Časarjev “upnik” se mora razkriti

Medtem ko je samo vprašanje časa, kdaj bodo Roberta Časarja iz Francije pripeljali v zapor na Dobu, piransko okrajno sodišče od petka išče imetnika zemljiškega pisma, ki ima na Časarjevih nepremičninah vpisan zemljiški dolg. Kmalu bo tako znano, ali je Časar z njim poskušal svoje nepremičnine le obvarovati pred morebitnim rubežem.

Robert Časar je med ubežništvom urejal tudi legalizacijo spornih delov hiše v Portorožu, zdaj pa sodišče išče imetnika zemljiškega pisma. Foto: Danijel Cek
Robert Časar je med ubežništvom urejal tudi legalizacijo spornih delov hiše v Portorožu, zdaj pa sodišče išče imetnika zemljiškega pisma. Foto: Danijel Cek

PIRAN > Če se imetnik zemljiškega pisma v treh mesecih ne bo razkril, bo veljala domneva, da je imetnik zemljiškega pisma pravzaprav ustanovitelj zemljiškega dolga oziroma lastnik nepremičnin sam, torej Robert Časar. To pa pomeni, da nepremičnina, na katero se nanaša zemljiški dolg, ni obremenjena, in bodo lahko svoje pravice oziroma terjatve uveljavljali drugi upniki, v vrsti že stoji država.

Robert Časar, ki so ga konec februarja aretirali v Dominikanski republiki in izgnali v Francijo, mora po pravnomočni sodbi koprskega sodišča ne le za pet let in devet mesecev v zapor, plačati mora tudi nekaj več kot 86.000 evrov, ki jih je v zadevi Orleška gmajna prejel kot podkupnino.

Časar je iz ubežništva uspel pripeljati do konca tudi postopek legalizacije dela hiše v Portorožu. Prek svoje pooblaščenke je na piransko upravno enoto dostavil dokumentacijo za legalizacijo letne kuhinje in nadstreška. Le tri tedne pred njegovo aretacijo v Dominikanski republiki, v začetku februarja, pa je nekdo v njegovem imenu plačal tudi komunalni prispevek za prizidek hiše v Portorožu, in sicer v višini 4985 evrov. Kdo ga je plačal, zaradi varstva osebnih podatkov na piranski občini niso razkrili, potrdilo o plačilu pa so predali tudi koprskim kriminalistom.

Ker tega ni storil in ker na njegovih računih denarja niso našli, prav tako ne nobenega drugega premičnega premoženja, ki bi ga lahko zarubili, je državno pravobranilstvo prejšnji teden piranskemu sodišču predlagalo, da dolg izterja s prodajo Časarjevih nepremičnin. “Izvršba je predlagana na štiri nepremičnine dolžnika, na katerih ima država zaradi varovanja vrstnega reda poplačila že vknjiženo hipoteko,” so pojasnili na državnem pravobranilstvu.

Hipoteko ima država vpisano od lanskega novembra. Že pred tem je terjatev na Časarjevih nepremičninah zavarovala tudi Luka Koper, ki bi ji morala Časar in Aldo Babič, nekdanji član uprave te družbe, povrniti 680.000 evrov škode zaradi skladiščenja avtomobilov na sporni deponiji. Sodba v tej zadevi sicer še ni pravnomočna.

Časar je že leta 2010 na nekaterih svojih nepremičninah (v Portorožu in Lendavskih Goricah) vpisal zemljiški dolg, in sicer v višini petih milijonov evrov. Zaradi predlagane prodaje nepremičnin pa je v petek piransko okrajno sodišče objavilo oklic imetniku zemljiškega pisma. Oklic je objavilo tudi na spletni strani vrhovnega sodišča. V njem poziva imetnika zemljiškega pisma, da sodišču v treh mesecih sporoči svoje podatke in izroči izvirnik zemljiškega pisma.

SIJAN PRETNAR


Najbolj brano