Časar in Mikuž morata Luki plačati dobra dva milijona

V nizu tožb Luke Koper proti Robertu Časarju in nekdanjim članom uprave se je sodna tehtnica tokrat nagnila v prid Luke Koper. Koprsko sodišče je v tožbi, povezani z Orleško gmajno, ugodilo Luki in presodilo, da ji morata Robert Časar in nekdanji novogoriški nepremičninski podjetnik Marjan Mikuž plačati 2,2 milijona evrov odškodnine.

Robert Časar v zaporu na Dobu prestaja štiri leta in pol 
zaporne kazni.   Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Robert Časar v zaporu na Dobu prestaja štiri leta in pol zaporne kazni.  Foto: Zdravko Primožič/Fpa

KOPER >Na koprskem okrožnem sodišču so potrdili, da je sodnica Mirjana Reberc, ki je obravnavala tožbo Luke Koper proti Robertu Časarju in Marjanu Mikužu, že izdala pisno sodbo, a je - čeprav so jo poslali že pred skoraj dvema tednoma - še niso uspeli vročiti vsem vpletenim. Zato še niso mogli razkriti, kako je tokrat odločilo sodišče.

V Luki Koper pa so potrdili, da je sodišče ugodilo njihovemu zahtevku ter Časarju in Mikužu odredilo plačilo odškodnine v višini 2,244 milijona evrov, za kolikor naj bi jo oškodovala z nepremičninskimi posli na Orleški gmajni. Če bo sodba postala pravnomočna, bosta morala k temu znesku prišteti še zamudne obresti in stroške sodnega postopka.

Odvetnik Daniel Planinšec, ki tudi v tem postopku zastopa Časarja, je sodbo že prejel in napovedal, da se bosta nanjo pritožila, tako da bo o odškodnini v tem primeru odločalo še koprsko višje sodišče.

Luka Koper je odškodnino uveljavljala že v kazenskem postopku zoper Časarja in Mikuža, a je sodišče njen premoženjsko pravni zahtevek zavrnilo in jo napotilo na pravdo. Koprsko sodišče pa je pred kratkim ugodilo tožbi in ugotovilo, da se odgovorna oseba pravne osebe ne more sklicevati na prosto podjetniško presojo v primeru, ko je do oškodovanja Luke Koper prišlo s kaznivim dejanjem, so odločitev sodišča povzeli v Luki.

Višino odškodnine so izračunali na podlagi razlike v ceni, po kateri bi Luka Koper plačala za nepremičnine na Orleški gmajni neposredno fizičnim osebam (vključno s štiriodstotno provizijo za posredovanje pri nakupu nepremičnin) in ceno, ki jo je plačala družbi Premik net in je bila bistveno višja. Tožbo so vložili tudi proti Premik netu, a je sodnica tožbo v tem delu zavrnila, ker je podjetje v stečaju.

Časarja in Mikuža ter nekdanjega poslanca Srečka Prijatelja glede Orleške gmajne čaka ponovno sojenje. Spomnimo, vrhovno sodišče je pravnomočno sodbo delno razveljavilo, potrdilo pa je štiri leta in pol zapora za Časarja, ki kazen od spomladi prestaja v zaporu na Dobu. Predsednica koprskega okrožnega sodišča Darja Srabotič je pojasnila, da se bo ponovno sojenje predvidoma začelo v prvih mesecih prihodnjega leta.

Še vedno pa čakajo na dovoljenje francoskih pravosodnih oblasti za nadaljevanje nekaterih kazenskih postopkov, ki še čakajo Časarja. “Po naših informacijah naj bi v Franciji o tem odločali konec januarja 2016,” je dodala Srabotičeva. Časarja zato v preiskavi še niso zaslišali glede domnevno spornih luških ekoloških poslov. Tožilstvo je v tem primeru zahtevalo sodno preiskavo za Časarja in še šest osumljenih ter štiri podjetja.

SIJAN PRETNAR


Najbolj brano