Časar je v ubežništvu gojil mango

Robert Časar je imel status kmeta, potem ko so ga krivdno razrešili z mesta predsednika uprave Luke Koper. “Jaz sem kmet. Gojim oljke,” je Časar napovedoval že v volilni kampanji leta 2008, ko je kandidiral za poslanca na listi SDS. Svoje izkušnje s kmetovanjem je očitno prenesel tudi v Dominikansko republiko. Tam naj bi imel registrirano podjetje, ki je imelo plantaže tropskega sadja, med drugim tudi manga.

Robert Časar (desno), njegova žena Ksenija Sedmak Časar,  ko se je Časar še udeleževal sodnih obravnav na koprskem sodišču. Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Robert Časar (desno), njegova žena Ksenija Sedmak Časar, ko se je Časar še udeleževal sodnih obravnav na koprskem sodišču. Foto: Tomaž Primožič/Fpa

LJUBLJANA > Dominikanske oblasti so Časarja aretirale v četrtek zvečer, menda na njegovem domu v Santu Domingu. Ali je bila takrat z njim tudi družina, ni znano. Direktor kriminalistične policije pri GPU Branko Japelj je včeraj pojasnil, da se Časar aretaciji ni upiral. Ves čas je v Dominikanski republiki uporabljal tudi svoje pravo ime, vendar s hrvaškim potnim listom, saj je leta 2012 pridobil tudi hrvaško državljanstvo.

Robert Časar je konec leta 2013 najprej letel v Moskvo, nato v Panamo, od tam pa v Dominikansko republiko, od koder se po podatkih policistov nato ni premikal. Po naših podatkih v Rusijo ni letel iz Slovenije, ampak iz Beograda. Da je najbrž v Dominikanski republiki so policisti posumili tudi zato, ker je njegova družina novoletne počitnice iz leta 2013 na 2014 preživela prav v Dominikanski republiki, vendar takrat to ni bilo nič spornega, saj Časar takrat še ni bil na begu.

Da je Dominikanska republika cilj pobeglega Časarja, so policisti posumili, takoj ko so za njim izginile sledi, je povedal vodja koprskih kriminalistov Dean Jurič. Imeli so tudi informacije, da bo za njim odšla tudi njegova družina, vendar tega uradno niso mogli spremljati, saj tega naša zakonodaja ne dovoljuje. “Pridobili smo tudi informacije, da njegovi družinski člani prodajajo avtomobile in nepremičnine, za dva družinska člana so naročili tudi nove potne liste. Najbrž z namenom, da podaljšajo njihovo veljavnost,” je včeraj še povedal Jurič. Za Časarjem je lansko poletje v Dominikansko republiko odšla tudi njegova druga družina, soproga Ksenija Sedmak Časar in njuna dva šoloobvezna otroka, ki lanskega septembra nista več prišla v šolo v Pradah. Šolo naj bi oba obiskovala v Santu Domingu.

“Nacionalnemu uradu Interpola v Dominikanski republiki smo prvo prošnjo za preveritev, ali se iskana oseba nahaja v njihovi državi, poslali v začetku aprila lani, vendar se na naše prošnje sprva niso odzivali. Nato smo za pomoč prosili generalni sekretariat Interpola v Lyonu in februarja letos smo iz Dominikanske republike dobili odgovor, da beležijo Časarjev vstop v njihovo državo že konec leta 2013 in da ga vodijo kot tujca z začasnim bivanjem v njihovi državi,” je včeraj pojasnil Japelj.

Potem je steklo hitreje. V četrtek so dominikanske oblasti prijele Časarja in ga nato izgnale v Francijo. Slovenija namreč z Dominikansko republiko nima sporazuma o izročanju, zato so Časarja prevzeli francoski policisti. Časar zdaj pri njih čaka na izročitev Sloveniji. Ponj bodo v naslednjih dneh šli slovenski kriminalisti in ga pripeljali na Dob. Japelj pri tem ne pričakuje zapletov, prav tako ne pravosodni minister Goran Klemenčič, saj je Slovenija tako kot Francija del Evropske unije.

Policija je v času iskanja razpisala denarno nagrado za koristne informacije, vendar to ni privedlo do aretacije, čeprav so dobili precej koristnih informacij. Zato tudi denarna nagrada ni bila izplačana, je povedal Japelj. V slabem letu dni, kar je bil Časar na begu, so koprski kriminalisti opravili pogovore z več kot 150 ljudmi - sorodniki, sosedi, poslovnimi partnerji in znanci.

Sodelovali so s 30 državami po celem svetu, saj so preverjali prav vsako informacijo, ki so jo dobili. “Samo na ravni nacionalne enote Interpola Ljubljana smo poslali in prejeli več kot 260 pisnih prošenj tujim varnostnim organom,” je še povedal Japelj.

TATJANA TANACKOVIČ


Najbolj brano