“Če bi poznali realno stanje, kredita Mipu ne bi odobrili”

Šele konec novembra leta 2008 smo izvedeli, da je stanje v srbski družbi Kolbis slabše od tistega, ki so nam ga je pred odobritvijo kredita prikazovali v Mipu, je včeraj na nadaljevanju sojenja v zadevi Mip povedal Saša Keleman iz banke SID.

Na sojenju Vojtehu Volku (na fotografiji), Marku Volku in 
Martinu Kovaču sta pričala bančnika.  Foto: STA
Na sojenju Vojtehu Volku (na fotografiji), Marku Volku in Martinu Kovaču sta pričala bančnika.  Foto: STA

LJUBLJANA > SID banka naj bi bila zaradi domnevnega potvarjanja podatkov s strani Mipa oškodovana dvakrat: prvič leta 2007, ko je s 4,5 milijona evrov dolgoročnega kredita financirala nakup srbskega Kolbisa, in drugič poleti leta 2008, ko je v okviru konzorcija bank Mipu odobrila poslednji kratkoročni kredit. Banke so v okviru tega kredita Mipu odobrile osem milijonov evrov. Za to kreditiranje so se odločale na podlagi domnevno zavajajočih podatkov, med katerim naj bi bila poleg olepšanih bilanc Kolbisa tudi domnevno fiktivna pogodba z romunsko družbo Carnig. Šest milijonska terjatev, ki naj bi jo imel Mip do Carniga, je bila le navidezna, trdi tožilstvo.

Obtožnica nekdanjim vodilnim v skupini Mip, Vojtehu Volku, Marku Volku in Martinu Kovaču očita, da so zavajali banke z neresničnimi podatki o poslovanju podjetij v skupini Mip. Do zdaj so vsi bančniki, ki so tedaj sodelovali pri odobritvi kredita, povedali, da je bil ta kredit dan za premostitev likvidnostnih težav, v katerih se je takrat znašel Mip. Brez tega denarja družba ne bi mogla plačati tekočih obveznosti do dobaviteljev in delavcev, če svojim pogodbenim partnerjem ne bi izstavila blaga, pa bi ji grozili še penali. Eden ključnih pogojev za odobritev tega kratkoročnega kredita je bila zaveza vodstva Mipa, da bo iskalo strateškega partnerja, ki bi v prezadolženo skupino prinesel kapital.

Za odobritev kredita so se odločili na podlagi revidiranih podatkov, ki so jih dobili od Mipa. Prav tako se je na osnovi dokumentacije iz Mipa SID banka odločila kreditirati nakup Kolbisa. “Če bi vedeli, kakšno je realno stanje, kredita ne bi odobrili,” je o tem Mipovem nakupu v Srbiji včeraj povedal Saša Keleman iz banke SID.

Na podatke, kakršne so so jih posredovali iz Mipa, so se zanašali tudi v NLB. “Vse podatke smo jemali kot verodostojne,” je povedal Sandi Toplak iz NLB in dodal: “V te podatke tedaj nismo dvomili.” Razpolagali so s podatkom, da ima Mip terjatev do romunskega Carniga, da gre za terjatev z odloženim plačilom in da v času odobritve kredita ni bilo denarnega toka, vendar v to, da bo plačilo nekoč izvedeno, nihče ni podvomil. Zaupali so v revizijsko poročilo, ki so ga imeli pred seboj, je na sodišču še povedal Toplak.

Svojo plat zgodbe bo prihodnji teden predstavila še revizorka, ki je pripravljala revizijsko poročilo.

Poleg zavajanja bank v sostorilstvu z Markom Volkom in Marinom Kovačem obtožnica Vojtehu Volku očita še nenamensko porabo kredita banke SID. Pol milijona od 4,5 milijona evrov, ki jih je SID banka odobrila za nakup in poslovanje Kolbisa, naj bi se proti pravilom odlilo v italijansko družbo Eurovit. Ta naj bi Kolbisu pozneje vrnila le 185.000 evrov.

JANA KREBELJ


Najbolj brano