Članom najnevarnejše kriminalne združbe v BiH 95 let zapora

Sodišče v Bosni in Hercegovini je danes pet članov kriminalne združbe, ki jo hrvaška tiskovna agencija Hina označuje kot najnevarnejšo v državi, pravnomočno obsodilo na skupno 95 let zapora. Skupina je bila obtožena številnih brutalnih umorov, ropov, izsiljevanj in mednarodne trgovine z mamili.

 Foto: STA
Foto: STA

SARAJEVO > V "procesu desetletja", kot so ga označili lokalni mediji, je bil vodja kriminalne združbe Zijad Turković obsojen na 40 let zaporne kazni.

Enako obsodbo je sodišče Turkoviću izreklo že tudi na prvi stopnji, a je bila ta nato razveljavljena, saj je sodišče ocenilo, da obramba na prvi stopnji ni imela priložnosti predstaviti vseh dokazov v prid obtoženim, je poročala Hina.

Drugoobtoženemu v procesu Milenku Lakiću je bila izrečena 35-letna zaporna kazen, medtem ko je preostale tri člane združbe, ki so bili spoznani za krive, doletel zapor v razponu od treh do 12 let. Dvojico obtoženih so oprostili.

Turkovićeva tolpa je v BiH delovala od začetka leta 2005 do septembra 2010 in je zagrešila vrsto odmevnih in zelo krutih zločinov, med drugim je neko nosečnico ubila s strelom v glavo, ubila več ljudi in njihova trupla razkosala ter ukradla več kot milijon evrov iz skladišča na sarajevskem letališču.

STA


Najbolj brano