Čakajo DNK svojcev

“DNK profil pokojnika imamo, vendar nimamo nobenega primerjalnega materiala,” je za PN o ugotovitvah pregleda okostja, ki so ga v začetku meseca našli nad Belimi skalami, povedal predstojnik inštituta za sodno medicino Jože Balažic. Po naših informacijah so koprski kriminalisti bosanske kolege že zaprosili za DNK domnevnih sorodnikov pokojnega.

Nekje na tem robu nad idiličnim zalivom je dve leti razpadalo 
truplo domnevnega bosanskega brezdomca iz Izole.
Nekje na tem robu nad idiličnim zalivom je dve leti razpadalo truplo domnevnega bosanskega brezdomca iz Izole. 

LJUBLJANA >Slabe tri tedne po srhljivem odkritju človeškega okostja na robu obmorskega klifa tik nad Belimi skalami pri Izoli je predstojnik inštituta za sodno medicino Jože Balažic potrdil, da so okostje že pregledali in iz njega dobili tudi DNK. Tega naj bi zdaj primerjali z DNK domnevnih svojcev pokojnika in tako potrdili, da gre res za njihovega sorodnika. Vendar strokovnjaki na inštitutu tega še ne morejo storiti, ker nimajo še nobenega primerjalnega materiala, je povedal Balažic. “Do danes nam kriminalisti koprske policijske uprave še niso ničesar dostavili,” je dodal Balažic. Na vprašanje, ali so po stanju okostja ugotovili, kdaj je pokojni umrl, je odgovoril, da čas smrti še ni natančno ugotovljen. Na inštitutu zdaj čakajo na primerjalne podatke in na datum, od katerega naj bi pokojnega pogrešali.

Glede na Balažiceve odgovore lahko sklepamo, da so strokovnjaki inštituta za sodno medicino potrdil, da gre za okostje moškega in ne ženske. To je bilo moč sklepati tudi po oblačilih, v katere je bil nazadnje oblečen pokojni, in osebnem dokumentu, ki so ga našli ob okostju. Šlo naj bi za potni list Bosne in Hercegovine.

Izvedeli smo, da so koprski kriminalisti čakali prav na prve izsledke inštituta za sodno medicino, da bi lahko ukrepali naprej. Očitno so izsledki (spol in starost) potrdili sume, da je pokojni tudi lastnik potnega lista, zato naj bi koprska policija že zaprosila kolege iz Bosne za pomoč. Bosanski policisti naj bi zdaj preverili, ali pri njih živi še kakšen sorodnik domnevnega pokojnika in če ga bodo našli, naj bi od najbližjega sorodnika vzeli DNK.

Tega naj bi nato primerjali z DNK profilom, ki so ga ljubljanski forenziki izolirali iz najdenih kosti, in nato potrdili ali ovrgli sume, da gre za lastnika potnega lista. Ker pa naj bi prošnja po uradni poti potrebovala kar nekaj časa, preden prek Sarajeva doseže policijsko postajo na območju pokojnikovega rojstnega kraja, to najverjetneje še ne bo tako kmalu.

Okostje sta 8. marca našla sprehajalca, ki sta zašla na robu klifa nad Belimi skalami in zagledala dva bivaka. Eden je bil prazen, v drugem pa je ležalo oblečeno človeško okostje. Po prvih ugotovitvah ne policisti ne forenziki niso našli znakov, ki bi kazali, da je neznanec umrl nasilne smrti. Po skoraj čistem okostju pa poučeni sklepajo, da je moralo truplo na tem kraju ležati približno dve leti. To dokazuje tudi časopis izpred dveh let, ki so ga našli med kramo v bivaku.

DC


Najbolj brano