Danes se začenja nova akcija 0,0 šofer - trezna odločitev

Policija danes začenja z novo akcijo 0,0 šofer - trezna odločitev, ki bo tokrat usklajena z vseevropsko akcijo za zmanjšanje prometnih nesreč zaradi alkohola, prepovedanih drog in drugih psihoaktivnih snovi z imenom Alkohol in droge. Poleg intenzivnega nadzora bodo ves junij potekale tudi preventivne aktivnosti za večjo varnost v prometu.

 Foto: Pu Novo Mesto
Foto: Pu Novo Mesto

LJUBLJANA > Z ministrstva za zdravje sporočajo, da je namen tokratne medresorske preventivne akcije, ki bo potekala do nedelje, udeležence v prometu spodbuditi k odgovornemu in treznemu ravnanju v prometu tudi v poletnih mesecih, ko se število prometnih nesreč zaradi alkohola, prepovedanih drog in drugih psihoaktivnih snovi poveča. Vseevropsko akcijo, s katero je usklajena, sočasno izvajajo vse evropske policije.

V minuli akciji, ki je potekala od 15. do 24. maja, so policisti odredili 11.138 alkotestov, od katerih jih je bilo 419 pozitivnih. Pri tem so začasno odvzeli 329 vozniških dovoljenj in pridržali 18 oseb, v 121 primerih pa so odstopili od pridržanja, so sporočili s policije.

V času akcije ne bodo potekali le intenzivni nadzori prometa s strani policije in pristojnih inšpekcijskih služb, temveč bodo ves mesec junij udeležencem v prometu na voljo tudi preventivne aktivnosti strokovnih in nevladnih organizacij z namenom spodbujanja večje varnosti v prometu. Poudarek bo na opozarjanju na nevarnost vožnje pod vplivom prepovedanih drog.

Kot so zapisali na ministrstvu, lahko udeleženci v prometu z odgovornim ravnanjem največ prispevajo k zmanjšanju tragičnih prometnih nezgod. Partnerji akcije jih zato pozivajo, naj pred in med vožnjo ne uživajo alkoholih pijač, prepovedanih drog in drugih psihoaktivnih snovi. Upoštevajo naj dejstvo, da alkohol v organizmu ostane tudi do 12 ur in več po zaužitju. Tudi kot pešci in kolesarji naj se v promet vključujejo odgovorno ter na sploh upoštevajo cestno prometna pravila.

Pobudniki akcije prav tako pozivajo organizatorje javnih prireditev, lastnike gostinskih lokalov in trgovce, naj pri prodaji in ponudbi alkoholnih pijač dosledno spoštujejo določbe zakona o omejevanju porabe alkohola ter alkohola ne prodajajo oziroma ponujajo opitim in mladoletnim, še piše v sporočilu za medije. STA


Najbolj brano