Člani združbe ostajajo za zapahi

Po vseslovenski akciji lani marca, ko so kriminalisti in policisti specialne enote v pripor spravili 19 osumljencev, ki naj bi se ukvarjali s preprodajo droge in orožja, je veliko med njimi v minulih dneh krivdo že priznalo. Tudi Avni A. iz Nove Gorice, ki pa bo v zaporu še šestnajst mesecev. Med obtoženimi so še trije Primorci.

Policisti ob preiskavah lani spomladi Foto: Leo Caharija
Policisti ob preiskavah lani spomladi Foto: Leo Caharija

LJUBLJANA, NOVA GORICA > Po vseslovenski akciji v boju proti organiziranemu kriminalu, povezani s preprodajo prepovedanih drog, so kriminalisti in policisti specialne enote v začetku decembra leta 2013 prestregli člane združb v Ljubljani, Mariboru in Novi Gorici. Čez nekaj mesecev, sredi marca lani, pa so možje v modrem in kriminalisti v novi akciji na prste stopili kar 19 preprodajalcem prepovedanih drog in orožja. Takrat so opravili 60 hišnih preiskav, 49 oseb so pridržali, zasegli pa so več droge in orožja. To so bili rezultati treh sicer ločenih kriminalističnih preiskav, ki pa so se med seboj prepletale.

V zaključnih akcijah, ki so jih izvedli tudi na območju novogoriške in koprske policijske uprave, je skupno sodelovalo približno 300 policistov. Dve preiskavi so vodili kranjski kriminalisti, tretjo pa Nacionalni preiskovalni urad.

Skupno se je v postopku zaradi neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami in orožjem ter zaradi kaznivih dejanj goljufij znašlo 19 obtoženih. Za nekatere med njimi se je sojenje v minulih dneh že končalo, preostali pa se bodo glede krivde po obtožbi izjasnili februarja. Veliko jih je krivdo že priznalo in ostajajo na hladnem, saj jim je sodišče po večini izreklo zaporne kazni. Nekatere so tudi razmeroma visoke, dvema je izreklo štiri leta in enajst mesecev zapora oziroma štiri leta in osem mesecev. Pet obtoženih krivde ni priznalo, dva naroka pa je sodišče razpisalo še za prihodnje dni.

Avni A. iz Nove Gorice je po desetih mesecih bivanja v priporu pred senat ljubljanskega okrožnega sodišča stopil minuli teden in svojo krivdo po obtožbi na predobravnavnem naroku priznal. Sodišče ga je zaradi neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami obsodilo na dve leti in dva meseca zapora, kamor je vštet tudi čas, ki ga je v priporu preživel od 17. marca lani. Sodišče mu je odvzelo predmete, uporabljene pri kaznivem dejanju, in naložilo povrnitev stroškov kazenskega postopka. Sodba še ni pravnomočna.

Med obtoženimi so se znašli še trije Primorci. Ervin V. S. iz Nove Gorice krivde ni priznal, Tadej Š. iz Sežane in Kristina P. iz okolice Kopra pa naj bi se o tem izrekla v prihodnjih dneh.

AC, SP


Najbolj brano