Če ne bo vrnil denarja, bo moral v zapor

Samooklicani serijski ljubimec Enver Velić iz Nove vasi pri Poreču bo moral dvema gospema, s katerima je bil v razmerju, vrniti 13.600 evrov, sicer bo moral za leto dni v zapor. Tako je pred dnevi razsodila novogoriška okrajna sodnica, ki je Velića spoznala za krivega goljufije. Obsojeni je bil nad sodbo šokiran, v zaključni besedi pa je znova trdil, da gre le za njuno maščevanje.

Enver Velić je septembra takole prikorakal na novogoriško 
okrajno sodišče.  Foto: Danijel Cek
Enver Velić je septembra takole prikorakal na novogoriško okrajno sodišče.  Foto: Danijel Cek

NOVA GORICA > “S številnimi obrazložitvami, zakaj potrebuje denar, in zagotovili, da ga bo vrnil, pri čemer se je predstavljal z lažnim imenom, njegova mati, za katere zdravljenje naj bi potreboval denar, pa je bila takrat že več let mrtva, je gospe prepričal, da sta mu denar izročali, čeprav ga ni imel namena nikoli vrniti in ga do danes tudi ni,” je novogoriška okrajna sodnica Jožica Živec Umek pred dnevi sklenila sojenje in 64-letnega Enverja Velića iz Nove vasi pri Poreču spoznala za krivega goljufije.

Ker je eni izmaknil 7420 evrov, drugi pa 3150 evrov, mu je sodnica izrekla deset mesecev pogojne zaporne kazni, ki je ne bo moral prestati, če v treh letih ne bo storil novega kaznivega dejanja in če bo v enem letu od pravnomočnosti sodbe gospema vrnil denar z obrestmi. Obresti za prvo znašajo dobrega dva tisočaka, za drugo pa dober tisočak, kar pomeni, da bo moral Velić vrniti skupno 13.621 evrov. V nasprotnem primeru bo moral v zapor.

Sodnica mu je nato kazen združila s tremi meseci kazni zaradi ponarejanja listin, na katero ga je obsodilo okrajno sodišče v Kranju in mu z enomesečnim popustom izrekla leto dni pogojne zaporne kazni. Velić je napovedal, da se bo na sodbo pritožil. Če bo s svojimi argumenti prepričal višje sodnike, bodo lahko ti sodbo razveljavili, če mu to ne bo uspelo, pa si bo nakopal nove stroške in še približno dva dodatna tisočaka obresti. Že zdaj pa mora plačati stroške sojenja in 240 evrov sodne takse.

Velizio je bil Velić

Zgodbe o domnevnem hrvaškem osvajalcu žensk po imenu Emilio Velizio, ki naj bi na svoje žrtve prežal pred večjimi nakupovalnimi centri, so začele krožiti konec leta 2010. Sprva so se marsikomu zdele kot zgodbe iz filmov, ko so se za njimi pojavile prve opeharjene ženske, pa je domnevni Velizio dobil tudi pravo podobo. Za italijanskim imenom se je skrival nič kaj italijansko galanten Enver Velić, Hrvat iz Nove vasi pri Poreču.

Konec leta 2010 ga je ovadila domnevna žrtev Marjana M. z Gorenjske, ki ga je obtožila, da jo je brezobzirno in nesramno izkoristil, samo zato, da je od nje izvabil večjo vsoto denarja. Marjana in Velić sta bila takrat v razmerju, zato mu je posodila dobre tri tisočake za nakup parcele v Istri. Od takrat naprej se ji je začel izmikati, dokler nista prav zaradi tega prekinila odnosa.

Ostali le obtožbi dveh žrtev

Tožilstvo je njeno ovadbo sprejelo in Velića sprva obtožilo zaradi goljufije štirih žensk. Novembra lani se je v Kopru začelo sojenje, ki pa so ga prekinili, ker je sodnica, ki je vodila postopek, zapustila sodniške vrste. Šele septembra letos se je sojenje nadaljevalo pri drugi sodnici v Novi Gorici. Medtem so delno skopnele tudi obtožbe proti njemu. Ker so dejanja zastarala, ga je tožilstvo v Novi Gorici preganjalo le zaradi oškodovanja dveh žrtev.

Prva je bila že omenjena Marjana M., druga pa 58-letna Ljubljančanka. “Vedno je bil zelo prijazen, pohvalil je mojo obleko, frizuro. Zajtrk sem dobila v posteljo. Izkazoval mi je ljubezen,” je povedala. Tudi njej je nato natvezil, da kupuje zemljo od istrskega kmeta, tako da mu je najprej posodila pet tisoč evrov, nato pa za razne druge stvari še 2400 evrov.

“Kazen bi bila lahko še višja, če bi vsaj nekatere od drugih številnih oškodovank zbrale pogum in prestopile mejo, ki jih loči od tega koraka,” nam je po sodbi povedala Marjana M.“Zato naj ta primer vzamejo kot spodbudo, da tudi same storilca prijavijo. V vseh žrtvah so čisto običajne človeške ovire, zato se premalo zavedamo, da vendar nihče nima pravice početi kaj takega in tako škoditi sočloveku. Če zmoremo prestopiti to mejo, jo postavimo tudi storilcu, ki je na koncu sojenja, celo potočil nekaj solz in posmrkal, da bi se zasmilil sodnici.”

Trdil je, da se mu maščujeta

Prosil jo je za plačilo zdravstvenega pregleda njegove bolne mame z Reke v Ljubljani, čeprav je bila njegova mati takrat že nekaj let pod zemljo. Denar mu je posodila za plačilo stroškov hiše v Novi vasi, plačala mu je celo popravilo izpuha na njegovem belem mercedesu… V obeh primerih je Velić trdil, da je dejansko on posodil denar ženskama in da mu ga nista vrnili.

Trdil je, da je bogat, da ima več kot štiri tisočake visoko pokojnino, da je bil mornariški častnik. Kot dokazilo, da je res bogat, je na prvi obravnavi v Novi Gorici iz žepa potegnil 17.000 evrov. Pojasnjeval je, da ima na banki dva milijona evrov in da ne potrebuje denarja drugih.

Kljub Velićevemu zatrjevanju, da ni bil nikoli obsojen, kazenska evidenca govori drugače. Iz nemškega zveznega urada za pravosodje iz Bonna je v Slovenijo prišlo potrdilo, da so Velića v Hamburgu obsodili že trikrat. Prvič leta 1992 zaradi goljufije, telesne poškodbe in poškodovanja tuje stvari, drugič leta 1993 zaradi goljufije, prisiljevanja in povzročitev telesnih poškodb ter tretjič zaradi ilegalnega vstopa v Nemčijo. Drugič so namreč Velića obsodili na leto in pol zaporne kazni, po odsluženi kazni pa so ga še za nekaj let izgnali iz Nemčije. Leta 2003 so ga tako ujeli pri kršenju izgona in ga obsodili na novo pogojno kazen. Na Hrvaškem je bil obsojen zaradi povzročitve telesne poškodbe, proti njemu pa tečejo še dva kazenska postopka. Skupaj s pravnomočno obsodbo iz Kranja in nepravnomočno iz Nove Gorice je bil Velić tako obsojen že šestkrat.

Ni imel niti za mercedesov znak

Na vprašanje sodnice, na kateri banki ima ta denar, je odgovoril, da na otoku Jersey med Francijo in Veliko Britanijo, na banki Jersey Island bank. Po javno dostopnih podatkih je na tem otoku 46 bank, niti ena med njimi pa nima takšnega imena.

Zgodbe Ljubljančanke in Gorenjke, ki sta jih povedali na sodišču, so se stikale v srhljivih podrobnostih: obe sta mu posodili denar za nakup zemlje, od obeh se je umikal, ker naj bi moral bedeti ob svoji bolni mami, ena mu je celo kupila, druga pa posadila tulipane okrog njegove hiše, ne da bi sploh vedeli druga za drugo. Po njunih besedah je obe naplahtal, da so mu z mercedesa ukradli znak avtomobila, v obeh primerih naj bi pred njima klical svojega prijatelja Tadeja Hruševarja in obe sta mu posodili denar, da bi lahko kupil nov mercedesov znak.

DANIJEL CEK


Najbolj brano