Črnigoj in Trošt k specializiranim tožilcem

Z odprtimi postopki Dušana Črnigoja, ki jih je doslej vodilo novogoriško tožilstvo, se bo ukvarjalo specializirano državno tožilstvo. Na novogoriškem tožilstvu so na naše poizvedovanje, v kakšni fazi so kazenske ovadbe, ki so jih lani prejeli proti nekdanjemu prvemu možu Primorja in njegovim nekdanjim sodelavcem, odgovorili, da so zadeve poslali specializiranemu tožilstvu. Tam se bodo ukvarjali tudi z nekdanjim predsednikom uprave Hita Nikom Troštom, pa z zadevo Tekstina, v kateri naj bi ovadili devet osumljenih.

Na okrožnem sodišču v Novi Gorici še ne morejo napovedati, kdaj se bo začelo ponovno sojenje Dušanu Črnigoju Foto: Leo Caharija
Na okrožnem sodišču v Novi Gorici še ne morejo napovedati, kdaj se bo začelo ponovno sojenje Dušanu Črnigoju Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > Nekdanji prvi mož Primorja Dušan Črnigoj, ki je julija po letu dni odslužil zaporno kazen v zadevi Čista lopata (direktor zapora mu je odobril predčasni odpust), ima odprtih še nekaj predkazenskih postopkov, čaka pa ga tudi ponovno sojenje zaradi domnevno sporne prodaje svežnja delnic Stavbenika družbi Vital. Na okrožnem sodišču so ga pred slabim letom dni obsodili na tri leta zapora, višje sodišče pa je v začetku poletja ugodilo pritožbam njegove obrambe in sodbo razveljavilo. Kdaj bo ponovno sojenje, na okrožnem sodišču v Novi Gorici še ne morejo napovedati.

Od lani še tri ovadbe

V začetku leta smo poročali, da so lani na tožilstvu prejeli tri ovadbe proti nekdanjim odgovornim iz ajdovskega Primorja, prvi na seznamu pa naj bi bil prav Črnigoj. Nazadnje je pred iztekom leta ovadbo vložil tudi odvetnik Marko Zaman, ki je takrat vodil pravne posle za Primorje v stečaju. Podrobnosti ni razkril, povedal je le, da so ovadbo zaradi suma kaznivih dejanj zlorabe položaja in pranja denarja vložili na podlagi skrbnih pregledov.

Samo Turel je povedal, da je v njihovem okrožju postopek proti Dušanu Črnigoju odprt še na ajdovskem okrajnem sodišču. Tožilstvo je namreč proti Črnigoju, Primorju, d.d. in še enemu od nekdanjih zaposlenih v Primorju, vložilo obtožni predlog zaradi kaznivega dejanja preslepitve pri pridobitvi in uporabi posojila ali ugodnosti. Dva postopka pa naj bi imeli proti Črnigoju še na ljubljanskem sodišču.

Tožilstvo je v nekaterih primerih zahtevalo dopolnitev ovadb, v enem primeru (zaradi domnevne preslepitve pri pridobitvi posojila ali ugodnosti) pa so zahtevali posamezna preiskovalna dejanja. Poleg zlorabe položaja in pranja denarja so se ovadbe nanašale še na kazniva dejanja oškodovanja upnikov in poslovne goljufije.

Vodja novogoriškega državnega tožilstva Branka Oven je na naše vprašanje odgovorila, da so odprte zadeve, povezane z ajdovskim Primorjem, odstopili specializiranemu državnemu tožilstvu.

V Ljubljano sta romala tudi tožilska spisa v zadevi Hit in Tekstina. Novogoriško tožilstvo je zoper nekdanjega predsednika uprave Nika Trošta zahtevalo preiskavo že pred časom, po neuradnih virih naj bi ga sumili zlorabe položaja, ponareditve ali uničenja poslovnih listin in pranja. Šlo naj bi za sporni nakup zemljišč za igralniški center v Beogradu, ki naj bi jih Hit preplačal.

Preiskava proti Troštu gre h koncu

Kot smo izvedeli, je tožilstvo zahtevalo preiskavo še zoper eno osebo, a je sodišče ugodilo pritožbi in je aprila preiskavo pravnomočno uvedlo le zoper Trošta, in sicer zaradi kaznivega dejanja zlorabe položaja ali pravic. Direktor sodišča Samo Turel je pojasnil, da morajo v preiskavi zaslišati še eno pričo in opraviti nekaj poizvedb, nato pa bodo zadevo vrnili tožilstvu. Včeraj smo za komentar hoteli vprašati tudi Trošta, a ga nismo uspeli priklicati.

Kriminalisti so pred časom preverjali tudi domnevno sporne posle ajdovske Tekstine in oškodovanje hčerinske družbe Tekstika, kar naj bi potrdili tudi revizorji. Lani smo poročali, da naj bi kriminalisti ovadili direktorja družbe Simeona Špruka in še osem osumljenih. Na novogoriškem sodišču so za PN pojasnili, da za zdaj opravljajo le posamezna preiskovalna dejanja glede sumov kaznivih dejanj, ki naj bi jih bil osumljen Špruk. Turel je dodal, da čakajo še na nekatere podatke iz tujine.

SIJAN PRETNAR


Najbolj brano