• Cimos se v kazenskem postopku zaradi goljufije na škodo EU 
s tožilstvom pogovarja o sklenitvi sporazuma.
    Cimos se v kazenskem postopku zaradi goljufije na škodo EU s tožilstvom pogovarja o sklenitvi sporazuma.
    Foto: Tomaž Primožič/Fpa

Cimos se s tožilstvom pogovarja o sporazumu glede goljufije na škodo EU

torek, 12. september 2017, 10:41

V kazenskem postopku zaradi goljufije na škodo EU, v katerega so vpleteni nekdanji vodilni v koprskem Cimosu, je bil danes na vrsti predobravnavni narok za Cimos kot pravno osebo. Narok je sodnik Julijan Glavina prestavil na 3. oktober. Po besedah odvetnika Tiborja Gregla s tožilstvom namreč potekajo intenzivni pogovori za sklenitev sporazuma.

KOPER > S preložitvijo današnjega naroka se je strinjala tudi tožilka Barbara Milič Rožman, ki je potrdila, da so s Cimosom še sredi pogovorov.

Predstavnik Cimosa Andraž Brodnjak je ob robu naroka pojasnil, da je bil evropski denar medtem v celoti vrnjen.

Od skupno desetih fizičnih oseb je na predobravnavnih narokih krivdo priznalo pet obtoženih, a med njimi ni nekdanjega predsednika uprave Franca Krašovca, ki krivde ni priznal.

Nekdanji vodilni v SiEVI, Cimosu in mariborskem Simitu naj bi se dogovorili, da denarja, s katerim bi morali kupiti nove stroje za razvojno-raziskovalno dejavnost razvojnih centrov, ne bodo porabili za to, temveč bodo prikazali nakup obstoječe, rabljene opreme Cimosa in Cimosa TAM kot nakup nove opreme. Stroje naj bi tako prodali Cimosovi hčerinski družbi Cimat, nato pa to družbo izbrali kot dobavitelja, prek katerega bi stare stroje družbama SiEVA in Simit prodali kot nove. Po mnenju tožilstva so zamolčali, da so zgolj obnovili in prebarvali staro opremo.

Na računu družbe SiEVA se je tako znašlo 3,2 milijona evrov, približno 2,8 milijona iz evropskega sklada za regionalni razvoj in nekaj manj kot pol milijona evrov iz državnega proračuna. Na račun družbe Simit iz Kidričevega pa so prenakazali nekaj manj kot dva milijona evrov. EU je za projekta družbe SiEVA in razvojnega centra Simit zagotovila 85 odstotkov denarja, slovenski proračun pa 15 odstotkov.

STA


Povej naprej: