Člani združbe na zatožno klop, Šempetrca še iščejo

Koprsko sodišče je za prihodnjo sredo razpisalo začetek sodnega procesa proti domnevnim članom združbe, ki so jo kriminalisti razbili poleti po obsežni preiskavi Gallus in v kateri so sodelovali tudi predstavniki Europola. Sodišče je razpisalo sedem predobravnavnih narokov, policija pa nekatere člane združbe še išče, med drugim tudi 39-letnega Šempetrca, s katerim se je pravzaprav začel razpletati klobčič.

Na Interpolovem seznamu iskanih oseb se je znašel tudi Iztok Kompara, ki so ga že večkrat obravnavali zaradi poslov s prepovedano drogo.  Foto: Interpol
Na Interpolovem seznamu iskanih oseb se je znašel tudi Iztok Kompara, ki so ga že večkrat obravnavali zaradi poslov s prepovedano drogo.  Foto: Interpol

KOPER > Pri koprski okrožni sodnici Orjani Trunkl naj bi se v sredo zvrstilo sedem obtoženih, ki naj bi sodelovali v širši mednarodni kriminalni združbi. Na preodbravnavnih narokih se bodo lahko izrekli o svoji krivdi za očitana kazniva dejanja po obtožbi, ki jo je spisalo specializirano tožilstvo. Kriminalisti so obširno preiskavo končali julija, ko so opravili več hišnih preiskav v Novi Gorici, na Vrhniki, v Logatcu in Novem mestu. Na zaslišanje so takrat pripeljali tudi 42-letnega državljana Kosova, ki naj bi iz Slovenije vodil kriminalno združbo. Skupno so ovadili več kot 30 osumljenih, že pred zaključno akcijo pa so v tujini aretirali več kurirjev, ki so jih zalotili pri prevozu večjih količin prepovedane droge.

Združba ob 70 kilogramov droge

Združbi so od jeseni 2013 skupno zasegli več kot 70 kilogramov prepovedanih drog, dobrih deset kilogramov heroina, 60 kilogramov konoplje in nekaj več kot 330 gramov kokaina. Vodja koprski kriminalistov Dean Jurič je po končani preiskavi ocenil, da bi kriminalna združba s prodajo zaseženih drog na črnem trgu zaslužila od pol milijona do 700.000 evrov, s prodajo na drobno pa približno milijon evrov.

V združbi je po ugotovitvah kriminalistov sodelovalo osem slovenskih državljanov, enajst državljanov Kosova, sedem državljanov Srbije, trije Avstrijci in trije Italijani, dva Nemca ter Hrvat in Romun. Slovenski, hrvaški in srbski državljani so bili zadolženi predvsem za logistično podporo pri tihotapljenju droge s Kosova v evropske države, Italijani, Avstrijci in Nemci so bili kupci, kosovski državljani pa so nastopali kot organizatorji.

Baza v Sloveniji

Glavnina poslov se je dogajala v Sloveniji, kjer so živeli tudi vodja in njegovi najožji sodelavci. Ukvarjali so se predvsem z grosistično preprodajo, manjši del pa je ostal v Sloveniji in prav preprodaja na drobno je bila usodna za člane združbe.

Vse skupaj se je namreč začelo zaradi preprodaje manjših količin droge italijanskim državljanom. Za preiskavo je bila ključna informacija, ki so jo koprski kriminalisti dobili od kolegov s tržaške kvesture oziroma s policijske postaje San Sabba. Ugotovili so, da se nekateri njihovi državljani s kokainom oskrbujejo pri 39-letniku iz Šempetra pri Gorici. Kmalu so ugotovili, da gre za starega znanca policije, Iztoka Komparo, ki so ga že večkrat obravnavali zaradi preprodaje prepovedanih drog. Med preiskavo pa se je izkazalo, da sodeluje s širokim krogom slovenskih, hrvaških in kosovskih državljanov, ki so iz Slovenije vodili razvejano združbo. Drogo so kupovali v Albaniji in na Kosovu ter jo nato prek Srbije, Hrvaške in Slovenije tihotapili do Avstrije, Nemčije in Švice.

Za Šempetrcem je koprsko sodišče pred kratkim razpisalo mednarodno tiralico in evropski priporni nalog, kot smo izvedeli, policisti še vedno iščejo še dva izmed osumljenih oziroma obtoženih članov združbe.

Za uspešno preiskavo je bilo pomembno tesno sodelovanje policij iz omenjenih držav, koordinacija Europola ter usmerjanje koprskega in nato specializiranega državnega tožilstva. Predstavnik Europolove enote za organizirano kriminaliteto Karol Koprivnasky je bil celo na novinarski konferenci v Kopru, kjer je pohvalil slovenske kriminaliste, ki so v tem primeru vodili mednarodno preiskavo Gallus.

SIJAN PRETNAR


Najbolj brano