Časar bo v nekaj dneh na Dobu

Na generalni policijski upravi so potrdili, da so po odločitvi prizivnega sodišča v Parizu o izročitvi Roberta Časarja Sloveniji v stiku s francoskimi varnostnimi organi. Iz skopega odgovora lahko sklepamo, da urejajo še zadnje formalne podrobnosti glede prevzema nekdanjega prvega moža Luke Koper, ki ga v domovini čaka skoraj šest let zapora in več drugih sodnih postopkov.

Robert Časar bo kmalu v zaporu na Dobu. Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Robert Časar bo kmalu v zaporu na Dobu. Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER, LJUBLJANA > “Več podrobnosti vam ne moremo posredovati, ker bi s tem lahko vplivali na uspešno izvedbo postopka,” je bil včeraj kratek Drago Menegalija z generalne policijske uprave.

Po Roberta Časarja se menda odpravljata dva kriminalista iz sektorja za mednarodno sodelovanje. V Pariz bosta potovala z redno letalsko linijo in Časarja po vrnitvi na brniškem letališču predala pravosodnim policistom.

Časar je v enem od pariških zaporov od 1. marca. Francoski policisti so ga na podlagi evropskega pripornega naloga, ki ga je po Časarjevem pobegu izdalo koprsko okrožno sodišče, prijeli na pariškem letališču. Tja so ga pripeljali iz Dominikanske republike, kjer se je skrival dobro leto, 26. februarja pa so ga tamkajšnji policisti prijeli in mu odrekli gostoljubje.

Na koprskem okrožnem sodišču so že v četrtek potrdili, da so dobili odgovor francoskih pravosodnih organov. “Soglašajo s predajo obsojenega Roberta Časarja na podlagi našega evropskega naloga za prijetje in predajo,” je povedala predsednica sodišča Darja Srabotič.

Državno tožilstvo pritožbenega sodišča v Parizu je upravi zaporov, v katerem je Časar, odredilo, da naj ukrene vse potrebno za njegovo predajo Sloveniji, je še dodala Srabotičeva. O tem so obvestili generalno policijsko upravo, ki bo poskrbela za prevzem Časarja.

Sodba v zadevi Orleška gmajna, po kateri Časarja čaka pet let in devet mesecev zapora, je pravnomočna od decembra 2013. Časar, pa tudi Srečko Prijatelj in Marjan Mikuž, ki sta bila prav tako obsojena na zaporni kazni, so na vrhovno sodišče lani spomladi vložili zahteve za varstvo zakonitosti. Na vrhovnem sodišču odgovarjajo, da ne morejo napovedati, kdaj bodo odločili v tej zadevi.

SIJAN PRETNAR


Najbolj brano