stran od letala.

DANIJEL CEK


Najbolj brano