Lisice na rokah je Časar skrival pod jakno

“Nisem pobegnil,” je ob odhodu s koprskega sodišča novinarjem dejal Robert Časar, ki ga je Interpol našel v Dominikanski republiki. Tja se je zatekel pred zaporno kaznijo, od sredine marca pa je na Dobu. Na naše vprašanje, kako se počuti, je odgovoril: “Dobro.” Zanj še vedno velja zaprti režim. Za zdaj v zaporu še ne dela, navrgel pa je, da si želi delati na kmetiji.

Robert Časar je bil pred sodnikom Petrom Bašo precej 
zgovoren. Krivdo je zanikal. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Robert Časar je bil pred sodnikom Petrom Bašo precej zgovoren. Krivdo je zanikal. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

KOPER > Robert Časar je danes po letu in pol spet prišel v Koper. Pravosodni policisti so ga z Doba pripeljali dovolj zgodaj, da se je izognil novinarskim ekipam, ki so ga čakale pred sodiščem. Vidno shujšan je na hodniku sodišča tiho zrl predse, nekaj besed je spregovoril le s svojim odvetnikom Danielom Planinšcem.

Časar tokrat na sodišče ni prišel v obleki, temveč v kavbojkah in črtasti modri srajci. Lisice na rokah je skrival pod jakno, ki jo je držal v rokah. Ves čas sta ga varovala pravosodna policista, v sodni dvorani pa sta mu snela lisice, prisedel je k svojemu odvetniku. Pred sabo je imel list papirja, na katerem je imel na roko napisane oporne točke.

Edini iz uprave, ki nima magisterija

Na sodišču je bil zaslišan zaradi ustanavljanja in kreditiranja ekoloških podjetij Adriasole in Ecoporto, kar naj bi Luki povzročilo za 4,8 milijona evrov škode. Luka je pod vodstvom Časarjeve ekipe kot manjšinska partnerka ustanovila ekološki podjetji in jima dala posojila, ki jih je kasneje pretvorila v lastniške deleže.

O ekoloških podjetjih, ki jih je imel z Luko, sta danes pričala luški pravnik Boris Jerman in finančnik v upravi Gregorja VeselkaMarko Rems. Oba sta zatrdila, da sta bila ekološka posla ekonomsko nerentabilna in sta Luki pustila le dolgove. Jože Starman, eden od soustanoviteljev družbe Adriasole in idejni vodja tega projekta, pa je prepričan v nasprotno. Dejal je, da je na konverzijo luških posojil v lastniški delež na predlog Mojce Černe Pucer pristal, da bi Luka vendarle projekt končala. Da je bil projekt dober in donosen, pa naj bi mu potrdil tudi Gregor Veselko, a šele potem, ko so tudi njega razrešili z mesta predsednika uprave Luke. “Na Internautici mi je rekel, da je sam vedno podpiral moj projekt, ampak da je temu nasprotoval član uprave za finance Marko Rems, ker je hotel, da bi to prevzeli z njim povezani izvajalci. Sam Veselko pa se mi je celo ponudil, da bi bil zastopnik za Ecoporto v tujini,” je na sodišču pričal Starman.

Čeprav je sprva kazalo, da bo Časar na sodišču precej zadržan, se je pred sodnikom Petrom Bašo razgovoril in se na trenutke celo nasmehnil. Pojasnil je, da sta bila projekta postavljanja sončnih panelov na strehe luških skladišč in zbiranja odpadnih olj dobra in da je škoda, da so ju kasneje njegovi nasledniki ustavili. Ob tem je zanikal, da bi storil karkoli narobe ali v škodo Luke. “Kar naenkrat je Robert Časar vsega kriv, vse je sam naredil in delal, pa čeprav smo bili v upravi štirje in je bilo v podjetju še 750 zaposlenih,” je poudaril in dodal, da je svojim sodelavcem povsem zaupal, nenazadnje tudi zato, ker edini od vseh štirih takratnih članov uprave nima magisterija.

Podpisal, ker je slučajno bil zraven

Čeprav so Aldo Babič, Marjan Babič in Boris Marzi na predhodnih zaslišanjih povedali, da je bil za ekološka podjetja odgovoren Časar, je ta danes povedal drugače. Ekološke posle sta po njegovih navedbah usklajevala takratni izvršni direktor v Luki Koper Milan Pučko in delavski direktor Boris Marzi. Druge luške službe, predvsem vodja finančne službe Mojca Černe Pucer, naj bi uskladile tudi to, da Luka Koper začetna posojila ekološkima podjetjema spremenila v kapitalski delež. “Meni so povedali, da je bolje, da se posojilo spremeni v lastniški delež. To naj bi sicer morala podpisati Pučko in Marzi, ampak je potem notarka rekla, da naj to podpiše kar predsednik, če sem že tam. In sem podpisal,” je na sodišču povedal Časar.

Na vprašanje, ali je prejel elektronsko sporočilo, v katerem ga je Mojca Černe Pucer opozorila, da sta posojili ekološkima podjetjema nekoliko sporni in je imela glede tega pomisleke, pa je Časar odgovoril, da sam skoraj ni uporabljal računalnika, da ni vedno prebral vseh elektronskih sporočil in da je to zanj večkrat počela njegova tajnica. “Tega elektronskega sporočila nisem videl,” je zatrdil Časar.

Še danes je prepričan, da sta bila oba projekta zelo dobra. Potrdil ju je tudi nadzorni svet. “Izračunali smo, da bi lahko s sončno energijo zaslužili milijon evrov na leto; že v letu 2009, ko bi projekt začeli, pa že pol milijona. Imeli smo že podpisano pogodbo z Elektro Primorsko,” je pojasnil. “Vse se je ustavilo, ko smo bili mi razrešeni,” je še dejal.

Obravnava se bo nadaljevala jutri, ko bodo med drugimi zaslišali še Mojco Černe Pucer ter direktorja podjetja Ecoporto in sedanjega koprskega podžupana Petra Bolčiča.

TATJANA TANACKOVIČ,

KATJA GLEŠČIČ


Najbolj brano