Carpaccio pred sodno preiskavo

Med čakanjem na odločitev višjih sodnikov o pritožbah na sodbo v zadevi Serming, po kateri je bil koprski župan Boris Popovič obsojen na tri leta zapora, se nad njim zgrinjajo nove zadeve. Prav na dan, ko je Popovič z obrambo višje sodnike prepričeval, da bi ga morali oprostiti, je koprsko tožilstvo na sodišče poslalo novo zahtevo za sodno preiskavo - tokrat zaradi domnevno sporne prodaje Carpaccio puba podjetju Danita, ki je v lasti županove mame.

Koprsko tožilstvo je zahtevalo sodno preiskavo zaradi sporne prodaje Carpaccio puba podjetju županove mame.  Foto: Nataša Hlaj
Koprsko tožilstvo je zahtevalo sodno preiskavo zaradi sporne prodaje Carpaccio puba podjetju županove mame.  Foto: Nataša Hlaj

KOPER > Na koprskem okrožnem sodišču so potrdili, da je koprsko državno tožilstvo v četrtek vložilo novo zahtevo za preiskavo zoper koprskega župana Borisa Popoviča in Majo Šviligoj Cernaz, predstojnico urada za nepremičnine, in sicer zaradi kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic in poskusa tega kaznivega dejanja, ki naj bi ju zagrešila ob prodaji Carpaccio puba.

Koprski kriminalisti so kazensko ovadbo zaradi domnevnih nepravilnosti pri prodaji Carpaccio puba podjetju Danita, ki je v lasti Popovičeve mame Solze Popovič, na tožilstvo poslali že pred več kot letom dni. Ovadili so pet ljudi, poleg dveh odgovornih oseb z občine še tri zakonite zastopnike dveh gospodarskih družb. Po pojasnilih koprske policijske uprave naj bi bilo škode za 95.000 evrov.

Poleg Popoviča in predstojnice urada za nepremičnine so ovadili tudi županovo mamo in sestro Lauro Ban, ki je direktorica družbe Danita, ter Igorja Šešeta, ki je bil zadnji najemnik Carpaccio puba. Ta je bil pred prodajo več let zaprt. Očitno tožilstvo sodne preiskave zanje ni zahtevalo.

Na dražbah ni bilo zanimanja

Občina je lokal sredi leta 2012 po dveh neuspelih dražbah prodajala z neposredno pogodbo, župan pa je pogodbo podpisal tri dni pred iztekom roka za oddajo ponudb. Novi lastnik je za 187.000 evrov postalo podjetje Danita. Poročali smo, da sta se za nakup zanimala še izolsko podjetje K.M.K. Box in koprska slaščičarka Ika Zonta, ki je zadnji dan oddala ponudbo, a so jo zavrnili, češ da je prepozna.

Na občini vse od razkritja prodaje Carpaccio puba podjetju županove mame zatrjujejo, da s poslom ni bilo nič narobe, da so se po dveh neuspelih dražbah odločili za neposredno prodajo in da tudi z datumi ni bilo nič narobe.

Na zaslišanje zaradi Libertasa

Popoviča in predstojnico urada za nepremičnine pa so na preiskovalnem oddelku koprskega sodišča že zaslišali zaradi domnevne zlorabe uradnega položaja pri prodaji skladišča soli Libertas podjetju Grafist. Sodišče je že izdalo sklep o uvedbi preiskave, a še ni pravnomočen, je pojasnila predsednica sodišča Darja Srabotič. V tem primeru so koprski kriminalisti ovadili še zakonita zastopnika Grafista Anta Guberca in Branka Vidoviča, a tožilstvo ni našlo dovolj elementov, da bi preiskavo zahtevalo tudi zanju. V tem primeru naj bi po kazenski ovadbi občino oškodovali za 160.000 evrov.

Tudi v tem primeru je občina skladišče soli po dveh neuspelih dražbah decembra 2011 Grafistu prodala z neposredno prodajo. Zgodba je v tem primeru še bolj zapletena, saj so pogodbo naslednje leto razdrli, naročili novo cenitev, skladišče spet ponudili na dražbah, a zanimanja ni bilo. Cena je padala in decembra 2012 je Libertas spet pristal pri Grafistu, ki je nedavno objavil oglas za prodajo objekta.

Na koprskem okrožnem sodišču pojasnjujejo, da imajo v fazi preiskave proti Popoviču tri zadeve - v dveh so že izdali sklepa o uvedbi preiskave, ki še nista pravnomočna. To velja tudi za preiskavo nakupa barvastih luči na koprskem pomolu. Srabotičeva je pojasnila, da so osumljeni vložili pritožbo na sklep, zato je spis od decembra lani pri izvenrazpravnem senatu. Odločitev o pritožbah pričakujejo v mesecu dni.

Popoviča na koprskem sodišču čaka še več sodnih obravnav. Dvakrat se bo zagovarjal zaradi razžalitve, sojenje zaradi sporne menjave parcel v Valdoltri je tik pred koncem - po postavitvi sodnega izvedenca se bo predvidoma nadaljevalo sredi aprila. Sojenje zaradi sporne koncesije za mestno kopališče pa naj bi se predvidoma začelo v drugi polovici leta. Še nekaj poti pa ima župan tudi na druga sodišča, med drugim tudi zaradi krive ovadbe in več razžalitev.

SIJAN PRETNAR


Najbolj brano