Da ima “roko nad vsem”, je bilo za vodjo lekarne preveč

Predsednik sindikata Fides Konrad Kuštrin se na sodišču zagovarja zaradi besed, s katerimi naj bi v začetku leta 2014 razžalil tedanjo vodjo lekarne šempetrske bolnišnice Metko Štefančič in podjetje Gopharm, ki ga vodi hčerka Štefančičeve, Tadeja Štefančič. Kuštrin je v svoji izjavi za javno RTV dejal, da vodja lekarne deluje v korist podjetja svoje hčere.

Konrad Kuštrin pravi, da se je zavedal posledic svojih izjav.
Konrad Kuštrin pravi, da se je zavedal posledic svojih izjav.  

LJUBLJANA > “Vodja lekarne Metka Štefančič ima roko nad vsem, kar gre iz bolnišnice in pride vanjo. Nedvomno je vključena v postopke javnega naročanja in izbire dobaviteljev. Štefančičeva omogoča posel podjetju svoje hčerke, komisije pa so samo 'finta', navadna kamuflaža. Člani komisije so vključeni v postopek šele na koncu. Od vodje lekarne dobijo v podpis popis zdravil in medicinskih pripomočkov, v katerem so vedno navedene blagovne znamke točno določenega proizvajalca.” To so besede, ki jih je Konrad Kuštrin februarja lani izrekel za javno RTV in zaradi katerih sta Metka Štefančič in podjetje Gopharm proti njemu vložili zasebno tožbo. Očitata mu žaljivo obdolžitev, s katero naj bi škodil časti in dobremu imenu obeh tožnikov.

Gopharm posluje, kot je posloval prej

Ker poskus poravnave med Kuštrinom in Štefančičevo ni uspel, zdaj pred okrožnim sodiščem v Ljubljani poteka sojenje. Včeraj je sodnica z vpletenimi med drugim pregledovala podatke o tem, kako obsežno je bilo med leti 2009 in 2014 poslovanje Gopharma s šempetrsko bolnišnico in kdo so sicer največji plačniki Gopharma. Podatki Supervizorja pravijo, da je največji dobavitelj zdravil in zdravstvenih pripomočkov za bolnišnico v Šempetru Kemofarmacija, ki je v tem obdobju bolnišnici prodala za približno 8,5 milijona evrov zdravil in pripomočkov, za njo pa je Gopharm s približno 3,5 milijona evrov prodaje. Poslovanje Gopharma kaže, da je med javnimi ustanovami, ki kupujejo od Gopharma, šempetrska bolnišnica na šestem mestu. To so podatki, ki dokazujejo, da je bolnišnica v Šempetru pri Gorici le eden in ne največji kupec Gopharma, nam je po včerajšnjem naroku dejala Tadeja Štefančič.

Kuštrin pravi, da se je zavedal posledic svojih izjav in da so te imele učinek, saj da so se po objavi prispevka v medijih, stvari v bolnišnici začele urejati. Tadeja Štefančič pa se je po obravnavi vprašala, kako so se uredile. Obseg posla, ki ga je imel Gopharm z bolnišnico v Šempetru v letih 2014 in 2015, torej po tej sporni Kuštrinovi izjavi, je po njenih besedah enak, kot je bil pred Kuštrinovimi opozorili. To je po njenem dokaz, da privilegijev niso imeli niti prej, niti jih nimajo zdaj.

Kuštrin je opozarjal Žiberno

Kuštrin je na včerajšnji obravnavi na okrožnem sodišču v Ljubljani dejal, da v svojih izjavah, s katerimi naj bi razžalil vodjo lekarne in podjetje Gopharm, nima nič proti poslovanju farmacevtske industrije, ki da se po moči uvršča na drugo mesto, takoj za vojaško. “V svojih izjavah sem le želel opozoriti na problem, ki se je dogajal v zvezi z naročili v bolnišnici.”

Povedal je tudi, da sta se s takratnim direktorjem bolnišnice Darkom Žiberno velikokrat “na mehek način” sprla zaradi tega, ker je bila na položaju vodje lekarne zaposlena oseba, za katero je Kuštrin menil, da je zaradi sorodstvenih povezav z enim od prodajalcev zdravil v konfliktu interesov in da privilegira tega prodajalca zdravil. “Utemeljeno sem sumil, da stvari ne potekajo v redu,” pravi Kuštrin in dodaja, da je za zakonitost poslovanja odgovoren direktor. Žiberna, ki je pričal na enem od prejšnjih narokov, je te pogovore z zdravniškim kolegom potrdil, a poudaril, da mu Kuštrin za te trditve ni predstavil stvarnih dokazov.

Z zadevo se ukvarja tudi Komisija za preprečevanje korupcije, na ministrstvu za zdravje pa poteka upravni nadzor. Kuštrinova odvetnica je predlagala, naj sodnica sojenje prekine, dokler ministrstvo ne izda poročila o upravnem nadzoru. Če bi dobili informacijo, da je objava poročila tik pred zdajci, bi lahko počakali, sicer pa nima smisla čakati na upravne organe, kjer odločanje lahko traja in traja, je ocenila sodnica.

JANA KREBELJ


Najbolj brano