Stare stroje so le prebarvali

Koprski in mariborski kriminalisti so zaradi goljufije v škodo Evropske unije in pranja denarja tožilstvu po neuradnih informacijah ovadili nekdanje vodstvo koprskega Cimosa in odgovorne iz nekaterih povezanih družb. Skupno so ovadili 16 osumljenih. Šlo naj bi za epilog hišnih preiskav, ki so jih kriminalisti na več naslovih opravljali lansko jesen in takrat pridržali tudi nekdanjega prvega moža koprskega Cimosa Franca Krašovca. Škoda, ki naj bi jo povzročili osumljeni, presega pet milijonov evrov.

Lansko jesen so kriminalisti zaradi sporne porabe denarja  iz proračuna Evropske unije opravili hišno preiskavo tudi na sedežu koprskega Cimosa in med drugim pridržali nekdanjega prvega moža družbe Franca Krašovca. Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Lansko jesen so kriminalisti zaradi sporne porabe denarja iz proračuna Evropske unije opravili hišno preiskavo tudi na sedežu koprskega Cimosa in med drugim pridržali nekdanjega prvega moža družbe Franca Krašovca. Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > Koprski kriminalisti so že julija državnemu tožilstvu zaradi goljufije v škodo Evropske unije ovadili dvanajst osumljenih oseb, štiri med njimi tudi zaradi pranja denarja, Ovadbo so spisali tudi za tri gospodarske družbe, ki naj bi bile odgovorne za kaznivo dejanje v škodo EU. Šlo naj bi za Cimos ter družbi Si.Eva in Simit. Eni od ovadenih družb naj bi v letih 2011 in 2012 pridobili za približno 3,3 milijona evrov protipravne premoženjske koristi; za to vsoto naj bi oškodovali slovensko državno blagajno in proračun EU.

Nekdanjega predsednika uprave koprskega Cimosa Franca Krašovca že v četrtek na koprskem okrožnem sodišču čaka sodni postopek zaradi kaznivega dejanja zlorabe položaja. Gospodarski družbi CEF-ing naj bi povzročil za 1,5 milijona evrov škode. V ozadju naj bi bil star spor o lastništvu stavbe v Zagrebu.

Mariborski kriminalisti pa so zaradi nepravilnosti pri pridobivanju denarja iz evropskega sklada za regionalni razvoj skupno ovadili 13 odgovornih oseb in uslužbencev gospodarske družbe. Tudi na Štajerskem so ovadbe spisali zaradi goljufije v škodo EU. Osumljeni so se v letih 2010 - 2012 v imenu gospodarske družbe prijavili na razpis evropskega sklada za regionalni razvoj, denar iz sklada naj bi porabili za novo opremo. A so odgovorne preslepili, saj so prikrili dejstvo, da nove opreme niso kupili, temveč so le obnovili staro opremo. Tako so leta 2012 za nakup rabljene opreme iz omenjenega sklada dobili 1,97 milijona evrov. Ovadili so tudi tri pravne osebe, po naših podatkih iste kot njihovi koprski kolegi.

Devet imen se v ovadbah koprskih in mariborskih kriminalistov prekriva, skupaj so ovadili 16 oseb, med njimi tudi uslužbence, ki so pripravljali razpisno dokumentacijo.

Koprski kriminalisti so lani jeseni opravili več hišnih preiskav in pridržali sedem ljudi, med drugim tudi nekdanjega predsednika uprave Cimosa Franca Krašovca, pri katerem so opravili tudi hišno preiskavo. Potrkali so tudi na naslove nekaterih njegovih sodelavcev. Že takrat smo poročali, da preiskujejo nepravilnosti v dveh razvojnih centrih, šempetrskem Si.Eva in mariborskem Simitu, in v nekaterih drugih povezanih družbah.

Po razkritju nepravilnosti je Cimosovo podjetje Cimat, ki je družbi Si.Eva (Cimos je njen solastnik) stare stroje prodalo za nove, moralo le-te vzeti nazaj. SP


Najbolj brano