Danes odločitev o usodi bombe?

K nevarni ameriški letalski bombi, ki leži 20 metrov pod morsko gladino med Savudrijo in Piranom, naj bi se po naših informacijah še danes potopili trije potapljači avstrijske vojske. Bombo naj bi še enkrat natančno pregledali in ugotovili, kakšen vžigalnik je nameščen na njej. Na novinarski konferenci naj bi strokovnjaki jutri poročali o ugotovitvah in končno sporočili, kdaj in kako bodo bombo uničili.

Sredi lanske turistične sezone (konec avgusta) so pripadniki posebne italijanske vojaške enote razstrelili podvodno morsko mino z 200 kilogrami eksploziva dve milji pred Gradežem. Bomo podobnemu prizoru priča tudi ob robu Piranskega zaliva? Foto: Il Piccolo
Sredi lanske turistične sezone (konec avgusta) so pripadniki posebne italijanske vojaške enote razstrelili podvodno morsko mino z 200 kilogrami eksploziva dve milji pred Gradežem. Bomo podobnemu prizoru priča tudi ob robu Piranskega zaliva? Foto: Il Piccolo

PIRAN > Medtem ko v sosednjih državah takšne bombe razstreljujejo skoraj rutinsko, je 454-kilogramski ameriški letalski bombi GP 1000lb AN-M65 slovenska omahljivost podaljšala življenje za najmanj osem mesecev. Za bombo so vedeli številni, od potapljačev do ribičev, ki so jo na morsko dno 2235 metrov od piranske punte proti Savudriji kdo ve kdaj in od kod tudi privlekli. Bomba leži le 14 metrov od potopljene maone, zato jo dobro poznajo številni potapljači.

Da gre za nevarno ameriško letalsko bombo, pa so pripadniki služb civilne zaščite ugotovili šele v začetku lanskega junija. V veliki akciji so takrat z morskega dna pred Strunjanom dvignili pet nemških min in nato nameravali dvigniti tudi to sredi piranskega zaliva. Ko so se potapljači potopili do bombe in prebrali oznake na njej, pa so se raje umaknili.

Nemci so se že opekli

Po oznakah so namreč nesporno ugotovili, da gre za ameriško letalsko bombo za “splošno uporabo”, s katerimi so Američani ob koncu vojne bombardirali nemške položaje. Če so na konico bombe pritrdili klasični vžigalnik, je ta eksplodirala ob dotiku s tlemi, če pa tega vžigalnika niso namestili, so jo opremili s kemičnim vžigalnikom. Taka bomba se je zarila v tla in nato eksplodirala z zamikom najmanj ene in največ 144 ur (šest dni).

Ker je bomba še cela, domnevajo, da je na njej kemični vžigalnik. V njem je aceton, ki sproži udarno iglo, aceton pa zadržuje le celuloidna membrana, ki je po 70 letih zagotovo oslabela. V Avstriji in Nemčiji so v zadnjih desetletjih večkrat poskušali odstraniti takšne bombe, vendar so jih morali na koncu vedno razstreliti kar na kraju, kjer so jih našli. Odstranjevanje take bombe je poleti 2010 spodletelo nemškim pirotehnikom v mestu Göttingen, ob eksploziji so umrli trije, šest pa je bilo hudo ranjenih.

Nevihta preprečila rešitev

Naši strokovnjaki so sprva mislili, da leži v Piranskem zalivu bomba z oznako M64, ki je težka 227 kilogramov in vsebuje 120 kilogramov eklsploziva TNT. Po podrobnejšem pregledu pa so ugotovili, da gre za njeno večjo “sestro” z oznako M65, ki je težka 454 kilogramov in vsebuje kar 240 kilogramov eksploziva. Kljub temu so se odločili, da bodo bombo razstrelili in tako odpravili nevarnost, ki že 70 let preži na morskem dnu.

Zadnje dni junija lani so se tako naši potapljači pirotehniki že potopili do bombe, da bi nanjo nastavili eksploziv, vendar je bilo zaradi nevihte, ki se je razbesnela nad zalivom, morje preveč razburkano. Če takrat ne bi bilo nevihte, bi bila zgodba z bombo že zdavnaj končana. Po naših informacijah so po tem dogodku na upravi za zaščito in reševanje prejeli nekaj ostrih nasprotovanj tovrstnemu uničenju bombe in menda celo grožnjo s tožbo.

Pregledali jo bodo še Avstrijci

Namestnik generalnega direktorja uprave Branko Dervodel je zato sklical sestanek vseh predstavnikov zasebnih in javnih interesov v Piranskem zalivu. Na sestanku so sklenili, da bodo bombo “rešili” z morskega dna šele konec zime. Do takrat naj bi zaprosili za mnenje ameriško in angleško vojsko, pogovarjali pa naj bi se tudi s proizvajalci strojev za rezanje eksplozivnih teles iz Nemčije in Avstrije.

Na koncu bo očitno naši bombi priskočila na pomoč le avstrijska vojska oziroma njihovi potapljači pirotehniki. Po naših informacijah naj bi trije pred dnevi prispeli v Istro in se danes potopili do bombe ter jo natančno pregledali. Danes naj bi nato staknili glave skupaj z našimi strokovnjaki in dorekli, kdaj in kako bodo bombo odstranili. Informacijo naj bi javnosti posredovali na jutrišnji novinarski konferenci.

DANIJEL CEK


Najbolj brano