Črnigoja ni več v zaporu

Dušan Črnigoj, nekdanji prvi mož Primorja, je danes, ob16. uri zapustil koprski zapor, kjer je prestajal 14-mesečno kazen v zadevi Čista lopata. Izjav ni dajal.

Redkobesedni Dušan Črnigoj ob odhodu iz zapora Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Redkobesedni Dušan Črnigoj ob odhodu iz zapora Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > Kazen naj bi odsedel konec avgusta, vendar je zaprosil za predčasni odpust. Zaporne kazni, ki mu jo je prisodilo novogoriško sodišče zaradi zlorabe položaja pri prodaji delnic Stavbenika Vitalu, pa mu ni treba odsedeti.

Na sodišču v Novi Gorici so Dušana Črnigoja obsodili na tri leta zapora zaradi zlorabe položaja ali pravic pri prodaji svežnja delnic Stavbenika družbi Vital. Višji sodniki so obsodilno sodbo razveljavili in zadevo vrnili v ponovno odločanje novogoriškemu sodišču

Po razveljavljeni sodbi bi moral Črnigoj Primorju vrniti tudi 1,38 milijona evrov domnevne premoženjske škode ter plačati 25.000 evrov denarne kazni.

Sojenje v zadevi Čista lopata oziroma zaradi dogovarjanja pri pripravi ponudb na javnem razpisu za izgradnjo kontrolnega stolpa na letališču Jožeta Pučnika in podkupovanja ter sostorilstva pri tem kaznivem dejanju se je začelo oktobra 2010. Afera pa je v javnost prišla februarja 2008 po odmevnih aretacijah, v katerih so pridržali vse vpletene. Vsi razen Črnigoja, ki se je zaradi funkcije državnega svetnika skliceval na imuniteto, so noč takrat prebili v zaporu.

V postopku so bili obtoženi še nekdanji vodilni SCT Ivan Zidar, nekdanji komercialni vodja projektov na SCT Ivan Demšar, nekdanja prva dama Vegrada Hilda Tovšak, Tomaž Žibert, ki je bil na Kontroli zračnega prometa Slovenije zadolžen za obravnavo ponudb gradbenikov, ter podjetnika Borut Farčnik in Srečko Gabrič.

Tovšakova, ki je bila obsojena tudi v drugih zadevah, kazen še vedno prestaja v zaporu na Igu. Med prestajanjem kazni za Čisto lopato je bila namreč obsojena še za Rimske terme, Betnavo in ker je porabila denar, ki so ga delavci Vegrada zbrali za svojega sodelavca, tako da bo najbrž še nekaj let v zaporu.

Demšar in Farčnik sta kazen že prestala, Zidar pa po mnenju izvedenca zaradi zdravstvenih težav ni sposoben prestajati dosojeno kazen v zaporu. Kazen naj bi še vedno prestajal tudi Žibert, ki je dobil največjo prisojeno kazen, in sicer dve leti in pol zapora, pa tudi Gabrič.

NR, STA


Najbolj brano