Črnigoju in Marcu dve leti in štiri mesece zapora

Na ajdovskem okrajnem sodišču so danes razglasili sodbo zoper Dušana Črnigoja, Ožbeja Marca in Primorje v stečaju v zadevi, v kateri jim je tožilstvo očitalo preslepitev pri pridobitvi posojila. Sodišče je Črnigoju in Marcu prisodilo dve leti in štiri mesece zapora, obenem pa še stranski denarni kazni. Za Primorje v stečaju pa je odločilo, naj se mu odvzame skoraj 1,8 milijona evrov nezakonito pridobljene koristi.

 Foto: Leo Caharija
Foto: Leo Caharija

AJDOVŠČINA > Sodišče je v celoti sledilo predlogu tožilstva, ki je za Dušana Črnigoja in Ožbeja Marca predlagalo enaki zaporni kazni, poleg tega pa še za Črnigoja 500 dnevnih zneskov, kar bi skupaj znašalo 35.000 evrov, za Marca pa 300, kar znese 15.000 evrov. Sodišču je tožilstvo še predlagalo, naj Primorju v stečaju odvzame 1.778.622 evrov nezakonito pridobljene koristi, storjene z družbeno nesprejemljivimi kaznivimi dejanji. Tudi v tem primeru je odločitev sodišča enaka predlogu tožilstva.

Zagovorniki obtoženih že snujejo načrt za pritožbo na višje sodišče.

Nekdanji predsednik uprave ajdovske gradbene družbe Primorje Dušan Črnigoj in nekdanji vodja tamkajšnje kadrovske službe Ožbej Marc ter Primorje v stečaju so se na zatožni klopi ajdovskega okrajnega sodišča znašli zaradi preslepitve pri pridobitvi posojila in ugodnosti.

Tožilka Marta Durnik Vukelić je v dokaznem postopku prejšnji teden vztrajala pri očitkih iz obtožnice, da naj bi obtoženi od aprila 2010 do junija 2011 Primorju pridobili skoraj 1,8 milijona evrov protipravne premoženjske koristi. Zavodu za zaposlovanje naj bi namreč poslali več zahtevkov za delno povračilo izplačanih nadomestil plač za 603 delavce, ki so bili napoteni na čakanje.

Tožilstvo je še trdilo, da družba Primorje tedaj ni bila v položaju, ko ne bi mogla zagotavljati dela polovici delavcem, hkrati pa delavcev ni nikoli napotila na čakanje in zanje v tem času ni izvedla potrebnega izobraževanja. “V dokaznem postopku smo z zasliševanjem prič izvedeli, da predavanja niso trajala po več ur več dni zaporedoma, mnogi pa se usposabljanj sploh niso udeležili. Zaslišali smo tudi več neprepričljivih prič,” je povedala tožilka in dodala, da sta obtožena zavestno storila več premoženjskih kaznivih aktov in pri tem ravnala z direktnim naklepom.

Tako Črnigojeva odvetnica Irena Dobravc Tatalovič kot odvetnik Bruno Krivec, zagovornik drugoobtoženega Marca, sta zanikala očitke in sta sodišču predlagala oprostilno sodbo. Gregor Verbajs, ki zastopa Primorje v stečaju, pa je sklenil, da če je v tem postopku kak krivec, bi to utegnil biti edino družba Lefin, ki je skrbela za dokumentacijo projekta.

AC


Najbolj brano