Časar bo moral stroške privedbe najbrž plačati sam

Roberta Časarja po prihodu v Slovenijo očitno ne čakajo le izterjava sodnih stroškov in odškodninske tožbe, ampak tudi plačilo stroškov privedbe na prestajanje kazni.

Robert Časar Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Robert Časar Foto: Tomaž Primožič/Fpa

LJUBLJANA > Zakon o izvrševanju kazenskih sankcij določa, da stroške privedbe na prestajanje kazni plača obsojenec, tudi če je na prestajanje priveden z bega.

Odločbo o plačilu stroškov privedbe izda direktor zavoda, v katerem obsojenec prestaja kazen. Nekdanji predsednik uprave Luke Koper Robert Časar bi se moral marca lani zglasiti v zaporu na Dobu, vendar se to ni zgodilo in slabo leto pozneje so ga prijeli v Dominikanski republiki. Zoper odločbo o plačilu stroškov privedbe je možna pritožba, za izvršitev plačila pa je pristojen davčni organ.

Časarjev pobeg bo najbrž vplival tudi na to, v kateri oddelek zapora bo nameščen. Po veljavni zakonodaji lahko tisti, ki so obsojeni na zapor do osmih let, kazen prestajajo na polodprtem oddelku, a je to seveda odvisno od okoliščin, tudi od nevarnosti pobega in načina nastopa kazni. Časar je bil obsojen na pet let in devet mesecev zapora, vendar se begosumne zapornike namešča v zaprte oddelke.

Časarja so skoraj leto dni iskali s tiralico, zanj je bil izdan tudi evropski priporni nalog. Naposled so ga policisti v sodelovanju z Interpolom v četrtek prijeli v Dominikanski republiki. Trenutno je v priporu v Parizu, kjer čaka na izročitev Sloveniji. Postopek izročitve ureja ministrstvo za pravosodje.

Obsodba, zaradi katere mora Časar v zapor, se nanaša na nepremičninske posle z Luko Koper. Obsojena sta bila tudi nekdanji poslanec Srečko Prijatelj in poslovnež Marjan Mikuž. V tej zadevi bi moral Časar vrniti tudi 86.000 evrov in poravnati sodne stroške, vendar naj bi doslej od njega izterjali le okoli 1200 evrov.

Po podatkih iz lanskega septembra v primeru dveh pravnomočnih obtožb narok proti Časarju še ni bil razpisan, v enem primeru pa obtožba še ni bila vročena. Pri obtožbah gre za domnevno fiktiven najem varnostne službe, čiščenje zasebnih oblek enega od zaposlenih na stroške Luke Koper ter domnevno škodljiv posel Luke Koper s podjetjem Grafist.

Luka Koper je proti njemu oziroma upravi pod njegovim vodstvom vložila tudi več odškodninskih tožb v večmilijonskih zneskih. Oktobra lani je koprsko okrožno sodišče odločilo, da morata Časar in Aldo Babič Luki povrniti 680.000 evrov škode zaradi skladiščenja avtomobilov na sporni deponiji. Luka ga toži tudi zaradi negospodarnega ravnanja pri ustanavljanju ekoloških podjetij Ecoporto in Adriasole, v 19 milijonov evrov težki odškodninski tožbi pa zaradi nepravilnosti pri vstopu Luke v slovaški holding TTI.

STA


Najbolj brano