Češki minister iz Slovenije prejel pismo s strupom

Češko finančno ministrstvo je prejšnji četrtek prejelo sumljivo pismo, poslano iz Slovenije, ki so ga nato preiskali in ugotovili, da je vsebovalo smrtonosno dozo strupa, so danes sporočili iz češkega urada za jedrsko, kemično in biološko zaščito.

 Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Foto: Tomaž Primožič/Fpa

PRAGA, LJUBLJANA > Po besedah češkega finančnega ministra Andreja Babiša je bilo pismo oddano v Sloveniji, poslano pa je bilo na naslov njegovega prebivališča. A so pošiljko, kot je to običajno za vso poslovno korespondenco ministra, ki je naslovljeno na njegovo prebivališče, poslali na finančno ministrstvo.

Slovenska policija je v zvezi s strupenim pismom, ki ga je pretekli četrtek iz Slovenije prejel češki finančni minister Andrej Babiš, že sprožila preiskavo, je potrdil Drago Menegalija iz Generalne policijske uprave. Kot je pojasnil, so jih o prejemu sumljive pošiljke obvestili češki varnostni organi, s katerimi intenzivno sodelujejo.

Strupeno pismo so že prejšnji torek poslali notranjemu ministru Milanu Chovancu. V pismu je bil bel prah, ki je vseboval cianovodikovo kislino. Tudi ta doza je bila smrtonosna. Pismo so v tem primeru poslali iz severne Evrope. Češka vlada je danes sporočila, da je zaradi smrtonosnih pošiljk zaostrila varnostne ukrepe, drugih podrobnosti pa niso razkrili.

Že septembra so češkemu predsedniku Milošu Zemanu, zunanjemu ministrstvu in premierju Bohuslavu Sobotki poslali pisma s sumljivim belih prahom. Za zdaj še ni jasno, ali je vsa pisma poslal isti pošiljatelj. Preiskovalci sklepajo, da gre za pri sedanjih in septembrskih primerih za različne storilce, še piše APA.

STA


Najbolj brano