Časar je v celici sam, prvi obiski v soboto

Samo dobro uro je včeraj trajala zadnja vožnja po slovenskih cestah, preden je nekdanji predsednik uprave koprske Luke Robert Časar prestopil prag našega največjega zapora na Dobu. Pet minut pred eno uro popoldne je kombi z zatemnjenimi stekli v Slovenski vasi švignil mimo novinarjev, minuto kasneje pa so Časarju že zaželeli dobrodošlico v zaporu. Na letu iz Pariza sta ga spremljala kriminalista.

Na Dobu je na Časarjev prihod čakalo nekaj snemalcev in novinarjev, ni pa bilo nobenega radovedneža. Foto: Danijel Cek
Na Dobu je na Časarjev prihod čakalo nekaj snemalcev in novinarjev, ni pa bilo nobenega radovedneža. Foto: Danijel Cek

SLOVENSKA VAS > Mirno, brez težav je letalo Air France včeraj četrt pred poldnevom pristalo na brniškem letališču, v njem pa je bil najbolj iskani slovenski ubežnik vseh časov, nekdanji predsednik uprave koprske Luke Robert Časar. V Francijo sta šla ponj dva kriminalista, ki sta ga spremljala vso pot. V letalu je bila tudi novinarka Pop TV Vesna Ban.

Novinarka se je v Pariz odpravila snemat reportažo o Časarju v priporu, od samega začetka pa se je nameravala vrniti z istim letalom kot Časar. Ko je z ekipo v ponedeljek zvečer prispela v Pariz, je izvedela, da bodo Časarja odpeljali proti Sloveniji že včeraj zjutraj in je najprej rezervirala letalsko karto.

Reportaža je potem padla v vodo, dobila pa je ekskluzivno priložnost srečati in govoriti s Časarjem na letu proti Sloveniji. Po navodilih kriminalistov je osebje na letalu med Časarjem, ki je sedel v repu letala, in ostalimi potniki ustvarilo “prazno tamponsko cono” oziroma izpraznilo nekaj vrst sedežev.

“Bil je sproščen, se mirno pogovarjal s kriminalistom ob njem, enkrat mi je celo rekel, da me ne sliši, na vprašanja pa ni odgovarjal. Jedel je krekerje in molčal. Sicer pa je videti kar dobro, očitno je tudi nekoliko shujšal,” je Roberta Časarja opisala novinarka Pop TV Vesna Ban, ki je bila na istem letalu. Novinarka je med letom vstala, pristopila do njega in ga vprašala, če bi kaj povedal. “Ne,” je odgovoril Časar. Ko je ugasnila kamero na telefonu, pa ji je povedal le to, da ni nikoli nikamor pobegnil. “Začudeno sem ga pogledala in ga prosila, če mi lahko razloži to izjavo. Kaj pa je počel drugega kot bežal?” je povedala Vesna Ban. Časar ji ni odgovoril in nato na njena nadaljnja vprašanja ni odgovarjal.

Predaja na letališču

Potem ko je letalo pristalo, so iz njega izstopili vsi potniki, kriminalista pa sta s Časarjem ostala zadnja. Ko je izstopil, sta ga na letališču predala paznikom zapora na Dobu, ki sta se ponj pripeljala z belim kombijem z zatemnjenimi stranskimi stekli. Okoli poldneva je voznik kombija s sodelavcem in Časarjem na zadnjih sedežih krenil z Brnika in očitno vozil dokaj hitro, saj je pet minut pred eno že pripeljal v Slovensko vas, skozi katero vodi cesta do našega največjega zapora, ki nosi ime Dob.

Pazniki so podobno kot ob odhodu v zapor Janeza Janše tri televizijske ekipe in nekaj fotoreporterjev tudi tokrat ustavili ob zadnji hiši v Slovenski vasi, na mostu čez železniškim usekom. Za razliko od Janševega odhoda za rešetke pa tokrat v Slovenski vasi ni bilo niti enega samega podpornika, niti enega samega radovedneža, ki bi si prišel ogledat, kako bo naš najbolj znani padli direktor odšel za rešetke.

Voznik kombija je z glavne ceste zavil proti zaporu, švignil mimo novinarskih ekip čez most s hitrostjo približno 40 kilometrov na uro in po asfaltni cesti proti zaporu izginil z vidika. Nekaj sekund kasneje so pazniki morali dvigniti zapornico pred vstopom v zaporniški kompleks, čez nekaj trenutkov pa je Časar že izstopil iz kombija in zakorakal skoraj šestletni zaporni kazni naproti. Čas, ki ga je preživel v priporu v Parizu, se v zaporno kazen ne šteje.

Mesec dni v sprejemnem oddelku

Slabo uro kasneje je uprava za izvrševanje kazenskih sankcij v Ljubljani sklicala tiskovno konferenco, na kateri je direktor Jože Podržaj pojasnil okoliščine privedbe Časarja in režim, ki ga čaka. Predaja je po njegovih besedah potekala brez težav, k temu pa je veliko pripomogel tudi sam Časar, ker se je strinjal z izročitvijo Sloveniji in izrazil željo, da bi se to zgodilo čim prej.

Časarja so namreč po dobrem letu skrivanja našli v Dominikanski republiki onstran Atlantskega oceana, ga v začetku marca izgnali v Francijo, kjer so ga v Parizu priprli. Prav nič kaj prijazne razmere v pariškem priporu naj bi Časarju olajšale odločitev, da se je strinjal in je želel pohiteti z izročitvijo domovini.

Podržaj je povedal, da so Časarja namestili v sprejemni oddelek zapora na Dobu, v katerem bo ostal predvidoma mesec dni. “Glede na to, da je pobegnil, bo to obdobje trajalo nekoliko dlje kot običajno,” je pojasnil. Sprejemni postopek pri Janezu Janši in Binetu Kordežu, denimo, je trajal vsega nekaj dni.

“Z izogibanjem nastopa kazni si je otežil situacijo, nam pa olajšal odločitev, ali ga damo v zaprti ali v polodprti režim. Ni pa to dokončno, to se lahko znova presoja po določenem času,” je dejal Podržaj. S Časarjem so se včeraj že pogovorili, jutri pa naj bi ga pregledal tudi zdravnik. Časar je v Parizu sicer tožil zaradi težav s trebušno slinavko, včeraj ob prihodu na Dob pa ne. Če bi ugotovili, da ima hujše zdravstvene težave, bi ga lahko zdravnik obiskal že včeraj.

V celici je sam

V tako imenovanem prehodnem obdobju bo Časar v celici sam. “Po tem, kar vemo, ni nobene potrebe, da bi spreminjali režim varovanja. Logično pa je, da bo kot oseba, ki se je izmikala prestajanju kazni, deležen podrobnejše obravnave,” je pojasnil Podržaj. Tako kot vsem ostalim zapornikom bodo tudi za Časarja v pogovoru z njim določili osebni načrt prestajanja kazni. Svojci naj bi ga prvič lahko obiskali v soboto.

Spomnimo, Robert Časar si je pet let in devet mesecev zaporne kazni prislužil zaradi spornih poslov z luškim nakupom parcel na Orleški gmajni, med katerim je zlorabil svoj položaj in sprejemal podkupnino. V Sloveniji so ga zadnjič videli tik pred iztekom leta 2013, nato pa je za njim izginila vsaka sled. V zapor na Dob bi moral sam prikorakati 14. marca lani, a se je že nekaj mesecev pred tem raje odpravil v tople karibske kraje. Poleti so se mu v Dominikanski republiki, kjer se je ukvarjal tudi s plantažo sadja, pridružili še žena in oba otroka. Za zdaj še ni znano, ali in kdaj se bo družina vrnila v domače kraje.

Koliko je stal prevzem Časarja, še računajo

Na generalni policijski upravi še niso izračunali, koliko stroškov so imeli s prevzemom Časarja, kamor bodo všteli nakup letalskih kart, plačilo nočitev za policiste … “V tem trenutku lahko samo ocenimo, da bo stroškov za več kot 2000 evrov,” je povedal Drago Menegalija z generalne policijske uprave.

DANIJEL CEK


Najbolj brano