Očitkov o terorizmu Italijan ni priznal

“Danes ne bom priznal nobenega kaznivega dejanja, samo določena dejstva,” je na koprskem sodišču povedal Ivan Cernic iz Gorice. Po obtožbi specializiranega državnega tožilstva naj bi novembra lani češkemu ministru za finance Andreju Babišu poslal pisemsko pošiljko s strupenim živosrebrovim kloridom. Cernic je priznal, da je prek črnega spletnega trga lani anonimnim kupcem večkrat poslal po deset gramov te snovi. A njegov odvetnik Gorazd Gabrič zanika, da bi pisemske ovojnice pošiljal na naslove predstavnikov češke vlade.

Ivan Cernic (levo) je v priporu od lanskega decembra, z 
odvetnikom Gorazdom Gabričem (desno) nasprotujeta očitkom o terorizmu.
Ivan Cernic (levo) je v priporu od lanskega decembra, z odvetnikom Gorazdom Gabričem (desno) nasprotujeta očitkom o terorizmu. 

KOPER > Dobrih osem mesecev po aretaciji Ivana Cernica v Grgarju, od koder je v svet z lažnim imenom pošiljal različne pošiljke, je koprsko sodišče razpisalo predobravnavni narok. Specializirano tožilstvo je proti Cernicu, 24-letnemu italijanskemu državljanu slovenskih korenin, študentu zadnjega letnika veterine, spomladi vložilo obtožbo zaradi kaznivega dejanja terorizma, poleg tega pa mu očita še neupravičeno proizvodnjo in promet s prepovedanimi drogami ter ponarejanje listin.

Novogoriški kriminalisti so Cernica, doma iz okolice Gorice, v Grgarju aretirali v začetku lanskega decembra, nekaj tednov po tem, ko je češki minister Andrej Babiš prejel pošiljko z živosrebrovim kloridom. Že pred tem je ovojnico s podobno snovjo iz Švedske prejel tudi češki minister za notranje zadeve Milan Chovanec. Češka policija je ugotovila, da je Babiš pošto s strupeno snovjo dobil iz Slovenije, natančneje iz pošte v Grgarju.

Novogoriški preiskovalni sodnik je zato odredil pregled in zadrževanje pošiljk na tej pošti. Novogoriški policisti so jih temeljito pregledali in v začetku decembra lani v Grgarju pričakali Cernica. Pri aretaciji so mu zasegli nekaj prepovedane droge in ugotovili, da je s ponarejenimi osebnimi dokumenti na pošti prevzemal in pošiljal različne pošiljke. Italijanski policisti so pri Cernicu zasegli tudi več računalniške opreme.

V zameno za priznanje pet let zapora

Državna tožilka Bojana Podgorelec iz specializiranega tožilstva je danes Cernicu v primeru priznanja krivde ponudila pet let enotne zaporne kazni, tri leta in štiri mesece zapora za kaznivo dejanje terorizma, za neupravičeno proizvodnjo in promet s prepovedanimi drogami leto in štiri mesece zapora, za ponarejanje listin pa osem mesecev zapora.

Po ponudbi tožilstva pa Ceric krivde ni priznal. “Danes ne bom priznal nobenega kaznivega dejanja, ampak samo določena dejstva,” je odgovoril sodnici Meri Mikac.

Potrdil je veliko očitkov tožilstva

Priznal je, da je na spletu kupil prepovedani drogi LSD in MDMA, priznal je tudi poslovanje na spletni strani Evolution, na kateri je prepovedane snovi prodajal anonimnim kupcem. Potrdil je celo to, da je posloval z živosrebrovim kloridom, a je hkrati zatrdil, da ne gre za smrtno nevarno snov. Priznal je še, da te snovi novembra lani ni prodajal prvič. Pred tem je že v petih primerih pošiljke z desetimi grami te snovi poslal anonimnim kupcem. Na katere naslove naj jih pošlje, se je dogovoril z anonimnim kupcem. Priznal je, da je uporabil lažno ime oziroma psevdonim. “Posloval” je kot Boris Mannlicher. Na to ime je imel tudi ponarejeno vozniško dovoljenje in s tem psevdonimom je oddajal pošiljke na pošti v Grgarju.

V ozadju nevarnih pošiljk, ki so lani romale na naslove predstavnikov češke vlade, naj bi bilo izsiljevanje s spletno valuto bitcoini. Po obtožbi specializiranega tožilstva naj bi Ivan Cernic sodeloval z več neznanci, ki so izsiljevali češko vlado za plačilo več tisoč bitcoinov. V nasprotnem primeru so napovedovali, da bodo umrli nedolžni ljudje - nevarne snovi, med drugim tudi živosrebrov klorid, naj bi uporabili na mestih, kjer se zadržuje veliko ljudi. Cernic naj bi iz pošte v Grgarju pošiljko poslal finančnemu ministru Andreju Babišu, iz neke druge pošte pa še trem drugim ljudem, v vseh naj bi bila enaka snov. Na pošto v Grgarju sta na njegovo lažno ime prispeli pošiljki, v katerih je bilo 50 pivnikov LSD in dobrih 25 gramov MDMA.

Njegov zagovornik Gorazd Gabrič je sodišču predlagal, da postavi izvedence računalniške stroke, ki imajo med drugim posebna znanja o poslovanju na črnih spletnih trgih in o poslovanju z bitnimi valutami (bitcoini). Lahko bodo potrdili, da se na teh trgih posluje anonimno in da na portalih ščitijo anonimnost kupcev, ki je zelo pomembna. Izvedenec naj bi pregledal tudi vso računalniško opremo obtoženega in z vsemi gesli preveril njegovo spletno denarnico na Evolutionu in Ebayu.

“Sledil je le navodilom anonimnih kupcev”

Odvetnik Gabrič je med drugim poudaril, da je Cernic le sledil navodilom anonimnih uporabnikov, ko je na Češko pošiljal sporne pošiljke. Naslovi, na katere je pošiljal pošiljke, nimajo ničesar s češko vlado, je dodal odvetnik. Obtoženi naj bi tako imena prejemnikov dobil od kupcev.

Sodišču je odvetnik predlagal, naj iz Češke pridobi podatke o tem, kdaj natanko so sporne pošiljke prišle na naslove češke vlade in kakšne snovi so bile v njih. Prav tako naj od češke policije pridobil analize prstnih odtisov na pošiljkah.

O tem, kaj je Cernic počel na Švedskem, pa naj sodišče zasliši njegovega prijatelja, s katerim sta bila skupaj na potovanju. Prijatelj naj bi tam iskal službo. Spomnimo, iz Švedske naj bi pismo s strupom dobil češki notranji minister.

Tožilka Bojana Podgorelec je postavitvi izvedencev nasprotovala, ker naj ne bi prispevali k razjasnitvi stanja. Dodala je še, da so med preiskavo računalniško opremo že pregledali in da so zbrane ugotovitve stvar dokazne ocene, ne pa izvedenskega mnenja.

Odvetnik Gabrič pa na to dodaja, da so med preiskavo zasegli le trdi disk, dokaze pa bi lahko našli na spletu. Cernic je policistom februarja predal spletna gesla, marca, ko so preverjali njegovo poslovanje na spletu, pa so določene spletne strani že ugasnile.

Glede obtožbe zaradi terorizma odvetnik meni, da razen dejstva, da je Cernic oddal pošiljko z živosrebrovim kloridom, v obtožbi ni nič konkretnega. Obtoženi ga je poslal štirim kupcem, med drugim tudi inženirju Babišu, ne pa vladnim predstavnikom, še dodaja odvetnik. Cernic je imel živosrebrov klorid doma v škatli. “Lahko ga kupi vsak na Ebayu,” je še dodal. Trgovanje z nevarnimi snovmi pa po njegovih besedah ne gre enačiti s terorizmom.

Sojenje se bo začelo 21. oktobra.

SIJAN PRETNAR


Najbolj brano