Burja pometala z drevesi in po strehah

Podobno kot varnostni avto v dirkah formule ena so Darsovi delavci včeraj do zgodnjega popoldneva vodili promet skozi nepregledne snežne zavese, ki jih je ustvarjala burja, po avtocesti mimo Postojne. Pri Hraščah so delavci CPK iz snega vlekli nekaj vozil. V Istri in na Krasu so zaradi podrtih dreves in odkritih streh imeli največ dela gasilci.

Pluga sta mimo Postojne varno vodila voznike. Foto: Darko Muhič, Pgd Postojna
Pluga sta mimo Postojne varno vodila voznike. Foto: Darko Muhič, Pgd Postojna

POSTOJNA, KRAS, ISTRA > Da bi preprečili nesreče zaradi nične vidljivosti v snežnih zavesah, ki jih nad avtocesto dvigne burja, so se na Darsu tokrat odločili za drugačno taktiko. Ob bencinskem servisu na Ravbarkomandi so Darsovci z dvema tovornjakoma - plugoma blokirali promet, počakali, da se je za njima nabrala kolona vozil, in jo nato varno prepeljali do Razdrtega. Ko sta voznika plugov naredila krog in se vrnila na Ravbarkomando, sta tam približno 20 minut zadrževala promet, medtem pa so drugi Darsovi delavci še dodatno čistili cesto.

Sicer pa je bilo glede na apokaliptične napovedi včeraj v Postojni dokaj mirno. “Največ težav smo imeli na cesti proti Razdrtemu in Pivki. Med Hraščami in Smrekcami je v kotanji, skozi katero poteka cesta, obstalo nekaj avtov, ki so jih rešili delavci CPK,” je povedal namestnik poveljnika postojnskega štaba civilne zaščite Klemen Grilj.

Zgodaj popoldne so cestarji uspeli očistiti vsaj en dostop do vsake vasi, razen do vasi Velika Brda, kjer so zamete še prebijali z kopačem. “Razmere so bile obvladljive,” je še dodal Grilj. Postojnski gasilci so posredovali le v nekaj primerih.

Prenočiti sta morala pri gasilcih

Kraški gasilci so imeli največ dela zaradi burje, ki je predvsem na Vrheh podirala drevje, dimnike in odkrivala strehe. “Na Vrheh je bilo ledeno, kot v Sibiriji. Burja je sekala vse živo, mi smo se držali za tovornjak,” je povedal poveljnik sežanske Civilne zaščite Igor Bole. Med Štorjami in Senadolicami je burja kot za stavo podirala prometne znake, najhuje pa je bilo na Vrheh, zlasti na slemenu, med Vrabčami in Štjakom, kjer so za nekaj časa tudi zaprli cesto.

Na Vrabčah pa je burja podrla dimnik in odkrila streho na stanovanjski hiši. ”Zato smo oba stanovalca evakuirali in ju prepeljali v podcenter v Sežano, kjer bosta prenočila,” je še povedal Bole. Že včeraj popoldne so za silo prekrili streho s ponjavo.

Burja je sicer pognala gasilce na teren že v noči na petek in do včeraj popoldne, ko se je malce umirila, so poklicni gasilci zavoda za gasilno in reševalno dejavnost Sežana ter člani PGD Štjak in PGD Sežana opravili osem intervencij, komenski prostovoljni gasilci pa 15.

“Najhuje je bilo na Vrheh, kjer je burja potrgala več telefonskih kablov, največ dela pa smo imeli s podrtimi drevjem. Skoraj ves dan smo žagali,” je povedal vodja izmene sežanskih poklicnih gasilcev Marko Adamič.

Motorne žage so bile včeraj glavno orodje vseh, ki so v Istri odpravljali posledice močne burje. Sandi Jugovac, namestnik vodje operative v koprski gasilski brigadi, je povedal, da so včeraj do približno 14. ure našteli že več kot 40 intervencij. Poleg poklicnih gasilcev so pomagali tudi prostovoljni gasilci vseh okoliških prostovoljnih društev, pomagali so tudi delavci komunalnih podjetij in cestnega podjetja.

Glavno orodje - motorne žage

Začelo se je že v četrtek zvečer. “Trajalo pa je še vso noč in vse dopoldne, zgodaj popoldne pa se je začelo umirjati,” je pojasnil Jugovac. Burja je pometala od Pirana in Portoroža prek Strunjana do Izole, Kopra in Ankarana, pa tudi po vaseh v zaledju. Podirala je drevesa, odkrivala strehe na nekaterih javnih in gospodarskih objektih, halah, podirala reklamne panoje. “Res, glavno orodje so bile motorne žage in naša avtolestev. Brez fizične sile pa ni šlo, predvsem za prekrivanje streh in prenašanje vreč, s katerimi smo utrjevali strehe,” je opisal delo v burji. Ponoči so imeli največ dela z odstranjevanjem dreves in odlomljenih vej s cest. Ponoči so visoki valovi na piranski Punti zalili nekaj gostinskih lokalov in vozil, ki jih lastniki niso uspeli pravočasno umakniti.

Na avtocesti med Uncem, Postojno in Senožečami je bilo najhuje okoli 8.30 in med 10. In 11. uro, ko je burja delala snežne zamete. “Zaradi vrtinčenja burje je bila vidljivost nična,” je povedal Igor Gjerkeš, prometni inšpektor s koprske policijske uprave. Hujših nesreč ni bilo. Burja je gradila zamete tudi na avtocesti od Razdrtega proti Novi Gorici, kjer je bil na določenih odsekih promet mogoč samo po prehitevalnem pasu.

Sredi dneva se je stanje precej umirilo, so pa na Fernetičih in pred Črnim Kalom še vedno izločali tovornjake. Primorsko avtocesto so popoldne odprli v obe smeri, vipavsko hitro cesto pa - z omejitvami - proti večeru. Zaradi burje je bil v smeri proti Ljubljani še zvečer zaprt predor Kastelec.

DANIJEL CEK, MARICA URŠIČ ZUPAN, SIJAN PRETNAR


Najbolj brano