“Če ne bi bilo kamionov, ne bi bilo mrtvih”

Čeprav so v sobotni nesreči umrli štirje ljudje, postojnski reševalec Gregor Vidrih pravi, da so imeli vsi ostali veliko srečo.

Gregor Vidrih Foto: Danijel Cek
Gregor Vidrih Foto: Danijel Cek

POSTOJNA > “Za nas je najtežja triaža oziroma razvrščanje poškodovancev. Tudi za hudo poškodovanega imaš le pol minute, da ga pregledaš, oceniš njegovo stanje, označiš in greš dalje,” je najtežje opravilo reševalcev ob množičnih nesrečah opisal postojnski reševalec Gregor Vidrih.

50 reševalcev in zdravnikov, ki so pomagali v nesreči, je v soboto prvič v Sloveniji uporabilo zapestnice za označevanje poškodovanih. Zeleno zapestnico so nadeli tistim, ki so lahko čakali dlje časa na zdravniško pomoč, rumeno tistim, ki so poškodovani ležali in potrebovali oskrbo, vendar so vseeno lahko počakali še kakšno minuto, rdečo pa tistim, ki so zdravnika potrebovali takoj.

“Z zvitim gležnjem lahko nekdo čaka tudi pet ur na zdravnika, kdor pa močno krvavi, je nezavesten ali ima zaprto dihalno pot, takemu moraš pomagati takoj. Tak ponesrečenec umre v par minutah. Štiri mrtvi so bili žal mrtvi v trenutku. Označili smo jih in šli naprej,” je kruto realnost njihovega dela, ki pa hudo ranjenim rešuje življenja, opisal Vidrih.

Kljub štirim mrtvim Vidrih ocenjuje, da je bilo v takšni nesreči še malo poškodovanih in da so imeli ostali veliko srečo. “Tri žrtve v jedru nesreče so umrle zaradi tovornjakov. Današnji avti so veliki in imajo odlične varnostne sisteme, vendar ko sila 30 ton nenadzorovano drsi proti poldrugi toni težkem avtu in ga potisne še v kamion pred njim, ni rešitve. Če v soboto v trčenju ne bi bilo kamionov, ne bi bilo mrtvih,” je zatrdil.

Vidrih je že med vožnjo proti prizorišču razglasil množično nesrečo, zahteval vse urgentne ekipe v širši okolici in vpoklical vse zaposlene v postojnskem zdravstvenem domu. Po prihodu na kraj so se povezali s sežansko ekipo, si prizorišče razdelili na dva dela in v desetih minutah pregledali vse ponesrečence od roba do žarišča nesreče.

Na kraj je prihitelo skupno 15 reševalnih ekip: “Njihov odziv je bil fenomenalen in takojšnji. V pripravljenosti smo imeli še ekipe iz Nove Gorice, Cerknice, Logatca in Ljubljane, pa jih k sreči nismo potrebovali,” je povedal Vidrih. “Hodili pa smo večinoma po strehah avtov in se sklanjali, da smo lahko pogledali v notranjost,” je dodal.

Preberite še:

“Smo navadni ljudje, nismo supermani”

“Zmeraj bi bilo lahko še hujše”

DC


Najbolj brano