Časar brez ugodnosti v zaporu

Ko bo Robert Časar prišel v Slovenijo, ga bodo odpeljali na prestajanje kazni na Dob. Kljub temu da je bil eno leto na begu, za to ne bo prav nič kaznovan. Beg namreč ni kaznivo dejanje. Tako bo moral Časar odsedeti pet let in devet mesecev. Zanj bodo v zaporu najbrž veljali le strožji pogoji in ne bo tako hitro dobil ugodnosti - denimo izhodov.

 Foto: Interpol
Foto: Interpol

LJUBLJANA > Direktor kriminalistične policije na GPU Branko Japelj ne pričakuje zapletov pri privedbi Roberta Časarja iz Pariza v Slovenijo. Bo pa postopek najbrž trajal kar nekaj dni, saj je treba urediti vso dokumentacijo. Časar je bil v Franciji prijet na podlagi evropskega pripornega naloga in ga bodo zdaj v skladu s tem izročili Sloveniji.

Glede na to, da je Časar begosumen, zanj v zaporu na Dobu gotovo ne bo tako hitro veljal odprt režim prestajanja kazni, tako kot je to veljalo za Bineta Kordeža ali Janeza Janšo, ki so v nekaj dneh prešli na odprt oddelek.

“Zanj zdaj ne bo lahko,” po svojih izkušnjah v zaporih sklepa Srečko Prijatelj, ki je bil za sporne posle na Orleški gmajni obsojen skupaj s Časarjem in je na Dobu odsedel svojo zaporno kazen. “Veljal bo za begosumnega, zelo težko bo uveljavljal ugodnosti, proste izhode in ostalo. Za begosumne velja strogi režim zaprtega oddelka in kasnejše uveljavljanje ugodnosti. Kako bo sicer z njim, ne vem, ker so v zaporih tudi dvojna ali trojna merila. Nekomu so celo prepleskali celico pred prihodom. Zase vem, da sem imel trd režim,” pravi Prijatelj.

Na vprašanje, ali mu je Časar iz Dominikanske republike v tem času kdaj poslal kakšno sporočilo, morda elektronsko pošto, Prijatelj trdi, da nikoli. Ob tem meni, da bi moral Časar odsedeti kazen, nato pa iskati resnico. “V Sloveniji je ne bomo našli, jo pa bomo zagotovo na mednarodnih sodiščih. O tem ni dvoma,” še pravi PrIjatelj, ki mu je žal, da je Časar zbežal, ker jim je tako vsem poslabšal možnost iskanja resnice.

TATJANA TANACKOVIČ, DANIJEL CEK


Najbolj brano