Časar in Marzi nedolžna tudi po seji vrhovnih sodnikov

Vrhovno sodišče je zavrnilo zahtevo za varstvo zakonitosti, s katero je vrhovni državni tožilec Hinko Jenull želel spremeniti pravnomočno oprostilno sodbo, s katero je okrožno sodišče oprostilo nekdanjega predsednika uprave Luke Roberta Časarja in nekdanjega delavskega direktorja Borisa Marzija obtožb, da sta zlorabila položaj pri dokapitalizaciji luških hčerinskih družb v romunskem Aradu.

V začetku leta 2013 se je zaradi domnevno sporne dokapitalizacije hčerinskih podjetij v Romuniji na zatožni klopi 
koprskega sodišča znašla nekdanja uprava  Luke Koper. 
Zgodba  je za Roberta Časarja in Borisa Marzija  pred dnevi 
dobila epilog še na vrhovnem sodišču, Marjan in Aldo Babič 
pa na  razplet še čakata.  Foto: Tomaž Primožič/Fpa
V začetku leta 2013 se je zaradi domnevno sporne dokapitalizacije hčerinskih podjetij v Romuniji na zatožni klopi koprskega sodišča znašla nekdanja uprava Luke Koper. Zgodba je za Roberta Časarja in Borisa Marzija pred dnevi dobila epilog še na vrhovnem sodišču, Marjan in Aldo Babič pa na razplet še čakata.  Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > Koprsko sodišče je že pred dvema letoma ugotovilo, da sta Robert Časar in Boris Marzi nedolžna: da pri dokapitalizaciji družb Railport Arad in Trade Trans Terminal nista zlorabila položaja in zaupanja, ko je uprava Luke posel želela izpeljati mimo nadzornega sveta, in da Luki Koper nista naklepno hotela povzročati škode.

Zlorabe položaja so bili sprva obtoženi vsi štirje nekdanji vodilni v Luki, tudi finančnik Marjan Babič in tržnik Aldo Babič, vendar je sodišče postopek proti obema Babičema izločilo, ker sta ravno takrat zbolela. Sojenje Časarju in Marziju pa se je nadaljevalo.

Tožilstvo se je na oprostilno sodbo pritožilo, a je bilo neuspešno; višje sodišče je potrdilo oprostilno sodbo, ki je tako postala pravnomočna.

A tožilstvo je vztrajalo. Vrhovni državni tožilec Hinko Jenull je vložil še zahtevo za varstvo zakonitosti na vrhovno sodišče. Kršitve je našel predvsem v tem, kako je pritožbeno sodišče presojalo o tem, da je uprava Luke dokapitalizacijo zasnovala, ne da bi pridobila soglasje nadzornega sveta. Vrhovni državni tožilec je v zahtevi utemeljeval, da bi moralo višje sodišče pri odločanju o tem upoštevati še en vidik, in sicer “varstvo tistih, ki so upravi zaupali svoje premoženje”.

Časar je bil takrat še na begu in se na zahtevo za varstvo zakonitosti ni odzval. Marzijev odvetnik Marko Kosmač pa je na zahtevo tožilstva odgovoril, da je očitanje potencialnih kršitev kazenskega zakonika zaradi odločitev, ki jih sodišče sploh ni sprejelo, nedopustno. Predlagal je, da vrhovno sodišče zahtevo za varstvo zakonitosti zavrne.

Vrhovno sodišče je pritrdilo. Zahtevo je zavrnilo, ker jo je vrhovni državni tožilec “vložil zaradi postranskih razlogov,” je v utemeljitvi odločitve med drugim zapisal vrhovni sodnik Marko Šorli. Boris Marzi odločitve vrhovnega sodišča, ki ga je v luških zadevah dokončno opralo vseh obtožb, ne želi komentirati. Stroški postopka bodo bremenili davkoplačevalce.

Odločitev tožilstva, ali bo zdaj nadaljevalo kazenski postopek v isti zadevi tudi proti Marjanu in Aldu Babiču, še ni znana.

KATJA GLEŠČIČ


Najbolj brano