Čas je delal za obtožene

“Čas je vsem trem dobro služil,” je po razglasitvi sodbe obtoženim v zadevi Merkur, ki se je končala približno deset let po tem, ko je skupina vpletenih z goljufanjem pri vračanju davka oškodovala državno blagajno, poudarila sodnica Barbara Franca. Dva obtožena, carinika in nekdanjo blagajničarko iz trgovine, je sodnica obsodila na mili pogojni kazni, tretjega pa je zaradi zastaranja oprostila. Sodba še ni pravnomočna.

Blago, ki naj bi ga kupili v koprski trgovini Merkur, je le 
navidezno potovalo čez hrvaško mejo.  Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Blago, ki naj bi ga kupili v koprski trgovini Merkur, je le navidezno potovalo čez hrvaško mejo.  Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > Zgodba o goljufanju z vračanjem davka za blago, ki je le fiktivno šlo na Hrvaško, je prišla na dan pred osmimi leti, kazniva dejanja pa naj bi se dogajala v letih 2005 in 2006.

Hrvaški kupci naj bi blago odnašali čez mejo in v koprski trgovini Merkur uveljavljali vračilo davka za blago, ki ni prestopilo državne meje ali pa sploh ni bilo prodano. Državno blagajno naj bi tako prikrajšali za približno 14.000 evrov.

Z vpletenimi naj bi sodeloval zdaj že upokojeni carinik Jovo S., ki je na mejnem prehodu Sočerga s podpisom in žigom na obrazcih potrjeval, da so kupci blago odnesli čez mejo, čeprav je vedel, da ni bilo tako. Prodajalca iz koprskega Merkurja pa naj bi v trgovini hrvaškemu državljanu izdajala zahtevke za vračilo DDV, ki jih je nato na mejnem prehodu potrdil. V trgovini so mu nato izplačali DDV, čeprav so vedeli, da blaga ni izvozil. Zavedli pa so tudi druge prodajalce.

Koprsko tožilstvo je v obtožbi danes 65-letnemu Jovu S. očitalo zlorabo uradnega položaja in ponarejanje listin, nekdanjima trgovcema, 54-letni Ljubici B. in 34-letnemu Seadu S. pa goljufijo in ponarejanje listin. V obtožbi se je znašel tudi 69-letni hrvaški državljan Božidar Ž., ki ga je tožilstvo bremenilo napeljevanja k zlorabi položaja in ponarejanja listin, pomoči pri zlorabi uradnega položaja in ponarejanju listin ter sostorilstva pri goljufiji.

Blago ni šlo čez hrvaško mejo

Četverici so začeli soditi že pred leti, a takrat sodnega postopka sodišče ni pripeljalo do konca, ker je sodnica odšla na drugo delovno mesto. Lani se je sojenje začelo znova, obtoženi so tako kot prvič zanikali očitke tožilstva. Postopek proti Božidarju Ž. pa je sodišče zaradi zdravstvenih težav izločilo.

Po še zadnjem zaslišanju izvedenca grafologa je sodnica Barbara Franca konec prejšnjega tedna zavrnila dodatne dokaze in zaključila dokazni postopek. Državna tožilka Anja Štrovs je vztrajala, da so očitana kazniva dejanja obtoženim dokazali, prav tako je postopek potrdil, da blago iz Merkurja državne meje ni prestopilo.

Tožilka predlagala tudi denarno kazen

Kupci gradbenega materiala, vrat, oken, so bili slovenski državljani, ki so blago kupovali bodisi z gotovino ali bančnimi karticami. Vračilo davka pa so nato s temi računi uveljavljali hrvaški državljani. Tožilka je vztrajala, da je zdaj upokojeni carinik zlorabil svoj položaj, da je predrugačil listine in potrdil izvoz, čeprav blago ni šlo čez mejo. Razen Božidarja Ž. drugih tujcev menda sploh ni videl.

Trgovca pa sta fiktivno izdajala čeke za uveljavljanje davka, ki jih je Božidar Ž. potrdil pri Jovu S. Za vse tri je tožilka predlagala pogojne kazni, za Jova S. leto zapora s triletno preizkusno dobo, za Ljubico B. devet mesecev zapora z letom in pol preizkusne dobe, za Seada S. pa osem mesecev zapora s prav tako poldrugim letom preizkusne dobe. Za vse tri je predlagala tudi denarno kazen.

Država je postopek vodila deset let

Zagovorniki obtoženih pa so sodnici predlagali, da izreče oprostilno sodbo. V zaključnih besedah so med drugim opozarjali, da se je sodišču zaradi časovne stiske pred zastaranjem mudilo in da zato ni izvedlo vseh dokazov. “Država vodi postopek skoraj deset let. Menim, da je predlagana kazen izven uveljavljenih okvirov,” je med drugim dejal odvetnik Gorazd Gabrič, ki je zagovarjal Ljubico B. Odvetnik Branko Gvozdić, ki je branil Jova S., pa je spomnil, da bi lahko njegov varovanec, če bi želel zaslužiti, spustil mimo carinskega nadzora cele tovornjake, ne pa da bi si mazal roke z drobižem.

A se s tem sodnica Franca ni strinjala. Seada S. je oprostila zaradi zastaranja. Jova S. in Ljubico B. pa je spoznala za kriva in obsodila na pogojni kazni. Jovu S. je zaradi nadaljevanih kaznivih dejanj zlorabe uradnega položaja in ponarejanja listin prisodila sedem mesecev zapora z letom in pol preizkusne dobe. Ljubico B. pa je obsodila na šest mesecev zapora z letom in pol preizkusne dobe. Nekatera posamezna dejanja, ki naj bi jih storila oba, še niso zastarala, večina pa je - v tem delu ju je sodišče oprostilo. Skupaj pa bosta morala državi vrniti slabega tisočaka, plačati sodne stroške in sodne takse.

Mili pogojni kazni

“Čas je vsem trem dobro služil, najbolj Seadu S., saj se tisti del, ki ni zastaral, nanaša na obrazce, ki jih zagotovo ni podpisal on, ne vemo pa, kdo jih je,” je v obrazložitvi poudarila sodnica Franca. Dokazni postopek je po njenih besedah nedvomno dokazal, da je tudi ta obtoženi sodeloval, a ga je rešilo zastaranje. Glede ravnanja upokojenega carinika pa je dodala, da zagotovo ni bil edini, ki je to počel. “Zagotovo se vam bo zdelo to krivično, a očitno so bili drugi bolj zviti,” je dodala. Tako je potrdila, da so bili v dogovor vključeni še drugi vpleteni, tudi iz carinskih vrst. A se ji ni zdelo verjetno, da bi Jova S. kdo tako sovražil, da bi vdiral v njegov računalnik in v carinski informacijski sistem z njegovim geslom vpisoval lažne podatke.

Glede izjav, da je bi lahko Jovo S. “prešvercal” tovornjake, pa je dejala, da je to malo težje izvesti. Pri manjših zneskih je manjša verjetnost, da bi to kdo preverjal, a če to traja več časa, se nabere večji znesek, ne le nekaj tolarčkov. Denar naj bi si nato vpleteni razdelili, saj se v teh časih nič ne naredi zastonj, je še dodala sodnica.

Po razglasitvi sodbe je Jovo S. dejal, da se bo pritožil na višje sodišče in dodal, da je sodba krivična. Kazniva dejanja, ki so sicer še ostala v močno okleščeni obtožbi, zastarajo prihodnjo pomlad.

SIJAN PRETNAR


Najbolj brano