Čas je povozil plombo

Po štirih letih bi lahko podjetje Serming spet razpolagalo s parcelo na Srminu v katastrski občini Bertoki, ki jo je leta 2008 kupilo od koprske občine. Gre za parcelo, zaradi katere naj bi se v kratkem na koprskem sodišču znova začelo sojenje koprskemu županu Borisu Popoviču, direktorici občinske uprave Sabini Mozetič in cenilcu Rajku Sredniku. Koprsko okrožno sodišče je pred dnevi po uradni dolžnosti odpravilo začasno zavarovanje, ki ga je odredilo spomladi leta 2011.

Boris Popoviča čaka v kratkem ponovno sojenje v zadevi 
Serming. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Boris Popoviča čaka v kratkem ponovno sojenje v zadevi Serming. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

KOPER > Na koprskem okrožnem sodišču so pojasnili, da je sodnica, ki obravnava zadevo Serming, pred dvema tednoma izdala sklep, s katerim je začasno zavarovanje v tej zadevi odpravila. Sklep o začasnem zavarovanju na parceli v katastrski občini Bertoki je sodišče izdalo že spomladi leta 2011, nazadnje pa ga je podaljšalo lani jeseni in je veljal do konca tega tedna.

Predsednica sodišča Darja Srabotič je pojasnila, da po zakonu o kazenskem postopku skupno trajanje začasnega zavarovanja po vložitvi obtožnice do izreka sodbe ne sme presegati treh let. “Glede na to, da je sodba razveljavljena in je od vložitve obtožbe preteklo več kot tri leta, je bilo treba začasno zavarovanje po uradni dolžnosti odpraviti,” je še pojasnila Srabotičeva.

Potrdila je še, da se je zoper sklep sodišča pritožil pooblaščenec podjetja Serming. Pritožbo bodo posredovali koprskemu višjemu sodišču, ki bo o njej odločilo.

Direktor Serminga Aleš Bohinec pravi, da so se na sklep pritožili, ker se ne strinjajo s tem, da je sodišče začasno zavarovanje odpravilo zaradi formalnih razlogov, torej poteka časa, prepričani so, da bi ga morali odpraviti zaradi vsebinskih razlogov. Vztrajajo, da je bilo začasno zavarovanje neutemeljeno, na kar so v minulih letih opozarjali v ugovorih in pritožbah na sklepe. Bohinec ob tem omenja tudi sodbo višjega sodišča, ki je razveljavilo obsodilno sodbo za koprskega župana Borisa Popoviča, direktorico občinske uprave Sabino Mozetič in cenilca Rajka Srednika, s tem pa tudi odločitev, da bi morala družba Serming vrniti 4,7 milijona evrov protipravno pridobljene premoženjske koristi.

V pritožbi se sklicujejo tudi na ugotovitve višjih sodnikov, ki se sicer z začasnim zavarovanjem niso izrecno ukvarjali, a so v Sermingu prepričani, da tudi iz njihovih ugotovitev izhaja, da je bilo začasno zavarovanje neutemeljeno.

Ta primer je bil doslej zaradi začasnega zavarovanja uvrščen med prednostne zadeve.

Spomnimo, posel naj bi bil po obtožbi vnaprej dogovorjen, način prodaje parcele na Srminu pa naj občini ne bi omogočil, da bi zanjo iztržila najvišjo možno ceno. Postopek javnega zbiranja ponudb naj bi bil namreč zastavljen tako, da je izključeval morebitne druge ponudnike, saj je bilo med pogoji tudi določilo o možnosti gradnje na sosednjih parcelah, ki ga je lahko izpolnil le Serming.

Popoviča je okrožno sodišče zaradi zlorabe uradnega položaja obsodilo na tri leta zapora, Mozetičevo in Srednika, ki naj bi mu pri tem pomagala, pa na leto zaporne kazni. Vsem trem je za dve leti prepovedal opravljanje funkcije oziroma dejavnosti. Senat višjih sodnikov je sodbo februarja razveljavil in vrnil v ponovno sojenje, ki naj bi se po napovedih okrožnega sodišča sicer začelo že kmalu.

SIJAN PRETNAR


Najbolj brano