Časarju in Babiču Luki ni treba plačati 680.000 evrov

Robertu Časarju in Aldu Babiču ne bo treba vrniti 680.000 evrov Luki Koper, ker sta skladiščila avtomobile na sporni deponiji na ankaranski bonifiki. Plačilo te škode jima je lani jeseni prisodilo koprsko okrožno sodišče, včeraj pa je višje sodišče to zavrnilo in odločilo drugače: Časar in Babič s tem ravnanjem nista povzročala škode. Tako je na višjem sodišču padla edina tožba, v kateri je bila Luka vsaj delno uspešna.

Robert Časar Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Robert Časar Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > “Izredno sem zadovoljen, da je višje sodišče pritrdilo našim argumentom, da denarna kazen - v tem primeru kazen, ki jo je gradbeni inšpektor izrekel Luki Koper - ni pravno priznana škoda, ki bi jo lahko prevalili na poslovodstvo in uveljavljali v odškodninskih postopkih,” je odločitev višjega sodišča komentiral odvetnik Dejan Babič, ki zastopa svojega očeta, nekdanjega člana uprave Luke Koper Alda Babiča: “Vsaka drugačna odločitev bi bila nevarna za slovensko gospodarstvo, saj bi direktorji lahko odgovarjali za enormne zneske, tudi ko so ravnali v korist družbe. V tem primeru je nesporno, da je bila takrat v pristanišču izredna prostorska stiska in so zato skladiščili avtomobile tudi na tej deponiji, sicer bi izgubili posel. To pa bi bila res poslovna škoda.”

Zadovoljen je tudi odvetnik Daniel Planinšec, ki zastopa Roberta Časarja. “Višje sodišče je potrdilo, da je vodstvo Luke delalo v dobro podjetja. Takrat je bilo veliko na kocki. Zaradi prostorske stiske je Luki grozila izguba avtomobilskega tovora, bali se se, da bi ga stranke premaknile na Reko, kar bi bila nepopravljiva škoda,” pravnomočno odločitev komentira Planinšec.

V Luki Koper so sodbo prejeli včeraj in še niso odločali, ali bodo zahtevali izredno revizijo.

Od Časarjeve uprave so terjali štiri milijone evrov

Luka Koper, ki jo zastopata odvetniški družbi Čeferin in Senica, je v tej odškodninski tožbi od petih članov uprave (Časarja, Alda Babiča, Marjana Babiča in dveh delavskih direktorjev Borisa Marzija in Pavla Krumenakerja) sicer terjala vračilo več kot štiri milijone evrov škode. Povzročili naj bi jo s tem, ker so na ankaranski bonifiki brez ustreznih dovoljenj zgradili nasutje za skladiščenje avtomobilov. Gradnjo so zaupali Grafistu, ki je bil tudi lastnik te parcele, tako da so mu plačali še dobrih 177.000 evrov najemnine. Ker je bilo nasutje zgrajeno na črno, pa je Luka plačevala visoke kazni, na koncu pa je morala vse skupaj celo odstraniti.

Sodišče je že na prvi stopnji presodilo, da nekdanja uprava za gradnjo same deponije na črno ni odškodninsko odgovorna, saj se je v letu 2007 res soočala s prostorsko stisko v pristanišču, za sodišče ni bila sporna niti najemnina Grafistu.

Parkirali kljub odločbi inšpekcije

Odgovornost Časarja in Babiča pa je sodišče na prvi stopnji videlo v tem, da je zaradi parkiranja avtomobilov na sporni deponiji Luka Koper v letu 2007 morala plačevati kazni, ki ji jih je izrekal gradbeni inšpektor. Vsota kazni je znašala 680.000 evrov in sodišče je na prvi stopnji odločilo, da ju morata Časar in Babič povrniti podjetju.

Preostale tri člane uprave pa je sodišče teh odgovornosti razbremenilo. V Luki so se pritožili na višje sodišče, saj so želeli povrnitev vseh štirih milijonov evrov celotne škode za gradnjo deponije. To je njihovo pritožbo zavrnilo. Pritožila sta se tudi Časar in Aldo Babič, ki pa sta na višjem sodišču uspela in jima kazni ni treba vračati podjetju.

KATJA GLEŠČIČ


Najbolj brano